Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Heeft u een investeerder nodig of wilt u juist in vastgoed investeren? De ontwikkelen van uw bedrijf gaat voorspoedig en u wilt graag op korte termijn investeren in de aanschaf van onder meer bedrijfsmiddelen. Om de nodige investeringen te kunnen doen gaat u een investeerder zoeken die u kan helpen door het vergroten van de liquide middelen. Het zoeken van een investeerder hoeft niet altijd zo langdurig te zijn als u soms zou denken. Door bijvoorbeeld uw bedrijfspand te verkopen en direct weer terug te huren heeft u een goede uitgangsbasis voor de gewenste investeringen.

Investeerder zoeken.
Investeerder zoeken.

Investeerder zoeken voor extra kapitaal

Banken geven tegenwoordig niet zomaar een bedrijfsfinanciering en als u in aanmerking komt voor een bankkrediet dan zijn daar vaak behoorlijk pittige voorwaarden aan verbonden. Als uw onderneming een bedrijfspand in eigendom heeft of wellicht heeft u één of meerdere bedrijfswagens dan is sale and leaseback een interessante vorm om meer liquiditeit te genereren.

Door een sale and leaseback overeenkomst af te sluiten verkoopt u uw bedrijfspand (of wagenpark) aan een investeerder. Vervolgens huurt u het pand (of de auto’s) direct weer terug. De overeengekomen verkoopsom is direct beschikbaar en stelt u in staat uw solvabiliteit te verbeteren en de gewenste investeringen door te voeren.

Sale and leaseback overeenkomsten worden voor een langere tijd afgesloten. U hoeft uw onderneming niet te verhuizen en u kunt gewoon in uw bedrijfsauto blijven rijden. Investeerder zoeken voor een lange termijn is dan een aantrekkelijke optie, waarbij u net als bij iedere andere vorm van financiering met nadelen te maken kunt krijgen.

Voordelen investeerder zoeken

Het vinden van een geschikte (sale and leaseback) investeerder levert voordelen op voor de onderneming. Hierbij kunt u onder meer denken aan:

 • Het mogelijk maken van investeringen door een kapitaalinjectie.
 • Verbeteren van uw balanspositie.
 • Uw bedrijf is beter verkoopbaar zonder onroerend goed dat in eigendom is.
 • Eventuele fiscale voordelen.

Zoeken investeerder nadelen

Wees realistisch met uw doelstellingen en bedenk dat iedere vorm van financiering naast voordelen ook nadelen bevat. Het zoeken investeerder brengt u in contact met beleggers die geïnteresseerd zijn in uw product en/of dienst. Daarnaast moet er een zekere mate van vertrouwen in u als ondernemer zijn alvorens men besluit om in uw onderneming te investeren. Dit geldt voor alle vormen van financiering, ook voor de sale and leaseback methode.

Mogelijke nadelen bij het investeerder zoeken kunnen zijn:

 • U verliest het eigendomsrecht van uw bedrijfspand / wagenpark in geval van sale and leaseback.
 • De mogelijkheid om zelfstandig beslissingen te nemen over verbouwingen en aanpassingen ligt niet langer in uw handen. U bent afhankelijk van de medewerking en toestemming van de investeerder.
 • Maandelijkse huur- of lease verplichtingen moeten betaald kunnen worden gedurende de overeengekomen looptijd.
 • Onzekerheid onder uw medewerkers.
 • Indien u geen afspraken heeft gemaakt over wat er gebeurt aan het einde van de overeenkomst kan het voor komen dat u wordt geconfronteerd met een plotselinge verhuizing of de ‘verdwijning’ van uw bedrijfsmiddelen.

Wat heeft u een investeerder te bieden

Van belang om te weten bij zoeken investeerder is dat een belegger graag vooraf weet wat u te bieden heeft. Dit betreft uiteraard het onderpand waarbij het voor een investeerder ook van belang is om te weten of u de maandelijks overeengekomen betalingstermijnen kunt voldoen.

U heeft maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Uw zoektocht naar een investeerder valt of staat met een goede voorbereiding. Heeft u weinig te vertellen over uw bedrijfsplannen of is de informatie onvolledig dan haken mogelijke investeerders snel af. Bespreek uw plannen met uw financieel adviseur en laat de nodige documenten opstellen. Investeerder zoeken zekerheden en dat doet men door onder andere naar uw balans en prognoses te kijken.

Mogelijke eisen van een investeerder

Een investeerder vinden is niet zo moeilijk. Neem een kijkje op internet en u vindt tal van investerings- en leasemaatschappijen. Bespaar uzelf echter de moeite van het blind aanschrijven van talloze investeerders. Al gaande weg ontdekt u bij het investeerder zoeken dat iedere belegger eigen specifieke eisen heeft waar men graag meer over wil weten en voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Lees hier meer over in vastgoed beleggen.

De aandacht trekken van een potentieel geïnteresseerde investeerder is moeilijker dan een investeerder zoeken. Investeerders hechten veel waarde aan de volgende punten:

 • De branche waarin uw onderneming werkzaam is.
 • Hoe presenteert u, als ondernemer, uw plannen en onderneming.
 • Verkoop uw droom. Investeerders geloven in uw droom als u deze op de juiste manier weet te brengen. Zorg echter wel voor een realistische droom die op een goede manier is onderbouwd.
 • De cijfers van uw onderneming. Hoe zijn deze geweest over de voorbije periode en wat verwacht u van de nabije toekomst. Iedere investeerder gaat hier op een andere manier mee om en kijkt er met een ander oog naar.
 • Wat bovendien voor investeerders van belang is, is het samenspel tussen de vier genoemde punten. Zorg dat uw werkzaamheden, de cijfers en uw ondernemersvaardigheden met elkaar in balans zijn. Het totaalbeeld moet kloppen. Uiteraard kunt u geen toekomst voorspellen, maar met gezond verstand en overleg met uw boekhouder komt u een heel eind.

Heeft u eenmaal de aandacht en interesse van een investeerder weten te trekken dan volgen er gesprekken waarin u meer kunt vertellen en bespreken over het rendement en de looptijd van de investering. Diverse punten zijn prima bespreekbaar, investeerders zijn per slot van rekening ook gewone mensen.

Zoek samen met ons een investeerder

Bent u op zoek naar een investeerder en heeft u behoefte om daarover met ons van gedachten te wisselen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We zijn u van dienst met het in kaart brengen van uw wensen, doelstellingen en plannen. U kunt bij ons rekenen op een grote mate van vertrouwen en gemoedelijke samenwerking.

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden voor verschillende sale and leaseback overeenkomsten voor onroerend goed, bedrijfsmiddelen en de bedrijfsauto(s). Daarnaast kunt u bij ons terecht voor informatie over verschillende andere vormen van (bedrijfs)financiering.

Investeerder zoeken FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over een investeerder zoeken. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over een investeerder zoeken? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Wanneer zoek ik een privé investeerder?

Op het moment dat een bank uw project of onderneming niet wil financieren, kunt u een investeerder zoeken. Net zoals een bank stelt een investeerder zekere eisen voordat er tot een investering wordt overgegaan. Afhankelijk van het kapitaal dat u zoekt om uw plannen te realiseren is het eventueel mogelijk om vrienden en bekenden te raadplegen. Overstijgt de kapitaalbehoefte deze mogelijkheid dan is het zaak om een geschikte investeerder te zoeken.

2. Hoe benader ik een investeerder met mijn idee?

Realiseer uzelf dat er een zekere ruimte zit tussen het hebben van een goed idee en de juiste uitvoering daarvan. Een goed idee wilt niet zeggen dat uw idee ook inderdaad geld waard is. Investeerders die projecten zoeken moeten overtuigd worden van de potenties van uw idee. Investeerder willen graag aantoonbaar zien hoe u met uw eigen inzet en bescheiden middelen uw idee heeft ontwikkeld. Doe marktonderzoek en zet dit om in een onderbouwd business plan. Vergeet daarbij niet dat de gemiddelde investeerders jaarlijks overspoeld wordt met financieringsaanvragen. Waar het niet altijd wordt gewaardeerd om boven het maaiveld uit te steken, is dat bij het zoeken naar een investeerder juist een pluspunt.

3. Hoe weet ik welke investeerder ik zoek?

Steek tijd in onderzoek. Bekijk welke investeerders actief zijn en wie in het verleden eventueel actief geïnvesteerd heeft in soortgelijke plannen en/of als de uwe. Stel een zoekprofiel op. Aan de hand van uw wensen en verwachtingen kunt u een selectie maken van investeerders die affiniteit hebben met uw onderneming. U heeft hiermee toegang tot ervaring, kennis en netwerk gerelateerde investeerders.

4. Wat zijn de voordelen van een investeerder zoeken?

Op het moment dat u een geschikte investeerder vindt, kunt u hiermee uw voordeel op verschillende gebieden mee doen. U en/of uw onderneming krijgen de mogelijkheid om gewenste investeringen te doen door het kapitaal dat beschikbaar komt. Plannen en ideeën worden uitvoerbaar gemaakt. Afhankelijk van het soort investering dat wordt overeengekomen kunt u de balanspositie van uw onderneming verbeteren en maakt u gebruik van mogelijk fiscale voordelen.

5. Wat is de gemiddelde termijn van een investering?

Ondernemers kunnen op verschillende manieren investering zoeken. Zo kunt u een bedrijfsgebouw, een wagenpark of materiaal dat in eigendom is, verkopen en terug huren van de investeerder. Het spreekt voor zich dat de looptijd van een sale en leaseback overeenkomst van een bedrijfsgebouw langer is dan wanneer u uw bedrijfswagens verkoopt. Investeringen die materiële activa zoals gebouwen en terreinen bevatten, hebben een looptijd die gemiddeld 20 jaar bedraagt. Gaat het om materiële activa op het gebied van machines, installaties, inventaris en/of vervoermiddelen dan kunt u denken aan een looptijd tussen 1 en 5 jaar.

6. Hoe ziet een overeenkomst met een investeerder eruit?

Veel investeerders maken gebruik van standaardovereenkomsten waarin een aantal bepalingen en clausules zijn opgenomen. Het verdient de aanbeveling om deze altijd zorgvuldig na te lezen en eventueel door een externe adviseur te laten controleren. Sluit u een sale en leaseback overeenkomst? Dan heeft u de mogelijkheid om met de investeerder te onderhandelen over de voorwaarden welke in de overeenkomst worden opgenomen.

7. Wat zijn de nadelen van een investeerder zoeken?

Investering zoeken om uw bedrijf verder te kunnen ontwikkelen is positief. Daar staat tegenover dat u maandelijkse verplichtingen aangaat om het geïnvesteerde bedrag af te lossen. Laat vooraf doorrekenen of u ook in de toekomst aan deze verplichting kunt blijven voldoen. In geval van sale en leaseback kan het emotioneel zijn om uw bedrijfsbezittingen te verkopen en het eigendomsrecht te verliezen. Om misverstanden te voorkomen dient u goed op te letten wat de overeenkomst zegt over hetgeen er gebeurt aan het einde van de looptijd. Kunt u het gebouw en/of uw bedrijfsmiddelen voor een lage prijs terugkopen?

8. Welke eisen heeft een investeerder?

Investeerders richten en specialiseren zich vaak op een bepaalde branche. Het heeft weinig zin om willekeurige investeerders aan te schrijven. Versmal uw zoektocht en richt uzelf op mogelijke investeerders met ervaring in uw branche. Om de aandacht te trekken van een investeerder is de presentatie van uw plannen van groot belang. U verkoopt als het ware een droom. Geloof zelf in deze droom en onderbouw uw droom op zeer realistische wijze. Zorg voor doorgerekende cijfers die op de juiste manier uitgelegd en verklaard kunnen worden. Besteed daarbij niet alleen aandacht aan de toekomst, maar betrek ook het verleden in de onderbouwing. Investeerders hechten veel waarde aan een balans tussen het cijfermateriaal, de werkzaamheden en uw ondernemersvaardigheden.

9. Hoe overtuig ik een investeerder van mijn plannen?

Het verkopen van een idee en/of droom is niet makkelijk. Investeerders willen graag weten met wie ze te maken hebben en wat u te bieden heeft. Het spreekt voor zich dat een investeerder graag een zeker rendement ziet. Wees daarom zeker van uzelf en wees overtuigd van uw plan. Vergeet daarbij niet dat u maar een keer een eerste indruk achter kunt laten. Neem de tijd om uw presentatie voor te bereiden. Investeerders staan afwijzend tegenover incomplete informatie en onsamenhangende verhalen. Raadpleeg uw accountant of financieel adviseur om boekhoudkundige documentatie op te stellen. Een verzorgde presentatie van zowel uw plannen als uw onderneming dragen in grote mate bij een succesvolle zoektocht naar een investeerder.

10. Wat moet ik nog meer weten over een investeerder zoeken?

Als u op zoek bent naar een geschikte investeerder die past bij uw plannen en/of onderneming, zorg dan voor een juiste voorbereiding. Investment Corporation Holland gaat samen met u op zoek naar een investeerder. De ervaren adviseurs hebben toegang tot een breed netwerk van investeerders die regelmatig nieuwe projecten zoeken. U kunt rekenen op professionele begeleiding gedurende de procedure en advies bij het ondertekenen van een eventuele investeringsovereenkomst.

11. Welke informatie neem ik op in een presentatie of advertentie?

Wanneer u een productpresentatie maakt voor geïnteresseerde investeerders, maak dan een duidelijke omschrijving van het project. U kunt dit verduidelijken met tekeningen, beschrijvingen, foto’s en video’s. Wees creatief en hou tegelijkertijd overzicht. De focus ligt op het project.

12. Hoe ziet de ideale investeerder eruit?

Bij voorkeur is een investeerder actief in de branche waarbinnen uw project valt. Dit zijn de investeerders die affiniteit en ervaring hebben met uw onderneming. Ze beschikken over waardevolle kennis waar u uw voordeel mee kunt doen. Daarnaast hebben deze investeerders ook een uitgebreid netwerk wat ook voor uw project interessant kan zijn.

13. Hoe kan ik een investeerder overtuigen van mijn plannen?

U bent professioneel en weet waar u het over heeft. Blijf bescheiden, maar vergeet tegelijkertijd niet dat u een investeerder iets te bieden heeft. U biedt een potentiële investeerder de kans om deel te nemen en te participeren in een ambitieus project. U kunt vooraf vragen stellen om te beoordelen of de investeerder een klik heeft met het project.

14. Kan ik veilig met een buitenlandse investeerder in zee gaan?

Zorg altijd dat u persoonlijk kennismaakt met een investeerder. Ook wanneer u wordt benaderd door een buitenlandse investeerder is persoonlijk contact van belang. Zoek naar informatie over de investeerder en kijk in welke projecten deze in het verleden heeft geparticipeerd en naar het eventuele succes hiervan.

15. Ik heb een ontevreden gevoel na een gesprek met een investeerder. Wat kan ik doen?

Zonder volledig vertrouwen zal er altijd een onzeker gevoel blijven bestaan. Ontbreekt bij u het noodzakelijke vertrouwen dan is het beter om niet direct akkoord te gaan. Het is prima om gesprekken en onderhandelingen met verschillende investeerders te voeren. Wederzijds respect en vertrouwen is van belang voor het succes van uw project.

16. Wat zijn alternatieve investeringen?

Financieren zonder daarbij een beroep te doen op de bank als kredietverstrekker, wordt gezien als alternatief investeren. Het is tegenwoordig vaak interessanter om een beroep te doen op een gespecialiseerde en ervaren investeerder dan bij uw bank een krediet aan te vragen. De mogelijkheden om een alternatieve investeerder te vinden zijn de voorbije decennia flink toegenomen.

17. Wat is het voordeel van een alternatieve investering?

Een alternatieve investering gaat buiten de bank om en worden in de regel sneller tot stand gebracht. Investeerders kunnen direct investeren in een project dat aanspreekt en aansluit bij de portefeuille. Ook worden voor investeerders aantrekkelijke rentepercentages gerekend. Voor u als ondernemer is een alternatieve investering een mogelijkheid om buiten de bank om een financiering voor het project te krijgen. Afhankelijk van het soort overeenkomst heeft u meer flexibiliteit dan wanneer u een lening afsluit bij een bank.

18. Wat als ik door onvoorziene omstandigheden niet aan de overeenkomst kan voldoen?

Ervaren investeerders rekenen uw plannen door en proberen vooraf risico’s tot een minimum te beperken. Uiteraard kan zich altijd een onvoorziene gebeurtenis voordoen. Het beste wat u in zo’n situatie kunt doen is blijven communiceren en overleggen met de investeerder.

Gerelateerde onderwerpen: