Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zoekt u naar een begrijpelijke vastgoed uitleg? Beleggen of investeren in onroerend goed is een populair alternatief voor zowel bank sparen als beleggen in aandelen. De krapte op de woningmarkt en stijgende huizenprijzen bieden een aantrekkelijk rendement. Maar hoe werkt beleggen in vastgoed precies en wat zijn de eventuele valkuilen?

Vastgoed uitleg
Vastgoed uitleg

Beleggen in vastgoed uitleg

Investeren in vastgoed houdt in dat u door het aankopen van residentieel of commercieel onroerend goed, inkomen vergaart. Woningen, maar ook bedrijfspanden, winkelcentra, kantoorpanden en appartementencomplexen bieden zowel particuliere als zakelijke vastgoedbeleggers investeringsmogelijkheden. Rendement op uw belegging behaalt u door de huurinkomsten. Wanneer u een pand verhuurd, ontvangt u maandelijks huurgelden. Wordt het pand regelmatig onderhouden, zodat de er meerwaarde ontstaat? U verkoopt het pand in de meeste gevallen voor een hoger bedrag dan de aankoopprijs, ook dat valt onder het rendement.

Investeren in vastgoed

De jaren dat spaargeld op een bankrekening rente oplevert liggen alweer enige tijd achter ons. Om rendement uit spaargeld te halen is het opbouwen van een vastgoedportefeuille een veilig alternatief. Beleggen in vastgoed kan op diverse manieren:

  • Individueel. U kunt zelfstandig een pand kopen en verhuren. Het nadeel hiervan is dat u een relatief hoog inlegbedrag nodig heeft om het pand te kopen. Om de waarde van het pand te waarborgen en te vermeerderen is regelmatig onderhoud nodig.
  • Deelnemen in een vastgoed fonds. Vastgoed fondsen zijn beleggingsfondsen die uitsluitend in onroerend goed beleggen. Het rendement wordt behaald uit de huurinkomsten en meerwaarde bij verkoop. Beleggen in een vastgoedfonds kan met een lager inlegbedrag dan wanneer u zelf een pand aankoopt.
  • Real Estate Investment Trust. REIT is een vorm van een vastgoedfonds die in de vorm van aandelen wordt verhandeld. Dit soort fondsen is verplicht 90% van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Aandelen in een REIT kunnen eenvoudig verkocht worden.

Vastgoed uitleg rendement

Beleggen in vastgoed is om meerdere redenen voordeliger dan beleggen op de beurs. Met een vastgoedportefeuille kunt u op een aantal manieren rendement behalen. Investeren in verhuurvastgoed verzekert u van een regelmatig inkomen. Om het pand later voor een hogere prijs te verkopen, is het creëren van meerwaarde een vereist. Dit houdt in dat u het pand goed onderhoudt en eventueel duurzame verbeteringen aanbrengt. Energiezuinige woningen en bedrijfsruimten zijn voor huurders aantrekkelijk, omdat er bespaard wordt op de maandelijkse energiekosten. Onafhankelijke voorlichtingsorganisaties zoals Milieu Centraal, geven praktische tips voor het verduurzamen van vastgoed. Wanneer u belegt in vastgoed dan belegt u in iets tastbaars. Een pand is zichtbaar en kan aangeraakt worden. Dit in tegenstelling tot beleggen in aandelen, dat toch eerder abstract lijkt.

Veilig investeren in vastgoed

Een ander voordeel van investeren in onroerend goed is dat uw belegging vrijwel ongevoelig is voor inflatie. Stijging van de prijzen, maakt dat spaargeld minder waard wordt. De waarde van vastgoed stijgt in de regel mee met de inflatie, waardoor uw belegging waardevast is. De huurprijzen worden jaarlijks geïndexeerd en stijgen mee met de inflatie. Toch kunnen de prijzen van vastgoed fluctueren. Dat neemt niet weg dat vastgoed waardevaster is dan bijvoorbeeld beursaandelen. De prijzen van vastgoed veranderen, maar dit gaat in de regel langzaam en over een lange termijn. Een pand houdt altijd een zekere waarde. De risico’s van beleggen in vastgoed zijn lager dan investeren op de beurs.

Investeren in verhuurvastgoed

Koopt u als particulier een tweede woning om te verhuren? Dit heeft interessante voordelen. Niet alleen bouwt u een vast inkomen op uit de huurinkomsten, u vergroot daarnaast uw bezit. Verhuurvastgoed kent niet alleen maar voordelen. Het is een verantwoording en investeren blijft nu eenmaal een risico, dit ondanks de opbrengstgarantie. Beleggen in vastgoed kost bovendien meer tijd en energie dan beleggen in beursaandelen. Het beheren van verhuurvastgoed kan intensief zijn. U kunt te maken krijgen met een huurder die regelmatig te laat is met het betalen van de huur of iemand die de boel sloopt. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor de staat van onderhoud.

Risico’s verhuurvastgoed

Ondanks de waardevastheid van vastgoed moet u rekening houden met bepaalde risico’s. Een pand dat niet aanspreekt en dat een achterstand in onderhoud heeft, is niet eenvoudig te verhuren. Staat het pand leeg? U mist de maandelijkse huurinkomsten en kunt te maken krijgen met dubbele kosten. Heeft u problemen met een huurder, omdat deze de huur te laat betaald? Het is niet altijd even eenvoudig om een huurder het pand uit te krijgen. Dit vanwege de van toepassing zijnde huurbescherming. Een goed huurcontract kan veel problemen voorkomen. Heeft u weinig kennis van juridische zaken? De medewerkers van Investment Corporation Holland adviseren u over investeren in vastgoed en de zaken die daarbij komen kijken. Eventueel kunt u het beheer van vastgoed uitbesteden. Het zoeken en selecteren van een huurder, het innen van de huurgelden, het regelen van periodiek onderhoud en het oplossen van problemen met huurders wordt namens u gedaan.

Actueel vastgoed

Investeren in residentieel vastgoed levert vrijwel altijd een aardig rendement op. De krapte op de huizenmarkt draagt hier ook de komende jaren aan bij. Leegstand komt nauwelijks voor. Woningen en appartementen die in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving zijn gelegen, verhuren vlot. Voordat u vastgoed koopt, kunt u onderzoek laten verrichten naar de omgeving. Hoe is de buurt of wijk samengesteld? Welke voorzieningen en faciliteiten zijn beschikbaar? Hoe zijn de huurprijzen voor gelijkwaardig vastgoed in dezelfde omgeving? Een marktanalyse kan van invloed zijn op de investering die u voor ogen heeft.

Meer vastgoed uitleg

Zoekt u een aantrekkelijke manier om uw geld voor u te laten werken? Een toenemend aantal particulieren investeert in vastgoed om te verhuren. Huurinkomsten worden niet belast, het bezit wordt belast via de vermogensbelasting. Bent u benieuwd of en hoe u kunt investeren in vastgoed? Investment Corporation Holland laat u graag zien welk rendement u met een investering kunt behalen. Onze medewerkers beschikken over een uitgebreid zakelijk netwerk, waar u op meerdere manieren uw voordeel mee kunt doen. Meer weten of een afspraak maken? Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.

Vastgoed uitleg – FAQ

1. Wat is vastgoed?

Vastgoed is andere omschrijving voor onroerend goed en/of onroerende zaak. Het omvat zowel de grond als de gebouwen die op deze grond gevestigd zijn. Vastgoed heeft een niet-verplaatsbaar karakter. U kunt een grondstuk niet verplaatsen.

2. Is investeren in vastgoed veilig?

Rendementen en opbrengsten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt voor elke investering die u doet. Investeren in verhuurvastgoed levert een beter en sneller rendement dan geld dat op een spaarrekening staat. De woningmarkt is oververhit en daar komt de eerste jaren nauwelijks verandering in. Met een goed doordachte strategie levert een investering directe huurinkomsten en een leuk rendement op.

3. Is er een verschil tussen onroerend goed en vastgoed?

Tot onroerende goederen behoren zowel de grond als de gebouwen die hierop staan. Een andere omschrijving is vastgoed. Als u een woonhuis of bedrijfspand bezit behoort de grond hier vaak ook toe.

4. Wat is en wat doet een vastgoed expert?

Een vastgoed expert is iemand die deskundig is op het gebied van de administratieve, bouwkundige en technische aspecten die aan vastgoed en/of de (ver)koop, (ver)huur daarvan zijn verbonden. Naast professionele kennis van de plaatselijke vastgoedsector, kunt u bij een vastgoed expert ook advies krijgen over investeringen in vastgoed en het laten beheren van verhuurvastgoed.

5. Met welke beheerderskosten moet ik rekening houden?

De kosten van vastgoedbeheer bevatten een paar factoren. De administratieve kosten bestaan uit verhuurkosten, het zoeken van huurders en het opstellen van huurcontracten. Plannen van onderhoud, het regelen van serviceonderhoud en communicaties met huurders vallen ook onder de beheerderskosten. Het is mogelijk om het beheer van vastgoed uit te besteden. U betaalt een maandelijks overeengekomen bedrag aan de vastgoed beheerder. Zowel het administratief als technisch beheer kan uitbesteed worden.

6. Is vastgoed beleggen iets voor mij?

Particulieren, maar ook zakelijke beleggers die een vastgoed portefeuille willen opbouwen, kunnen daar advies bij gebruiken. Een vastgoed expert licht de mogelijkheden toe en spitst deze toe op uw situatie. Afhankelijk van het beschikbare budget kan het interessant zijn om eerst in een vastgoedfonds te beleggen.

7. Hoe worden te kosten verdeelt bij het verkopen van vastgoed?

Als investeerder betaald u de kosten die gemaakt worden voor het aankopen van vastgoed. De verkoper is verantwoordelijk voor de kosten die deze maakt. Een vastgoed adviseur laat u zien met welke kosten rekening moet worden gehouden.

8. Hoe werkt een vastgoedbeheerder?

Een vastgoedbeheerder neemt u bepaalde taken uit handen, dit kan zowel op administratief als technisch vlak. Wilt u zelf niet met huurperikelen geconfronteerd worden, dan kan de beheerder namens u het contact met huurders onderhouden. Ook het plannen van onderhoud en het opvolgen van servicecontracten kan namens u gedaan worden.

9. Waarom zou ik investeren in verhuurvastgoed?

Investeren in verhuurvastgoed levert op meer dan een manier rendement op. Zo heeft u direct regelmatige huurinkomsten. Ook de meerwaarde van het pand levert rendement op.

10. Hoe kan ik beleggen in een vastgoedfonds?

Met relatief kleine bedragen kunt u aandelen of participaties in een vastgoedfonds kopen. U koopt niet direct vastgoed, maar neemt deel in het fonds dat (verhuur)vastgoed bezit. Grote vastgoedfondsen zijn Unibail-Rodamco, Vastned Retail en Wereldhave. Portefeuilles van deze fondsen bestaan vooral uit een gezonde combinatie van winkelcentra, kantoorgebouwen, logistieke locaties, industriële zones en residentieel vastgoed.

11. Welk bedrag heb ik nodig om in vastgoed te investeren?

Als u daadwerkelijk vastgoed wilt kopen, heeft u een behoorlijk eigen startkapitaal nodig. Particuliere investeerders kunnen eventueel een hypotheek voor een tweede woning aanvragen. Wanneer u in een vastgoedfonds belegt kan dat met kleine bedragen. U koopt voor een bepaald bedrag aandelen. De aandelen kunnen op elk moment weer verkocht worden. Wilt u wel investeren, maar kunt u het geïnvesteerde bedrag niet voor langere tijd missen, dan heeft deelname in een vastgoedfonds de voorkeur.

12. Kan ik advies krijgen over vastgoed in het buitenland?

Investeren in vastgoed kan ook in het buitenland een leuk rendement opleveren. De vastgoed experts van ICH helpen u bij het zoeken van geschikte beleggingsprojecten. Verhuurvastgoed in het buitenland heeft vaak een beheerder nodig, zodat u wel de lusten maar niet de lasten van het vastgoed heeft. Onze experts gaan op basis van uw voorkeur op zoek naar geschikte investeringsmogelijkheden.

13. Hoeveel betaal ik voor vastgoed uitleg op maat?

Tijdens een adviesgesprek neemt een adviseur de wensen en verwachtingen met u door. Op basis daarvan wordt een inschatting gemaakt van de mogelijkheden. In eerste instantie werkt ICH volgens no-cure, no-pay. Afhankelijk van de werkzaamheden wordt een prijsopgave verstrekt.