Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zoekt u informatie over een vastgoed projectontwikkelaar? Projectontwikkeling is een brede omschrijving die betrekking heeft op het realiseren van onroerend goed. Buiten het bouwen van het project, omvat projectontwikkeling taken op zowel commercieel, uitvoerend en coördinerend vlak. De intentie van een vastgoed projectontwikkelaar is het verhuren of verkopen van het project na een geslaagde realisatie.

Vastgoed projectontwikkelaar
Vastgoed projectontwikkelaar

Bedrijfsmatig vastgoed projectontwikkelaar

De vraag naar bedrijfsmatig vastgoed zal de komende jaren naar verwachting dalen, dit ondanks de gunstige economische omstandigheden. Om succesvol te zijn bij het ontwikkelen, verkopen en verhuren van bedrijfsruimtes zoals kantoorpanden en winkelruimtes moet een projectontwikkelaar al vroegtijdig rekening houden met de locatie. Locaties die kansen bieden zijn:

  • Goed bereikbaar zowel met het openbaar vervoer als voor het eigen vervoer.
  • De aanwezige faciliteiten in de omgeving. Hierbij kunt u denken aan de voorzieningen die een stadscentrum te bieden heeft of de aanwezigheid van lunch- en/of dinergelegenheden.
  • Combinaties van wonen, werken, ontmoeten, vergaderen en horeca trekken vaak meerdere huurders aan.
  • Parkeervoorzieningen.

Ondanks de economische groei zal de vraag naar grote kantoorpanden in de toekomst stagneren en een dalende trend volgen. Als gevolg van het steeds vaker thuis- en flexwerken kan het aantal kantoorpanden behoorlijk dalen. Vastgoed projectontwikkelaars volgen de trends en ontwikkelen meer en stellen vaker transformaties voor, waarbij een kantoorpand een nieuwe functie krijgt en wordt omgebouwd tot studentenhuisvesting of industriële appartementen. Overigens kent niet alleen de sector van de kantoorpanden te maken met een krimp, hetzelfde wordt verwacht voor de huisvesting van commerciële ondernemingen en winkels. Online sales zien jaarlijks een omzetstijging en naar verwachting zet deze stijgende lijn ook de komende jaren door. Winkelpanden in traditionele winkelstraten, maar ook in winkelcentra staan langer en vaker leeg. Leegstand in de winkelstraten kan voor een vastgoed projectontwikkelaar een uitdaging zijn, om weer wat activiteiten in een winkelgebied te brengen.

Duurzame verbeteringen vastgoed

Een vastgoed projectontwikkelaar kan zich richten op volledige nieuwbouw of transformatie en het verduurzamen van bestaand vastgoed. Dit vertaalt zich zowel naar de woonsector als naar bedrijven en ondernemers. Het verduurzamen van bestaande woningen en appartementen kan in projectvorm gedaan worden. Het aanbrengen van isolatie in spouwmuren, het isoleren van vloeren en daken, het plaatsen van geïsoleerde ramen en deuren maar ook het vervangen van verouderde verwarmingsinstallaties, naar energiezuinige moderne apparatuur. Het verduurzamen van residentieel vastgoed verbetert het energielabel van een woning en kan een waardestijging tot gevolg hebben. Transformatie van bestaande gebouwen heeft daarnaast voordelen ten opzichte van nieuwbouw. De bestaande constructie kan worden gewijzigd, verbeterd en gemoderniseerd. Met verduurzamingswerkzaamheden wordt van een leegstaand pand een eigentijds appartementencomplex gemaakt. Verouderde bedrijfsruimten kunnen zo ingedeeld of getransformeerd worden dat ze aantrekkelijk zijn voor startups of als kantoortuin. Het succes van duurzame verbeteringen is zichtbaar in de grotere vraag, het snel vinden van huurders en de waardestijging van het pand.

Innovatieve projectontwikkeling

De bouwsector staat bekend om de traditionele werkwijze. Het gebeurt nog te vaak dat bouwondernemers kiezen voor bewezen technieken, terwijl innovatieve ontwikkelingen op het gebied van techniek en materiaal ook andere mogelijkheden laten zien. Door gebruik te maken van prefab en assemblage of montage ter plaatse wordt efficiënt gewerkt. Dit zal in de toekomst verder uitbreiden en toenemen. Fabrieksmatig voorbereiden en bouwen heeft zowel voordelen voor een bouwer als een vastgoed projectontwikkelaar:

  • Kortere bouwtijd. Het monteren van prefab gaat sneller dan het volledig vanaf de fundering opbouwen van een pand.
  • De bouwkosten zijn lager.
  • Minder bewegingen op een bouwplaats, waardoor dit automatisch een veiligere werkomgeving wordt.
  • Er is sprake van een afname van zogenaamde faalkosten. Prefab kent nagenoeg geen falen.

Innovatieve ontwikkelingen hebben ook betrekking op het energieverbruik van een pand. Door te kiezen voor duurzaamheid in combinatie met moderne technologie kan een modern gebouw meer energie opwekken dan dat er wordt gebruikt. In de toekomst kunnen op deze manier gebouwen fungeren als kleine energieleveranciers.

Maatschappelijke vraag van invloed op projectontwikkeling

Vastgoed projectontwikkeling houdt rekening met ontwikkelingen op de markt en de vraag naar bepaalde soorten vastgoed. Het ontwikkelen residentieel vastgoed is ook de komende jaren een heet hangijzer. De situatie op de overspannen woningmarkt is nijpend en het tekort aan geschikte woonruimtes neemt gestaag toe. Doordat de samenstelling van de bevolking veranderd is er een trend zichtbaar met meer singles, één-ouder gezinnen en alleenstaande ouderen. De behoefte naar gepaste woonruimte stijgt. Singles hebben niet de behoefte aan een ruime ééngezinswoning, terwijl alleenstaande ouderen vaker op zoek zijn naar een comfortabel appartement dat een centrale ligging heeft op loopafstand van bepaalde voorzieningen. Steeds vaker wordt ook de trek naar de stad gemaakt. Alhoewel met name gezinnen met jonge kinderen van de stad naar de omliggende woonkernen trekken, zien singles en starters vaak meer in een woning in de stad. Door deze veranderende vraag worden uitdagingen en kansen gecreëerd voor vastgoedontwikkelaars. Ontwikkelingen en veranderingen in het bedrijfsmatig vastgoed worden voornamelijk gezien in de stijging van online verkopen. Hoe groter de online omzet wordt, hoe meer interesse er ontstaat voor toegankelijk distributiecentra. Het wezenlijk winkelen waarbij mensen door een winkelcentrum wandelen of een stad bezoeken, neemt al jaren langzaam af. Het verdwijnen van klinkende winkelnamen, retailers en plaatselijke middenstand is indirect een gevolg van de explosieve groei van het aantal webshops. Winkeliers die alleen gebruikmaken van een webshop, besparen op de kosten van het huren en onderhouden van een winkelruimte. Het samenstellen en afleveren van bestellingen vanuit een distributieruimte is vaak goedkoper dan het hebben van een ‘stenen winkel’. Flexibel inspelen op het verhuren van kantoor- en bedrijfsruimtes in combinatie met het beschikbaar stellen van moderne voorzieningen, zorgt voor tevreden eindgebruikers en een aantrekkelijk rendement.

Advies vastgoed projectontwikkelaar

Wilt u meer weten over vastgoed projectontwikkeling? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van adequaat inspelen op de vraag van huurders en eindgebruikers van zowel residentieel als commercieel vastgoed? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij Investment Corporation Holland. Onze professionele medewerkers hebben meer dan 45 jaar ervaring in de vastgoed sector. Uw vragen op het gebied van vastgoed projecten in binnen- en buitenland worden beantwoord. Daarnaast kunnen we u helpen met het presenteren en vormgeven van uw project naar geïnteresseerde investeerders en beleggers.