Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uw eigen woning is van grote emotionele waarde. Naast uw thuis is het een plaats met dierbare herinneringen. Als woningeigenaar blijft u het liefste zo lang mogelijk in uw eigen huis wonen. Maar wat kunt u doen als de inkomsten uit uw pensioen niet langer voldoende zijn. Het wordt dan zwaarder om zowel de lasten te blijven betalen als de woning te onderhouden. Sale and leaseback eigen woning kan dan een optie zijn. U verkoopt uw woning maar huurt deze direct terug waardoor u niet hoeft te verhuizen.

Sale and leaseback eigen woning.
Sale and leaseback eigen woning.

Verzilver overwaarde

Eigen woning sale and leaseback creëert de mogelijkheid om na jaren aflossen aan uw woning de overwaarde te verzilveren. Een verhuizing is niet nodig, u verkoopt uw woning en huurt deze terug van de investeerder of belegger. U blijft wonen in uw vertrouwde omgeving waarbij het vrijgekomen bedrag dient als extra pensioenvoorziening en comfortabel te kunnen leven.

Sale and leaseback eigen woning is met name bij woningeigenaren van 55 jaar en ouder populair. Denkt u na om gebruik te maken van een sale and leaseback constructie voor uw eigen woning, begin dan met het inwinnen van informatie. Bespreek met een financieel en/of fiscaal adviseur wat de eventuele consequenties zijn van eigen woning sale and leaseback. Iedere situatie is anders, waarbij ook uw eigen wensen van groot belang zijn.

Verkopen en terug huren

Eigen woning sale and leaseback houdt in dat u de woning niet voor de volle waarde verkoopt, maar bijvoorbeeld voor 80%. U krijgt direct geld tot uw beschikking en dat kan in sommige gevallen een handige uitkomst zijn. Wellicht wilt u met dit geld zorg inkopen of die lang gewenste verre reis maken. Zorg altijd dat u duidelijke afspraken heeft met betrekking tot de sale and leaseback eigen woning overeenkomst. Hierbij kunt u denken aan het maandelijkse huurbedrag dat u gaat betalen. Door het vrijgekomen geld is dit huurbedrag in eerste instantie goed op te brengen, maar is dat ook nog het geval over drie of zes jaar?

Huurkosten lopen jaarlijks op en door het grote bedrag wat is vrijgekomen kan het zijn dat u met extra vermogensbelasting te maken krijgt. Is het op dat moment nog mogelijk om uw huis te betalen?

Waar let u op bij eigen woning sale and leaseback ?

Als u besluit om uw eigen woning te verkopen middels een sale and leaseback constructie let dan op de volgende zaken:

– U bent niet langer verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning.
– Veranderingen en aanpassing aan de woning kunt u niet langer zomaar uitvoeren. Hiervoor is toestemming en goedkeuring van de eigenaar, lees investeerder, nodig.
– Indien u voornemens bent om bijvoorbeeld een traplift te installeren, dan doet u dit het beste alvorens tot een sale and leaseback eigen woning constructie te beslissen.

Niemand is zo goed op de hoogte van uw wensen en woonomstandigheden dan u zelf. Neem daarom zelf het heft in handen en informeer uzelf optimaal. Zet uw doelstelling op papier met een duidelijke omschrijving. Een goede voorbereiding geeft u naast inzicht in de mogelijkheden een kijkje in de voor- en nadelen van eigen woning sale and leaseback.

Lang lopende overeenkomst

Laat u op de hoogte brengen van de gebruikelijke duur van sale and leaseback overeenkomsten die voor eigen woningen gangbaar zijn. U wilt niet geconfronteerd worden met een aflopende overeenkomst waarbij u gedwongen wordt te verhuizen. U prefereert een overeenkomst waarin is opgenomen dat u bij een aflopende overeenkomst het eerste recht heeft op koop of om verder te blijven huren. Indien u handig bent met onderhandelen kunt u bij het begin van de onderhandeling afdwingen dat u blijft huren zolang u leeft.

Mogelijkheden sale and leaseback eigen woning

Verschillende investeringsmaatschappijen en vastgoed organisaties hebben interesse in eigen woning sale and leaseback constructies. Vaak dient een woning c.q. object wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

– Bouwjaar van het onroerend goed.
– Staat van onderhoud.
– Type onroerend goed (appartement, (half)vrijstaand of rijtjeswoning).
– Locatie van de woning, ligging, wijk, voorzieningen in de directe omgeving.
– Energie label en de mate van energieduurzaamheid. Aanwezigheid van dubbel glas, mate van isolatie.

Maak een overzicht van de aanpassingen en/of verbeteringen welke u in de loop der jaren aan de woning heeft gedaan. Uiteraard kunt u hierbij de bedragen die u geïnvesteerd heeft nader benoemen.

Eigen woning sale and leaseback voor- en nadelen

Alvorens te beslissen of sale and leaseback een interessante vorm van financiering voor u kan zijn, zet u het beste de voor- en nadelen op een rijtje. Staat u daarbij niet blind op het bedrag dat vrij komt maar neem ook de gevolgen daarvan ter overweging mee.

– Het vrijgekomen kapitaal is direct beschikbaar.
– U blijft in uw eigen huis wonen.
– De zorg voor het onderhoud is voor de investeerder, u hoeft zich daar geen zorgen over te maken.
– Een eventuele bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren komt te vervallen (u bent géén eigenaar meer).
– Langdurige huurcontracten.
– U verliest de inspraak met betrekking tot de woning en bent voor aanpassingen, veranderingen en verbeteringen aangewezen op de medewerking van de investeerder.
– Maandelijks huurbedrag wat in de loop der jaren kan stijgen.

Sale en leaseback eigen woning FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over sale en leaseback eigen woning. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over sale en leaseback eigen woning? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Kan ik de waarde van mijn woning verzilveren zonder te verhuizen?

Een groot aantal, voornamelijk oudere huiseigenaren, is op papier welgesteld. Vaak heeft u echter weinig aan deze rijkdom, het geld zit immers vast in de overwaarde van uw eigen woning. Verkopen is dan een mogelijkheid. Wilt u niet verhuizen, maar wel over kapitaal beschikken? Dan biedt sale en leaseback een alternatieve oplossing. Sale en leaseback van de eigen woning wordt grofweg op twee manieren mogelijk gemaakt. In beide gevallen behoudt u het recht om in uw woning te blijven wonen. U kunt uw woning verkopen aan een geïnteresseerde investeerder en het direct weer terug huren. Een gedeelte van de overwaarde wordt aan u overgemaakt en de koper neemt het onderhoud en de noodzakelijke reparaties voor zijn rekening. Een andere mogelijkheid is dat u het eigendom behoudt en de overwaarde door middel van een lening krijgt uitbetaald. U bent bij deze vorm zelf verantwoordelijk voor onderhouds- en reparatiekosten.

2. Wie komt er in aanmerking voor sale en leaseback eigen woning?

Verschillende investeringsmaatschappijen bieden mogelijkheden voor sale en leaseback van uw eigen woning. De overwaarde verzilveren is een interessante oplossing om stenen om te zetten in geld. Er worden echter wel uiteenlopende voorwaarden gehanteerd. Zo dient de leeftijd van de jongste eigenaar gemiddeld en minstens tussen de 60 en 65 jaar te liggen. U wilt de overwaarde van een appartement of eengezinswoning verzilveren met een marktwaarde tussen € 125.000 en € 500.000. Van belang is dat uw woning in goede staat van onderhoud is en in een gangbare, aantrekkelijke buurt of omgeving ligt. Andere voorwaarden kunnen zijn dat u minimaal 50% van de hypotheek heeft afgelost en dat u naast een eventuele AOW voorziening aanvullende inkomsten heeft uit bijvoorbeeld een pensioen.

3. Waar moet mijn woning aan voldoen?

Investeringsmaatschappijen hanteren eigen voorwaarden bij de sale en leaseback van uw eigen woning. Niet elke woning is voor een investeerder aantrekkelijk. Naast de staat van onderhoud is een investeerder met name geïnteresseerd in het bouwjaar van de woning of het appartement, het energielabel en de mate waarin uw woning energiezuinig is. Hoe is de woning geïsoleerd? Investeerders willen ook weten welke verbeteringen, verbouwingen en aanpassingen u de voorbije jaren heeft gedaan aan de woning. Maak hiervan een overzichtelijke specificatie eventueel met een kostenoverzicht erbij. Daarnaast is een omschrijving van de locatie van de woning belangrijk. Hoe is de samenstelling van de woonwijk, welke voorzieningen en faciliteiten bevinden zich in de buurt van de woning?

4. Welke voordelen heeft sale en leaseback eigen woning?

Sale en leaseback kan voordelen hebben. U heeft direct de beschikking over kapitaal dat vrijkomt en u hoeft niet te verhuizen. U kunt gewoon in uw eigen vertrouwde huis en omgeving blijven wonen. Afhankelijk van de bepalingen in de leaseovereenkomst is het onderhoud voor rekening van de investeerder. Zeker als u liever geen lening afsluit bij een bank en/of kredietmaatschappij biedt sale en leaseback uitkomst.

5. Wat zijn de nadelen van sale en leaseback eigen woning?

Ondanks de genoemde voordelen dient u de afweging voor een sale en leaseback overeenkomst zorgvuldig te doen. De constructie kent nadelen en kan aan het einde van de rit duurder zijn dan een reguliere lening bij een bank. Op het moment dat u uw eigen woning verkoopt heeft u geen inspraak meer. U bent voor zowel aanpassingen, verbouwingen en veranderingen aangewezen op medewerking en toestemming van de investeerder die uw woning heeft gekocht. Door de jaarlijkse indexatie kunnen de maandelijkse huurbedragen in de loop van de jaren flink stijgen, waardoor u niet meer tijdig kunt voldoen aan de huurverplichting. De leaseovereenkomst kan dan ontbonden worden, waardoor u alsnog moet verhuizen.

6. Wat is de looptijd van de leaseovereenkomst?

In geval van sale en leaseback eigen woning bieden investeerders doorgaans een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd aan. Zorg ervoor dat gedurende het onderhandelen duidelijk wordt waar u aan toe bent en dat u niet plotseling wordt geconfronteerd met een aflopende huurovereenkomst. In de overeenkomst kan opgenomen worden dat u aan het einde van een eventuele looptijd het eerste recht heeft op koop. Geadviseerd wordt ook om een bepaling op te nemen wat er gebeurt indien u komt te overlijden en hoe uw nabestaanden dan de onderliggende huurovereenkomst kunnen beëindigen, of dat uw partner de mogelijkheid heeft om in de woning te blijven wonen.

7. Waar moet ik op letten bij sale en leaseback eigen woning?

Het verkopen van uw woning is vaak een emotioneel moment. U heeft samen met uw partner en/of gezin veel meegemaakt in het huis. Daarom kan sale en leaseback een oplossing zijn. U hoeft niet te verhuizen en kunt de overwaarde van het huis verzilveren, zodat u toch over kapitaal kunt beschikken. Sale en leaseback is een vorm van financiering die een grondige voorbereiding nodig heeft. U kunt met de investeerder onderhandelen over de voorwaarden en bepalingen die in de leaseovereenkomst opgenomen worden. Voer besprekingen met meerdere geïnteresseerde investeerders. Dit kan interessante financiële voordelen hebben.

8. Wat moet ik nog meer weten over sale en leaseback eigen woning?

Sale en leaseback kan interessant zijn om de overwaarde van uw woning te investeren. Het is een complexe materie waarin u zich bij kunt laten staan door ervaren en gespecialiseerde deskundigen. Investment Corporation Holland werkt volgens het ‘no cure no pay’ principe. U wordt voorzien van adequate informatie en krijgt antwoorden op alle vragen die u heeft over de sale en leaseback van uw woning. Aan de hand van uw wensen wordt een stappenplan samengesteld. Samen met u doorlopen we de volledige sale en leaseback procedure, waarbij uw belangen altijd voorop worden gesteld. Vanaf het eerste contact tot de ondertekening van een definitieve leaseovereenkomst.

Wilt u meer weten over sale and leaseback?

Bent u benieuwd of sale and leaseback van uw eigen woning voor u een mogelijkheid kan zijn? Neem dan contact met ons op. We beschikken over een uitgebreide kennis over zowel de mogelijkheden als de voorwaarden en de voor- en nadelen. U kunt met al uw vragen over de sale and leaseback constructie bij ons terecht. Laat ons u helpen met een gedegen voorbereiding zodat u optimaal gebruik maakt van het aanbod, waarbij u zelf mede bepaald hoe een overeenkomst er uit zou moeten zien.

De keuze om in te gaan op een sale and leaseback overeenkomst is ingrijpend en verdient aandacht. U kunt alleen maar voordeel hebben van een onafhankelijk en bovendien vrijblijvend gesprek met onze deskundigen. Deskundig advies kan u achteraf onduidelijkheden en zorgen besparen.