Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

In het huidige financiële tijdperk is het zowel voor particulieren als ondernemers niet eenvoudig om aan een gewenste financiering te komen. Zoeken naar alternatieven is dan een optie. Voor ondernemers met een eigen auto (of meerdere auto’s) die behoefte hebben liquiditeit is de sale and leaseback auto een interessant alternatief.

Verkoop uw wagenpark en lease het terug

Wilt u investeren in uw bedrijf en heeft u daar op korte termijn geld voor nodig? Overweeg dan een auto sale and leaseback overeenkomst. U least de auto terug van de investeringsmaatschappij en betaald hiervoor maandelijks een bedrag.

Sale and leaseback auto of wagenpark.
Sale and leaseback auto of wagenpark.

Deze vorm van financiering kan voor u, als ondernemer, een aantrekkelijke financieringsvorm betekenen. U haalt geld uit de verkoop van uw auto of wagenpark en tegelijkertijd kunt u toch in uw auto blijven rijden. Ideaal als u wilt investeren in de vooruitgang van uw onderneming of de balanspositie wilt verbeteren.

Voordelen auto sale and leaseback

Het toepassen van een sale and leaseback auto heeft voor uw onderneming de volgende voordelen:

– Het operationele risico voor uw auto / wagenpark vervalt.
– De verkoop verbetert de solvabiliteit en zorgt voor meer liquiditeit.
– De aanbieders van sale and leaseback auto zijn goed vertegenwoordigd.
– Leasekosten zijn een vast maandtarief wat betekent dat u goed kunt budgetteren.
– U heeft de keuze uit diverse lease overeenkomsten.
– Administratieve lasten verlichting.

Waardebepaling wagenpark / auto sale and leaseback

Uiteraard wilt u de best mogelijke prijs voor uw auto of wagenpark betaald krijgen. U bepaald tot op zekere mate zelf de hoogte van de verkoopprijs. Deze vraagprijs wordt door de leasemaatschappij op een aantal punten bekeken en naar redelijkheid betaald. Hierbij wordt gekeken naar:

– Merk en type van de wagen(s).
– Kilometerstand van de auto(s).
– De boekwaarde van het wagenpark volgens uw boekhouding.
– Nieuwprijs.
– Dag-, handels- en particuliere waarde.

Leasebedrag inclusief bijkomende kosten

Auto sale and leaseback leidt u naar een lease overeenkomst. Deze overeenkomst kan op verschillende manieren worden samengesteld en door de leasemaatschappij worden aangeboden. Aangezien u voor auto sale and leaseback een aanbod van meerdere partijen kunt aanvragen, is het verstandig om de onderlinge verschillen goed met elkaar te vergelijken.

Vaak is een zogenaamd full operational lease product voor u het meest aantrekkelijk. U profiteert van verschillende bijkomende voordelen zonder extra lasten. Als extra’s kan in de lease prijs worden opgenomen: onderhoud en banden, reparaties, afschrijvingen en rente. De lease maatschappij laat de wagen doorgaans all-risk verzekeren, waarmee u alle financiële risico’s heeft afgedekt.

Uiteraard is het mogelijk om de overeenkomst van de auto sale en leaseback te bespreken. Aanpassingen kunnen desgewenst op uw wens en vraag worden afgestemd.

Ondernemingsgerichte sale and leaseback auto

Waarom u kiest voor de sale en leaseback van uw zakelijke wagenpark verschilt per onderneming. Daarom vertalen leasemaatschappijen uw specifieke vragen of wensen naar de voor u meest gunstige leaseoplossing. Een auto sale and leaseback overeenkomst die u afsluit met een leasemaatschappij kan als mogelijke voordelen hebben:

– De leasemaatschappij kent alle ins en outs met betrekking tot sale and leaseback van auto’s.
– U heeft meestal te maken met een vaste contact persoon.
– U heeft te maken met één adres voor zowel reparaties als (periodiek) onderhoud.
– Verzekering is in de leaseprijs inbegrepen, zodat u géén extra lasten heeft
– Auto Sale and leaseback is een vorm van financiering die direct leverbaar is.
– U kunt afspraken maken wat er gebeurt aan het einde van leaseperiode.

Auto sale and leaseback, een ideale vorm van financieren

Wilt u de vermogenspositie van uw onderneming positief beïnvloeden of heeft u liquide middelen nodig om te kunnen investeren. Als uw onderneming in het bezit is van bedrijfsauto’s dan kunt u ervoor kiezen om deze te gaan leasen. Verkoop uw wagenpark aan een leasemaatschappij waardoor u meteen beschikt over financiële ruimte zonder daarvoor aan te kloppen bij een bank of kredietverstrekker. De auto’s blijven beschikbaar binnen de onderneming terwijl de risico’s verlegt worden naar de leasemaatschappij. Dit verhoogt de efficiency binnen uw organisatie en u bespaart op de kosten.

Verschillende leasemaatschappijen bieden de bestuurders van de auto’s een optimale vorm van mobiliteit. Er wordt enigzins bijgestuurd op het gebied van chauffeursgedrag en diverse wegomstandigheden. Hierdoor wordt een directe kostenbesparing beoogt op het gebied van bijvoorbeeld brandstofverbruik.

Hoe verloopt een auto sale and leaseback procedure?

Nadat u de verschillende sale and leaseback mogelijkheden met elkaar heeft vergeleken en met uw financieel adviseur heeft gesproken over de eventuele voor- en nadelen kunt u het proces starten. De leasemaatschappij van uw keuze maakt als eerste samen met u een waardebepaling van de auto(s). De prijs varieert van de boekwaarde tot een prijs die schommelt tussen de huidige handelwaarde en de particuliere waarde. Als de waarde bepaald is kijkt de leasemaatschappij naar het bedrag wat op iedere auto gefinanceerd kan worden. Dit maximale bedrag is de gewaardeerde prijs (exclusief BTW).

Uiteraard heeft u een bepaalde financieringsbehoefte en voorkeur op het gebied van het auto gebruik en de looptijd van de leaseovereenkomst. Aan de hand van deze punten zal de betreffende leasemaatschappij u een voorstel doen voor een auto sale and leaseback constructie. Zit er een aanbieding tussen waar u wat voor voelt dan kunt u besluiten om de stukken te ondertekenen. Vervolgens volgt de uitbetaling en bent u niet langer de eigenaar van uw wagenpark.

Sale en leaseback auto of wagenpark FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over sale en leaseback auto of wagenpark. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over sale en leaseback auto of wagenpark? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Wat houdt sale en leaseback auto of wagenpark precies in?

Het kan voor komen dat u als ondernemer wilt investeren om uw onderneming in de juiste richting te laten groeien. Banken en kredietmaatschappijen verstrekken zeer moeizaam kapitaal en hanteren vaak strikte voorwaarden. Als u over bedrijfswagens beschikt kunt u overwegen om uw wagenpark te verkopen en de auto’s gelijk terug te leasen van de leasemaatschappij. U creëert hiermee liquide middelen en de mogelijkheid om te investeren.

2. Hoe wordt de waarde van mijn wagenpark bepaald?

Bij het verkopen van uw wagenpark ligt het voor de hand dat u de best mogelijke prijs betaald wilt krijgen. U heeft tot op zekere hoogte inspraak in de verkoopprijs. U kunt een vraagprijs vaststellen en een potentiële investeerder hier op reageren. Daarbij kijkt een investeerder onder meer naar de samenstelling van het wagenpark. Welke merk(en) en type(s) wilt u verkopen en hoeveel kilometers staan er op de tellers. Daarnaast wordt ook gekeken naar de huidige boekwaarde, de nieuwprijs en de dagprijs van het betreffende merk.

3. Welke zaken neemt de leasemaatschappij mij uithanden?

Sale en leaseback auto of wagenpark geeft u niet alleen de beschikking over liquide middelen. U heeft bovendien meer tijd over om te ondernemen. De investeerder en/of de leasemaatschappij zal het wagenpark beheren en daarbij ook de administratie verzorgen. Zaken als het afhandelen van periodiek onderhoud en reparaties wordt door de leasemaatschappij gedaan. Dat geldt ook voor de nodige verzekeringen en het verzorgen van vervangend vervoer indien noodzakelijk. Ook de afwikkeling van schadegevallen wordt door de leasemaatschappij geregeld. U kunt zich volledig focussen op het in goede banen leiden van uw onderneming.

4. Heb ik inspraak in de voorwaarden die in de leaseovereenkomst worden opgenomen?

Sale en leaseback is een van de weinige financieringsvormen waarbij u kunt onderhandelen met een geïnteresseerde investeerder. Dat begint al met het vaststellen van de vraagprijs en de uiteindelijke koopprijs. De onderhandelingsfase kunt u zelf doen. Sale en leaseback auto of wagenpark komt geregeld voor en leasemaatschappijen hanteren hiervoor bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op onderhoud, schades, verzekeringen, tanken, reparaties en jaarlijkse kilometrage. Door tijdens de onderhandelingen nauwkeurig op te letten, kunt u onaangename en vaak dure kosten voor komen.

5. Hoe lang is de looptijd van een leaseovereenkomst?

De looptijd van een sale en leaseback overeenkomst is variabel. Zakelijke leaseovereenkomsten voor een auto hebben een gemiddelde looptijd die ligt tussen drie en vijf jaar. U kunt hierover afspraken maken met de leasemaatschappij. In de overeenkomst kan ook worden vastgelegd wat er gebeurt aan het einde van de looptijd. Doorgaans heeft u het eerste recht op koop van de auto of het wagenpark.

6. Waarom kies ik voor sale en leaseback auto of wagenpark?

Het verkopen en direct terug huren van uw wagenpark heeft een aantal interessante voordelen. Uiteraard kunt u beschikken over kapitaal om te investeringen en neemt een leasemaatschappij u behoorlijk wat administratie uithanden. Daarnaast hebben leasemaatschappijen jarenlange ervaring met de sale en leaseback constructie. De contracten zijn gebaseerd op voorwaarden en bepalingen die voor beide partijen interessant zijn en voordelen bieden. Alle reparaties en onderhoudsbeurten van de auto(s) vinden op één adres plaats. Sale en leaseback auto of wagenpark is een financieringsvorm die vrij snel geregeld kan worden.

7. Hoe verloopt de sale en leaseback auto of wagenpark procedure?

Het verkopen van een auto of een wagenpark heeft voorbereiding nodig. U doet er goed aan om verschillende leasemaatschappijen met elkaar te vergelijken en advies in te winnen bij uw accountant of financieel adviseur. Een sale en leaseback overeenkomst heeft zowel voor- als nadelen die u ter overweging meeneemt in een beslissing. Als u wilt investeren of uw bedrijf wilt uitbreiden, dan heeft u een zekere financieringsbehoefte die u met het toepassen van sale en leaseback wilt bereiken. Aan de hand van uw vraagprijs en de constateringen en waardebepaling door de leasemaatschappij ontvangt u een voorstel voor een sale en leaseback overeenkomst. U bent volledig vrij om dit voorstel te accepteren of te weigeren. Op het moment dat een voorstel u aanspreekt kunt u de verschillende overeenkomsten ondertekenen. Vanaf dat moment bent u niet langer eigenaar van de auto of het wagenpark, maar beschikt u wel over kapitaal om de gewenste investeringen in uw onderneming te doen.

8. Welke voordelen heeft sale en leaseback auto of wagenpark?

Sale en leaseback heeft voor uw onderneming verschillende voordelen. De verkoop geeft meer liquiditeit waardoor de solvabiliteit van uw bedrijf toeneemt. U kunt meerdere voorstellen opvragen bij diverse leasemaatschappijen, hierdoor wordt vergelijken en besparen op de kosten mogelijk. De leasetarieven die u maandelijks verschuldigd bent zijn niet aan indexatie onderhavig. U weet wat u maandelijks moet betalen en kunt daar ruim van tevoren rekening mee houden. Aangezien u inspraak heeft in de voorwaarden en bepalingen heeft u een keuze uit verschillende leasevormen. Van een standaard overeenkomst tot een uitgebreide full operational lease. De leasemaatschappij zal de verschillende mogelijkheden nader toelichten. Sale en leaseback levert daarnaast een administratie lasten verlichting op. De leasemaatschappij neemt u veel administratieve zaken uithanden. U heeft weer tijd om te ondernemen.

9. Wat moet ik nog meer weten over sale en leaseback auto of wagenpark?

Als u op zoek bent naar een andere vorm van financiering dan kan het verkopen en terug huren van uw wagenpark een interessante mogelijkheid zijn. Sale en leaseback is een constructie die u zorgvuldig overweegt en waarbij u meerdere leasemaatschappijen benadert. U kunt hiervoor gebruik maken van de ‘no cure no pay’ diensten van Investment Corporation Holland. De medewerkers zijn gespecialiseerd in de sale en leaseback constructie. Samen met u wordt gestreefd naar een sale en leaseback overeenkomst met gunstige voorwaarden en bepalingen die aan uw wensen voldoen.

10. Heeft een leasemaatschappij voorkeur voor een merk?

De verschillende merken van uw wagenpark zijn van invloed op de waardebepaling. Leasemaatschappijen werken doorgaans met uiteenlopende merken. Naast het merk wordt ook gekeken naar het bouwjaar, de dag- en nieuwprijs en kilometerstand.

11. Kan ik de auto of het wagenpark zelf onderhouden?

Leasemaatschappijen en investeerders nemen doorgaans in de overeenkomst een clausule op over het onderhoud. Dat houdt in dat het onderhoud in de regel wordt gedaan door een merkdealer. Wanneer u een sale en leaseback constructie voor uw wagenpark overweegt, kan het interessant zijn om over de manier en plaats van het onderhoud te onderhandelen en de gemaakte afspraken in de overeenkomst vast te laten leggen.

12. Kan ik ook het wagenparkbeheer bij sale en lease overlaten aan de leasemaatschappij?

Ja, in overleg kan een leasemaatschappij u ook het wagenparkbeheer overnemen. U heeft dan meer tijd om te ondernemen en uw bedrijf verder te ontwikkelen.

13. Kan ik na sale en leaseback nog met de auto naar het buitenland?

In de overeenkomst wordt opgenomen waar u zonder extra toestemming met de auto heen kunt. Het kan zijn dat een leasemaatschappij een extra machtiging verplicht voor landen buiten de EU, zoals Turkije of Marokko.

14. Kan ik de sale en leaseback overeenkomst eerder laten beëindigen?

Voordat u en een sale en leaseback overeenkomst afsluit is het goed om uzelf in de voorwaarden, voor- en nadelen te verdiepen. In de overeenkomst kunnen afspraken worden vastgelegd die beide partijen maken ten aanzien van het eerder beëindigen van een overeenkomst. Versneld aflossen en/of opbreken van het contract kan een boetebedrag of boeteclausule bevatten.

15. Kan de overeenkomst bij het aflopen worden verlengd?

Het leasen van een auto of wagenpark wordt doorgaans voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 5 jaar, gedaan. Bij aflopende contracten kan de auto vaak voor een symbolisch bedrag worden gekocht. Met het oog op de economische waarde van de auto of het wagenpark is het niet waarschijnlijk dat de overeenkomst verlengd wordt.

16. Kan ik mijn auto tijdens de leaseperiode verkopen?

Nee, u heeft de auto verkocht aan de leasemaatschappij. U blijft weliswaar de gebruiker van de auto, maar het eigendom is overgegaan op de leasemaatschappij.

17. Hoe vind ik een geïnteresseerde leasemaatschappij?

Nederland kent een aantal gespecialiseerde leasemaatschappijen die zich hoofdzakelijk bezighouden met auto’s en vervoersmiddelen. Indien u zelf geen tijd heeft of niet weet hoe u een investeerder kunt benaderen, kunnen de medewerkers van ICH u hierbij van dienst zijn. Namens u kunnen wij contact opnemen met verschillende leasemaatschappijen en de onderhandelingen voor u voeren.

18. Hoe worden de auto’s verzekerd?

De leasemaatschappij zal de auto’s in overleg met u verzekeren. Eventuele schades en ongevallen worden zoals gebruikelijk gemeld en afgewerkt door de verzekering. Het aantal schadevrije jaren wordt voor u bijgehouden en kan op elk willekeurig moment worden opgevraagd.

19. Is sale en leaseback van een wagenpark interessant?

Het verkopen en terughuren van een wagenpark heeft als groot voordeel dat u over extra liquide middelen beschikt zonder dat u daarvoor bij de bank aan hoeft te kloppen. Dit kan voor uw onderneming interessant zijn.

U bent geïnteresseerd in sale and leaseback mogelijkheden

Uw interesse is gewekt in deze vorm van financieren en u ziet de voordelen voor uw onderneming. Hoe gaat u verder te werk en hoe wint u verdere informatie in? Naast gespreken met uw financieel en juridisch adviseur kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder met het verkopen van uw wagenpark ten behoeve van een sale and leaseback constructie.

Voor uw onderneming kan een verfrissende blik van een buitenstaander vaak verhelderend werken en zorgen dat uw plannen een meer concrete vorm aannemen.