Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u vastgoed kopen om te verhuren? Sparen is door de lage rente niet rendabel. Om spaargeld te laten renderen, zoeken spaarders naar andere manieren om veilig te beleggen. Het kopen van vastgoed en het opbouwen van een vastgoedportefeuille voor de verhuur is een van de mogelijkheden. Vastgoed kopen om te verhuren geeft zekerheid en levert een aantrekkelijk rendement op. Door de krapte op de woningmarkt is het risico op leegstand beperkt. De wachttijd voor een huurwoning of -appartement loopt al jaren gestaag op, waarbij er in de komende jaren weinig verbetering wordt verwacht.

Vastgoed kopen om te verhuren
Vastgoed kopen om te verhuren

Slim beleggen in vastgoed kopen om te verhuren

Investeren en de risico’s tot een minimum beperken, is wat beleggers aanspreekt. Het kopen van vastgoed om te verhuren behoort tot de veilige beleggingen met beperkte risico’s. De grootste risico’s voor vastgoedbezitters zijn leegstand, huuropzeggingen, schade en huurachterstanden. Het is mogelijk om de risico’s te beperken door vooraf onderzoek te doen naar de huurdersmarkt en het type huurder dat uw voorkeur heeft. Een van de meest betaal zekere doelgroepen zijn de expats. Expats huren doorgaans tijdelijk en hebben hiervoor een budget beschikbaar van de werkgever. In enkele gevallen zijn het de buitenlandse werkgevers zelf die de huur betalen. U heeft zekerheid voor de huurbetalingen en de woning of het appartement worden bewoond. Om risico’s te verkleinen kunt u in de verhuurovereenkomst een betaalde borg contractueel vast laten leggen. De borg blijft onaangesproken zolang er geen schade wordt veroorzaakt waarvoor reparatiekosten betaald worden. Een juridisch dichtgetimmerd huurcontract verkleint de risico’s en zorgt voor een optimaal rendement van uw investering.

Courant vastgoed kopen om te verhuren

Wanneer u een belegging in vastgoed overweegt, is marktonderzoek noodzakelijk. Niet elke woning of ieder appartement is interessant en/of kan direct verhuurd worden. Let bij het kopen van vastgoed om te verhuren op een aantal punten:

  • Hoe is de staat van onderhoud? Kan de woning of het appartement direct betrokken worden?
  • Hoe zijn de huurprijzen van vergelijkbare objecten in dezelfde omgeving?
  • Hoe hoog zijn de bijkomende kosten?
  • Welke voorzieningen en faciliteiten zijn in de woonomgeving beschikbaar?
  • Is het object technisch te beheren?
  • Hoe verhoudt de aankoopprijs zich ten opzichte van andere woningen?
  • Op welke manier kan het vastgoed zijn waarde behouden?

Weet u niet direct waar u moet beginnen met het zoeken van informatie of gegevens? U kunt gebruik maken van de dienstverlening van professionele vastgoed- en beleggingsexperts.

Advies vastgoed investering

Investment Corporation Holland gaat samen of namens u op zoek naar een geschikt pand voor de verhuur. Ook wanneer u al een pand op het oog heeft, gaan we voor u aan de slag. Wat kunnen onze adviseurs voor u betekenen bij vastgoed kopen om te verhuren?

  • Rendementscontrole. Voordat u een woning of appartement koopt, bezoekt u deze samen met ICH. De adviseur neemt de (verbruiks)gegevens van de woning op en doet onderzoek naar gelijkwaardige woningen in dezelfde prijsklasse en omgeving. Tegelijkertijd wordt gekeken naar realistische huurtarieven en het rendement dat u van uw investering kunt verwachten.
  • Onderhandelen. Spreekt de woning u aan? ICH kan namens u onderhandelen met de verkopende partij. Bij de eindinspectie en de uiteindelijke overdracht zijn onze adviseurs ter plaatse.
  • Verhuren. Als belegger wilt u leegstand voorkomen. Wanneer u geen of weinig ervaring heeft met het verhuren van vastgoed, kan ICH helpen met het vinden van een geschikte huurder. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar het inkomen en het woonverleden.
  • Vastgoedbeheer. Wanneer u als vastgoedeigenaar geen tijd heeft om bezig te zijn met verhuur gerelateerde zaken, kunt u het beheer uitbesteden. Contacten en correspondentie met huurders wordt namens u gedaan. Is een huurder te laat met het betalen van de huur, wordt direct actie ondernomen. Zaken als onderhoud, reparaties, vernieuwen van huurovereenkomsten etc. worden eveneens namens u gedaan.

Is vastgoed kopen en verhuren rendabel?

Wanneer u belegt in vastgoed gaat u ervan uit dat uw investering zichzelf terugbetaald en rendeert. Vastgoed behoort tot het type waardevaste investeringen met een laag risico. Beleggen is nooit zonder risico, wat ook op vastgoed van toepassing is. Het kopen en verhuren van vastgoed kan op verschillende manieren rendabel zijn:

  • Rendabiliteit door directe inkomsten. Vastgoed dat verhuurd wordt levert direct inkomsten op. Om rendabel te zijn is het logisch dat uw inkomsten hoger zijn dan de uitgaven. Inkomsten zijn de (maandelijkse)huurbetalingen en bij uitgaven moet u denken aan aflossing, rente en onderhoudskosten. Zijn de huurgelden hoger dan hetgeen u uitgeeft, dan kan de cashflow gebruikt worden om bijvoorbeeld uw vastgoedportefeuille uit te breiden.
  • Rendement en waardestijging. Naarmate de hypotheek wordt afgelost, ontstaat er overwaarde op het aangekochte vastgoed. Lopen de aflossingen af en/of wordt de woning niet gefinancierd dan kunnen ontwikkelingen op de vastgoedmarkt een woning in waarde doen stijgen. De waardestijging is van invloed op het kapitaal dat vrijkomt. Naast waardestijgingen kan vastgoed ook waarde verliezen. Bepaal vooraf of u investeert in de korte of lange termijn.

Afhankelijk van de doelstelling die u heeft met het kopen en verhuren van vastgoed, licht een expert de mogelijkheden uitgebreid toe. Het is eenvoudiger om een beslissing te nemen als u op de hoogte bent van de kansen en risico’s die vastgoedbeleggingen met zich mee brengen.

Adviesgesprek vastgoed kopen en verhuren

Stoort u zich aan de lage rente bij het bank sparen? Kost sparen meer dan dat het u opbrengt? Spreekt beleggen in vastgoed u aan? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij Investment Corporation Holland. Geef aan waar uw voorkeur naar uitgaat en welk type vastgoed uw voorkeur heeft om in te beleggen. De adviseur geeft u concrete voorbeelden van hetgeen u kunt verwachten van een investering in vastgoed. Ook wanneer u uw vastgoedportefeuille wilt uitbreiden zijn onze ervaren medewerkers u van dienst. Gekeken wordt op welke wijze u in vastgoed kunt investeren en hoe een object past binnen, of bij de andere panden die in uw bezit zijn. Uiteraard kunt u ook gedegen juridisch advies verwachten en worden koop- en verhuurcontracten getoetst. Meer weten? Investment Corporation Holland is telefonisch bereikbaar. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

Vastgoed kopen om te verhuren – FAQ

1. Kan ik vastgoed kopen om te verhuren?

Ja, zowel particulieren als zakelijke investeerders en beleggers kunnen vastgoed kopen om te verhuren. Het verhuren van zowel commercieel als residentieel vastgoed levert een beter rendement op dan bank sparen en is vaak veiliger dan beursbeleggen.

2. Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuur- of investeringshypotheek is speciaal ontworpen om vastgoed te financieren dat u vervolgens verhuurd. Dat maakt een verhuurhypotheek duurder dan een standaard hypotheek. Hypotheek verstrekkers berekenen een opslag.

3. Welk bedrag moet ik zelf inbrengen bij een investeringshypotheek?

Het bedrag van de eigen inbreng is onder andere afhankelijk van de hypotheek verstrekker, uw kredietverleden en het percentage dat u kunt financieren. Omdat u de woning tegen de waarde in verhuurde staat financiert, heeft u altijd een gedeelte eigen geld nodig. Uiteraard kunt u dit bedrag lenen van een andere geldverstrekker.

4. Kan iedereen een verhuurhypotheek afsluiten?

Nee, dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Een hypotheekverstrekker kijkt naar uw inkomen in Box 1, uw gezinssamenstelling, uw leeftijd en de hoogte van het eigen bedrag dat u inlegt.

5. Ik wil mijn overwaarde gebruiken als eigen geld bij een verhuurhypotheek. Kan dat?

Ja, al zijn de mogelijkheden afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de hoogte van uw maandelijkse inkomsten. Het kan gebeuren dat een hypotheekverstrekker alleen de overwaarde uitkeert om te investeren in verduurzaming van uw eigen woning.

6. Welke belasting ik betaal ik als ik vastgoed verhuur?

Wanneer u als particulier vastgoed verhuurd hoeft u de verhuurinkomsten niet op te geven. U wordt hiervoor belast via de vermogensbelasting. Eventueel kunt u de kosten van een verhuurhypotheek in mindering brengen. Bezit en verhuurt u meer dan 1 pand en verricht u daarvoor op regelmatige basis werkzaamheden? Voor de fiscus is dit aanleiding om uw ondernemer te beschouwen. Belastingregels voor ondernemers zijn anders. Vraag altijd advies aan een vastgoed adviseur.

7. Wat zijn de risico’s van een verhuurhypotheek?

De risico’s zijn beperkt. Zo kan het gebeuren dat u tijdelijk zonder huurder zit en geen of lagere huurinkomsten heeft. Bereken vooraf of en hoe u de aan de maandelijkse hypotheekverplichting kunt voldoen als een pand leeg staat. Een enkele keer daalt de waarde van vastgoed en stijgt de rente van uw hypotheek. In overleg met een vastgoed expert kunt u de risico’s in kaart brengen en afdekken.

8. Ik kan een goedkoop pand kopen. Is dat de moeite waard?

Wanneer u vastgoed wilt financieren is een taxatierapport nodig. In dit rapport wordt aangegeven wat de waarde van het pand in verhuurde staat is. Bovendien maakt een taxateur ook melding van een marktconforme huurprijs. Het staat u vrij om meer huur te vragen dan in het rapport vermeld. Echter kijkt een hypotheekverstrekker wel naar de bedragen die in het rapport genoemd worden. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van de financiering.

9. Moet ik een huurcontract laten zien als ik een verhuurhypotheek aanvraag?

Dit verschilt per hypotheekverstrekker. In de meeste gevallen koopt u eerst het pand en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte huurder. De huurovereenkomst kan eventueel later overlegd worden.

10. Welk vastgoed is interessant om te kopen en verhuren?

Kijk eerst naar de middelen die u beschikbaar heeft om te investeren in verhuurvastgoed. Let daarbij op zaken als locatie, woonplaats, huurprijs per m2, beschikbare voorzieningen en faciliteiten. Rendement is haalbaar in groeigebieden, terwijl krimpgebieden vaak wat moeilijker zijn.

11. Koop ik 1 duur pand of 2 goedkopere panden?

Om risico’s te spreiden, kan het interessant zijn om in 2 panden te investeren. Als u een vastgoedportefeuille opbouwt of uitbreidt is het slim om te kiezen voor een combinatie van panden. Hiermee voorkomt u dat u alleen in een bepaald segment actief bent. Spreiding in het laag- en middensegment is ook van invloed op het rendement.

12. Kan ik verhuurvastgoed in het buitenland kopen?

Ja. Veel mensen hebben eigendommen in het buitenland. Het kan interessant zijn om te investeren in vastgoed dat u verhuurt. Hou er rekening mee dat het in het buitenland niet altijd mogelijk is om een hypotheek of financiering af te sluiten bij een plaatselijke hypotheekverstrekker.

13. Kan ik het beheer van vastgoed uitbesteden?

Zeker. Veel vastgoedverhuurders maken gebruik van de diensten van adviseurs bij het beheer van vastgoed. Zowel de financiële als technische kant kan uitbesteed worden. U heeft geen omkijken naar de communicatie met huurders, service- en onderhoudsbedrijven. De beheerder regelt alles omtrent reparaties, huurgelden, verbouwingen, periodiek onderhoud en verduurzaming van het pand.