Zoekt u naar een begrijpelijke vastgoed uitleg? Beleggen of investeren in onroerend goed is een populair alternatief voor zowel bank sparen als beleggen in aandelen. De krapte op de woningmarkt en stijgende huizenprijzen bieden een aantrekkelijk rendement. Maar hoe werkt beleggen in vastgoed precies en wat zijn de eventuele valkuilen?

Vastgoed uitleg.

Vastgoed uitleg.

Beleggen in vastgoed uitleg

Investeren in vastgoed houdt in dat u door het aankopen van residentieel of commercieel onroerend goed, inkomen vergaart. Woningen, maar ook bedrijfspanden, winkelcentra, kantoorpanden en appartementencomplexen bieden zowel particuliere als zakelijke vastgoedbeleggers investeringsmogelijkheden. Rendement op uw belegging behaalt u door de huurinkomsten. Wanneer u een pand verhuurd, ontvangt u maandelijks huurgelden. Wordt het pand regelmatig onderhouden, zodat de er meerwaarde ontstaat? U verkoopt het pand in de meeste gevallen voor een hoger bedrag dan de aankoopprijs, ook dat valt onder het rendement.

Investeren in vastgoed

De jaren dat spaargeld op een bankrekening rente oplevert liggen alweer enige tijd achter ons. Om rendement uit spaargeld te halen is het opbouwen van een vastgoedportefeuille een veilig alternatief. Beleggen in vastgoed kan op diverse manieren:

  • Individueel. U kunt zelfstandig een pand kopen en verhuren. Het nadeel hiervan is dat u een relatief hoog inlegbedrag nodig heeft om het pand te kopen. Om de waarde van het pand te waarborgen en te vermeerderen is regelmatig onderhoud nodig.
  • Deelnemen in een vastgoed fonds. Vastgoed fondsen zijn beleggingsfondsen die uitsluitend in onroerend goed beleggen. Het rendement wordt behaald uit de huurinkomsten en meerwaarde bij verkoop. Beleggen in een vastgoedfonds kan met een lager inlegbedrag dan wanneer u zelf een pand aankoopt.
  • Real Estate Investment Trust. REIT is een vorm van een vastgoedfonds die in de vorm van aandelen wordt verhandeld. Dit soort fondsen is verplicht 90% van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Aandelen in een REIT kunnen eenvoudig verkocht worden.

Vastgoed uitleg rendement

Beleggen in vastgoed is om meerdere redenen voordeliger dan beleggen op de beurs. Met een vastgoedportefeuille kunt u op een aantal manieren rendement behalen. Investeren in verhuurvastgoed verzekert u van een regelmatig inkomen. Om het pand later voor een hogere prijs te verkopen, is het creëren van meerwaarde een vereist. Dit houdt in dat u het pand goed onderhoudt en eventueel duurzame verbeteringen aanbrengt. Energiezuinige woningen en bedrijfsruimten zijn voor huurders aantrekkelijk, omdat er bespaard wordt op de maandelijkse energiekosten. Onafhankelijke voorlichtingsorganisaties zoals Milieu Centraal, geven praktische tips voor het verduurzamen van vastgoed. Wanneer u belegt in vastgoed dan belegt u in iets tastbaars. Een pand is zichtbaar en kan aangeraakt worden. Dit in tegenstelling tot beleggen in aandelen, dat toch eerder abstract lijkt.

Veilig investeren in vastgoed

Een ander voordeel van investeren in onroerend goed is dat uw belegging vrijwel ongevoelig is voor inflatie. Stijging van de prijzen, maakt dat spaargeld minder waard wordt. De waarde van vastgoed stijgt in de regel mee met de inflatie, waardoor uw belegging waardevast is. De huurprijzen worden jaarlijks geïndexeerd en stijgen mee met de inflatie. Toch kunnen de prijzen van vastgoed fluctueren. Dat neemt niet weg dat vastgoed waardevaster is dan bijvoorbeeld beursaandelen. De prijzen van vastgoed veranderen, maar dit gaat in de regel langzaam en over een lange termijn. Een pand houdt altijd een zekere waarde. De risico’s van beleggen in vastgoed zijn lager dan investeren op de beurs.

Investeren in verhuurvastgoed

Koopt u als particulier een tweede woning om te verhuren? Dit heeft interessante voordelen. Niet alleen bouwt u een vast inkomen op uit de huurinkomsten, u vergroot daarnaast uw bezit. Verhuurvastgoed kent niet alleen maar voordelen. Het is een verantwoording en investeren blijft nu eenmaal een risico, dit ondanks de opbrengstgarantie. Beleggen in vastgoed kost bovendien meer tijd en energie dan beleggen in beursaandelen. Het beheren van verhuurvastgoed kan intensief zijn. U kunt te maken krijgen met een huurder die regelmatig te laat is met het betalen van de huur of iemand die de boel sloopt. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor de staat van onderhoud.

Risico’s verhuurvastgoed

Ondanks de waardevastheid van vastgoed moet u rekening houden met bepaalde risico’s. Een pand dat niet aanspreekt en dat een achterstand in onderhoud heeft, is niet eenvoudig te verhuren. Staat het pand leeg? U mist de maandelijkse huurinkomsten en kunt te maken krijgen met dubbele kosten. Heeft u problemen met een huurder, omdat deze de huur te laat betaald? Het is niet altijd even eenvoudig om een huurder het pand uit te krijgen. Dit vanwege de van toepassing zijnde huurbescherming. Een goed huurcontract kan veel problemen voorkomen. Heeft u weinig kennis van juridische zaken? De medewerkers van Investment Corporation Holland adviseren u over investeren in vastgoed en de zaken die daarbij komen kijken. Eventueel kunt u het beheer van vastgoed uitbesteden. Het zoeken en selecteren van een huurder, het innen van de huurgelden, het regelen van periodiek onderhoud en het oplossen van problemen met huurders wordt namens u gedaan.

Actueel vastgoed

Investeren in residentieel vastgoed levert vrijwel altijd een aardig rendement op. De krapte op de huizenmarkt draagt hier ook de komende jaren aan bij. Leegstand komt nauwelijks voor. Woningen en appartementen die in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving zijn gelegen, verhuren vlot. Voordat u vastgoed koopt, kunt u onderzoek laten verrichten naar de omgeving. Hoe is de buurt of wijk samengesteld? Welke voorzieningen en faciliteiten zijn beschikbaar? Hoe zijn de huurprijzen voor gelijkwaardig vastgoed in dezelfde omgeving? Een marktanalyse kan van invloed zijn op de investering die u voor ogen heeft.

Meer vastgoed uitleg

Zoekt u een aantrekkelijke manier om uw geld voor u te laten werken? Een toenemend aantal particulieren investeert in vastgoed om te verhuren. Huurinkomsten worden niet belast, het bezit wordt belast via de vermogensbelasting. Bent u benieuwd of en hoe u kunt investeren in vastgoed? Investment Corporation Holland laat u graag zien welk rendement u met een investering kunt behalen. Onze medewerkers beschikken over een uitgebreid zakelijk netwerk, waar u op meerdere manieren uw voordeel mee kunt doen. Meer weten of een afspraak maken? Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.