Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zoekt u informatie over vastgoed woning huren? De vraag naar huurwoningen overstijgt het beschikbare aanbod al jaren. Degenen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning zijn aangewezen op het wisselende aanbod in de vrije sector. Vastgoed eigenaren hebben de mogelijkheid om een huurdersprofiel op te stellen. Een vastgoed woning huren kan zowel voor korte of lange termijn.

Vastgoed woning huren
Vastgoed woning huren

Een woning of appartement huren

De zoektocht naar een huurwoning die aan uw eisen voldoet is veeleisend. Niet alleen zoekt u een passende woning die aansluit bij de (toekomstige) gezinssamenstelling, u verwacht daarbij dat de huurovereenkomst rechtsgeldig is en dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met een betrouwbare vastgoedverhuurder. Type en soorten woningen die in Nederland verhuurd worden:

  • Appartementen en studio’s;
  • Eengezinswoningen;
  • Kamers;
  • Gemeubileerde woningen en/of appartementen;
  • Nieuwbouwwoningen;
  • Tijdelijke verhuur of anti kraak wonen;

De faciliteiten en voorzieningen in de wijk waar u een woning zoekt, zijn belangrijk voor het woon en werk plezier dat u heeft. In de huurovereenkomst worden afspraken vastgelegd hoe een en ander is geregeld wanneer het huurcontract wordt beëindigd.

Selectie vastgoed woning huren

Huurwoningen worden via verschillende media kanalen aangeboden en onder de aandacht van potentiële huurders gebracht. Niet elke advertentie wordt door een bonafide verhuurder geplaatst. Het is verstandig om een woning te zoeken bij ervaren vastgoedbeheerders, makelaars of woningstichtingen. Ervaren verhuurders beschikken over een actueel woningaanbod dat kwalitatief in orde is en dat goed wordt onderhouden. Er wordt gewerkt met wettelijke huurovereenkomsten met daarin correcte voorwaarden. Interessante informatie over het huren van een woning, wetten en regels die daarmee gemoeid gaan vindt u bij de Rijksoverheid. Om een geschikte woning te vinden kunt u antwoorden zoeken op vragen als:

  • Welke type woning zoekt u en in welke omgeving?
  • Welke faciliteiten en voorzieningen zijn belangrijk voor u?
  • Kan er huurtoeslag aangevraagd worden?

Door te kiezen voor een persoonlijke benadering, wordt de kans op het vinden van uw droomwoning vergroot.

Samenwerken vastgoedbeheerder

Woningeigenaren hebben het beheer en de verhuur van hun bezit vaak uitbesteed aan professionele vastgoedbeheerders. Een vastgoedbeheerder kan u helpen met het zoeken en vinden van de ideale huurwoning. Hierbij worden een aantal stappen doorlopen:

  • Inventarisatie van uw gezinssituatie en woonwensen;
  • Regelmatige nieuwsbrief of mail met het actuele huuraanbod;
  • Begeleiding bij woningbezichtiging(en);
  • Onderhandelen over de voorwaarden en huurovereenkomst;
  • Vlotte sleuteloverdracht bewerkstelligen;

Het voordeel van samenwerken met een vastgoedbeheerder is dat u kunt rekenen op transparantie. Zowel helderheid in de communicatie als het stipt nakomen van gemaakte afspraken, geven een gevoel van zekerheid. Vastgoedbeheerders werken samen met bonafide vastgoed bezitters en zorgen ervoor dat het woonaanbod regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden. Op deze manier huurt u op maat en woont u comfortabel.

Adequaat reageren op actueel woningaanbod

Het beschikbare huuraanbod wisselt dagelijks. Het voortdurend op de hoogte zijn van vrijkomende en/of beschikbare woonruimte is noodzakelijk om adequaat te reageren op een woning die u aanspreekt. Wist u dat u daarvoor gebruikt kunt maken van zowel een vastgoedbeheerder als een makelaar? Laat u bijstaan in het traject dat aan het vinden van woonruimte voorafgaat. Maak afspraken over een zoekopdracht, zodat interessante woningen onder uw aandacht gebracht worden. Dit behoedt u enerzijds voor het nemen van een foutieve beslissing en u maakt gebruik van expertise en kennis binnen een (inter)nationaal netwerk van vastgoedfondsen, makelaars en beheerders.

Activiteiten verhuurmakelaar en vastgoedbeheerder

Op basis van uw persoonlijke woonwensen kan een makelaar of vastgoedbeheerder op zoek gaan naar geschikte woningen. U hoeft niet dagelijks te kijken naar het wisselende aanbod, dit doet een verhuurmakelaar voor u. Een ervaren makelaar heeft zicht op de regionale woningmarkt en heeft toegang tot woonruimtes die nog niet op de markt zijn, maar dat in de nabije toekomst wel komen. Woningen die aan uw vereisten voldoen worden overzichtelijk gepresenteerd en eventueel wordt een afspraak voor een bezichtiging gemaakt. Op deze manier bezoekt u alleen woonruimte die aan de gestelde voorwaarden voldoet. In overeenstemming onderhandelt de makelaar over de voorwaarden met de verhuurder en bij overeenstemming wordt een rechtsgeldige huurovereenkomst voorgesteld. De makelaar is bij de sleuteloverdracht aanwezig en ziet toe op een juiste oplevering en overdracht van de woning.

Woning of appartement verhuren

Een vastgoedbeheerder is er niet alleen voor potentiële huurders. Particuliere, maar zeker ook zakelijke vastgoedbezitters kunnen besluiten het bezit aan een ervaren vastgoedbeheerder uit te besteden. Het is een beheerder die diverse werkzaamheden en taken namens de eigenaar doet. Denk hierbij aan het zoeken en selecteren van betrouwbare huurders, versturen van facturen en innen van de huurgelden, bijhouden van de huuradministratie en daar waar nodig het aanmanen van huurders die een betalingsachterstand hebben, het regelen van periodiek onderhoud en servicebeurten aan verwarmingstoestellen en/of liften.

Inhoud huurovereenkomst

Het verhuren van woonruimte is aan bepaalde regels en voorwaarden verbonden. Onder meer het bepalen en indexeren van de huurprijs, de samenstelling van een huurcontract en periodiek onderhoud zijn aan regels gebonden. Een verhuurder houdt rekening met bepaalde zaken:

  • Het hanteren van een correcte huurprijs.
  • Samenstellen van een huurovereenkomst die aan de wettelijke eisen voldoet.
  • Het regelmatig onderhouden van de woning.
  • Mediatie of bemiddeling op het moment dat een conflict tussen de hurende en verhurende partij ontstaat.
  • Privacy van de huurder respecteren.

Wordt u een huurovereenkomst aangeboden? Laat de inhoud controleren door de verhuurmakelaar. Hiermee voorkomt u later misverstanden. Ga alleen akkoord met een overeenkomst als u het eens bent met de voorwaarden en bepalingen die in het contract zijn opgenomen.

Meer weten over een woning huren

Zoekt u een huurwoning of wilt u een woning verhuren? De ervaren adviseurs van Investment Corporation Holland zijn u daarbij van dienst. In een verkennend adviesgesprek wordt gekeken wat uw wensen zijn en hoe we u daar in kunnen adviseren. Op basis van het gesprek wordt een profiel gemaakt van de woonwensen die u heeft of een huurdersprofiel voor een vlotte verhuur. U kunt rekenen op kennis en ervaring, waarbij onze adviseurs u met raad en daad bijstaan. Meer weten of een afspraak maken? Investment Corporation Holland is zowel telefonisch als via e-mail bereikbaar. Ook wanneer u een woning zoekt of wilt verhuren in het buitenland kunt u vertrouwen op de dienstverlening van ICH.

Vastgoed wonen – FAQ

1. Waarom is residentieel vastgoed duur?

Nederland heeft al jaren te maken met een overspannen woningmarkt. De vraag overstijgt het aanbod en overbieden lijkt de norm te zijn. Vooral de grote steden hebben hier last van. De hoge prijzen zijn dikwijls reden, om naar een betaalbaar alternatief in buitenstedelijk gebied te kijken.

2. Stijgt de waarde van vastgoed?

Afhankelijk van het onderhoud, de omgeving, aanwezige faciliteiten en voorzieningen stijgt de waarde van vastgoed. Achterstallig onderhoud en gebreken doen de waarde van een pand niet veel goed, zelfs een waardedaling is niet ondenkbaar.

3. Kan ik verhuurvastgoed kopen?

Ja. Particuliere beleggers, maar ook zakelijke en/of institutionele investeerders kopen vastgoed om te verhuren. Eventuele belastinggevolgen en verplichtingen neemt een belastingconsulent met u door.

4. Hoe is het rendement op vastgoed?

Verhuurvastgoed levert een aardig rendement op. Gemiddeld ligt het percentage tussen de 3% en 6%. Om dit rendement te behalen is actief beheer nodig. Het aanstellen van een vastgoedbeheerder kan interessant zijn, zowel op administratief als technisch vlak.

5. Kan ik geld verdienen met een vastgoed belegging?

Om een rendement en winst te behalen met vastgoed zijn twee manieren. Koopt u liever geen fysiek pand aan dan is een belegging in een vastgoedfonds mogelijk. Daarnaast is het kopen residentieel en/of commercieel vastgoed interessant. Aangekocht vastgoed verhuurt u, waardoor u directe inkomsten heeft. Beide manieren hebben voor- en nadelen.

6. Is investeren in verhuurvastgoed een goede belegging?

Verhuurvastgoed is een stabiele, waardevaste belegging. Het rendement is hoger dan wanneer u geld op een bankrekening bank spaart. Zowel particuliere als zakelijke vastgoedverhuurders behalen relatief hoge rendementen met het beleggen in verhuurvastgoed.

7. Hoe kan ik vastgoed kopen en verhuren?

Een vastgoedadviseur neemt de mogelijkheden met u door. Particuliere woningbezitters kunnen een vastgoedhypotheek afsluiten die bedoeld is voor de aankoop van een tweede woning, met verhuur als achterliggende gedachte. Om een pand te verhuren zijn in sommige steden vergunningen nodig. Laat dit vooraf onderzoeken, zodat u achteraf niet met een pand zit dat onverhuurbaar is.

8. Hoeveel panden mag ik verhuren?

U mag zoveel woningen en/of bedrijfsruimtes verhuren als u wilt. Het bezit en verhuren van vastgoed kan fiscale consequenties hebben. De belastingdienst kan iemand die een uitgebreide vastgoedportefeuille heeft en die deze actief verhuurt als ondernemer bestempelen.

9. Kan ik een huis met daarop een hypotheek verhuren?

Om een woning te mogen verhuren waar u een hypotheek op heeft, is toestemming van de hypotheek verstrekker nodig. U moet rekening houden met de huurwet en het feit dat huurders in Nederland de nodige bescherming hebben. Verhuur kan schade aan een pand tot gevolg hebben. Ga eerst in overleg met uw bank. Op deze manier voorkomt u stress en problemen.

10. In welke belasting box vallen huurinkomsten?

Het is niet nodig om de huurinkomsten aan te geven in uw jaarlijkse belastingaangifte. Wat u wel doet is de waarde van het pand op 1 januari van dat jaar als bezit in box 3 te vermelden. Heeft u een hypotheek of lening op het verhuurpand afgesloten, dan geeft u het bedrag in box 3 op als een schuld. Ondernemers hebben met andere regels te maken.

11. Wat mag een huurder verbouwen aan een huurwoning?

Het is huurders niet toegestaan om zonder overleg iets aan de woning te veranderen. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenkant van het pand. Gaatjes in de muren of veranderingen die zonder veel kosten teruggedraaid kunnen worden, hebben geen toestemming nodig. Aanpassingen de badkamer, keuken, aanbouw, serre of de constructie mogen alleen na overleg en met toestemming van de verhuurder.

12. Ben ik als verhuurder verplicht om toestemming te geven voor een verbouwing?

Als u een verzoek voor een verbouwing of aanpassing ontvangt van u huurder dan kan dat voordelen hebben. U bent verplicht om binnen 8 weken te reageren op het verzoek. Blijkt dat de waarde van de woning daalt of als een pand door de aanpassingen minder goed te verhuren is, mag u het verzoek weigeren. Bent u te laat met reageren of wijst u een verzoek om andere redenen af, dan kan een huurder de stap naar de rechter zetten.

13. Welke verplichtingen heb ik als verhuurder?

Als verhuurder stelt u de woning ter beschikking en heeft u een onderhoudsplicht. Een huurder moet rustig kunnen wonen. Onderhouds- en/of servicewerkzaamheden kondigt u ruim vooraf aan, zodat een huurder daar rekening mee kan houden.

14. Kan ik woonvastgoed in het buitenland kopen?

Ja, al hanteren sommige landen voorwaarden waar buitenlandse kopers aan moeten voldoen. Vraag advies aan uw vastgoed expert.