Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een term die steeds vaker wordt gebruikt is ‘sale and leaseback’. De term wordt vaak gebruikt, omdat dit een populaire manier is om geld vrij te maken. Dit geld kan worden vrijgemaakt voor bijvoorbeeld een investering.

Wat is sale and leaseback?

Indien uw organisatie zich op de core business wilt richten, is sale and leaseback vaak een goede oplossing. Op deze manier kunt u zich volledig richten op de activiteiten die voor u écht belangrijk zijn. Dankzij sale and leaseback kan er geld worden vrijgemaakt voor bijvoorbeeld een investering of het versterken van de balans.

Wat is sale and leaseback?
Wat is sale and leaseback?

Welke mogelijkheden zijn er m.b.t. sale and leaseback?
Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van sale and leaseback. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende zaken:

 • Sale and leaseback vastgoed.
 • Sale and leaseback zorgvastgoed.
 • Sale and leaseback bedrijfspand.
 • Sale and leaseback onroerend goed.
 • Sale and leaseback eigen woning.
 • Sale and leaseback auto.

Is het verstandiger om te kopen of leasen?
Bij veel organisaties bestaat de vraag of het beter is om te kopen of te leasen. Hier kan geen eenduidig antwoord op worden gegeven, omdat dit afhankelijk is van een groot aantal factoren. Om hier een beter beeld van te krijgen, kunt u de volgende artikelen lezen:

 • Sale and leaseback voordelen.
 • Sale and leaseback nadelen.

Wat gebeurt er met sale and leaseback?
Wanneer u kiest voor sale and leaseback kiest, verkoopt u iets dat in uw eigendom is. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfspand zijn, uw eigen woning of uw wagenpark. U kunt dit vervolgens weer terug leasen.

Waarom kiezen voor de sale and leaseback methode?

Bij sale and leaseback kiest u ervoor om iets in uw eigendom te verkopen. Vervolgens wordt dit door u terug geleased. Dit kan worden gedaan tegen zeer gunstige voorwaarden. De volgende voordelen zijn onder andere mogelijk interessant voor u.

 • Het vrijmaken van kapitaal ter verbetering van de kwaliteit.
 • Het vrijmaken van kapitaal op lange termijn voor investeringen, uitbreiding en verdere groei van uw organisatie.
 • Instrument om fusies, management buy outs etc. te financieren.
 • Herstructurering van uw balans en verlies- en winst rekening.
 • Eventuele belastingvoordelen.
 • Verbetering van uw kredietwaardigheid.
 • Optimale procescontrole en kostencontrole.

Maak werkkapitaal vrij
Het is mogelijk om werkkapitaal vrij te maken. Het bedrag dat eerder vast zat in bijvoorbeeld uw bedrijfspand of wagenpark, kan dan worden gebruikt voor andere doeleinden. Er zijn vaak verschillende mogelijkheden om de verkoopprijs vast te stellen. Dit is onder andere afhankelijk van de periode waarvoor de sale and leaseback termijn wordt afgesproken.

Fiscale voordelen dankzij sale and leaseback
Wanneer u kiest voor sale and leaseback, zijn de kosten die u maakt voor het leasen fiscaal aftrekbaar. Deze methode kent ook nog een aantal andere belastingvoordelen.

Ook kiezen voor de voordelen van sale and leaseback?
Wilt u ook kiezen voor de voordelen van de sale and leaseback methode? Wij kunnen alles voor u uit handen nemen. Creëer ook meer financiële ruimte voor uw bedrijf.

Op basis van welke factoren wordt de waarde bepaald?
Samen met u wordt bepaald welke waarde het onroerend goed, het vastgoed, uw wagenpark of het eigen huis heeft. Dit is onder andere afhankelijk van:

 • De leeftijd.
 • De kwaliteit.
 • De ligging.
 • Uitbreidingsmogelijkheden.
 • Onderhoud.
 • De risico’s.

Interesse in sale and leaseback?
Bent u zelf eigenaar van onroerend goed of kent u partijen die onroerend goed beheren? Wilt u een investeerder in uw organisatie, nieuwbouwprojecten of nieuwe projecten? Neem dan gerust contact op. We bespreken graag met u de mogelijkheden.

Wat is sale en leaseback FAQ

Hier vindt u de meest gestelde vragen over wat is sale en leaseback? De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over sale en leaseback vastgoed? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Hoe werkt sale en leaseback?

Met een sale en leaseback constructie verkoopt u roerende bedrijfsmiddelen en/of vastgoed aan een leasemaatschappij of investeerder. Vervolgens verhuurd de leasemaatschappij deze bedrijfsmiddelen of vastgoed aan u terug via een lease overeenkomst. U beschikt daardoor direct over extra liquiditeit.

2. Is sale en leaseback alleen geschikt voor zakelijke bedrijfsmiddelen?

Nee, ook particulier bezit kan via sale en leaseback verkocht en terug gehuurd worden.

3. Welke middelen komen in aanmerking voor sale en leaseback?

In principe komt ieder bedrijfsmiddel waarvan op de juiste manier een dagwaarde is vast te stellen in aanmerking voor sale en lease back. Bedrijfsauto’s zijn hiervan een voorbeeld maar ook groot materiaal, machineparken en onroerend goed komen voor sale en leaseback in aanmerking.

4. Blijf het bedrijfsmiddel of onroerend mijn eigendom?

Bij een sale en leaseback verkoopt u een bedrijfsmiddel of vastgoed aan een investeerder. Via een huur- of lease overeenkomst blijft u de gebruiker. Van tevoren wordt vastgelegd wat er gebeurt aan het einde van looptijd en of het bedrijfsmiddel of vastgoed dan weer uw eigendom is of wordt.

5. Kan ik gebruik blijven maken van het bedrijfsmiddel?

Ja, een sale en leaseback geeft u extra liquiditeit dat u kunt gebruiken om te investeren in nieuw materiaal. Tegelijkertijd kunt u uw machinepark en/of bedrijfsmiddelen gewoon gebruiken. U betaald hier immers een maandelijkse huursom voor.

6. Welke voordelen heeft sale en leaseback?

U krijgt meer financiële vrijheid en beschikt over liquide middelen. De zorg en lasten van het onderhoud en reparaties besteedt u uit en zijn voor de verantwoording van de investeerder. U weet vooraf welke maandlasten u betaald en kunt zich volledig richten op de taken van uw onderneming en/of uw bezigheden.

7. Wanneer is sale en leaseback interessant?

Wanneer u uw bedrijfsactiviteiten uit wilt breiden en/of uw machinepark wilt vernieuwen en een lenig bij de bank geen optie is, kan sale en leaseback interessant zijn. U beschikt vlot over de gewenste extra liquiditeit en kunt van uw bedrijfspand en bedrijfsmiddelen gebruik blijven maken. Ook wordt de kredietmogelijkheid bij de bank open gehouden.

8. Kan een sale en leaseback constructie eerder beëindigd worden?

In uitzonderlijke situaties kan een overeenkomst eerder beëindigd of ontbonden worden. De voorwaarden hiervoor zijn vastgelegd in de lopende overeenkomst. Hier staat ook in vermeld hoe een verzoek tot ontbinding gedaan kan worden.

9. Kan ik mezelf laten adviseren over sale en leaseback?

Ja. Sale en leaseback is een financiële constructie die zowel voor- als nadelen heeft. U kunt zich laten adviseren over de constructie en de mogelijkheden die dit in uw situatie te bieden heeft. De specialisten van ICH zijn u hierbij van dienst en kunnen ook eventuele onderhandelingen namens u voeren.