Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u vastgoed kopen en verhuren? Met de historisch lage spaarrente wordt u aan het denken gezet over hetgeen u kunt doen om uw gespaarde vermogen te laten renderen. Veel startende, particuliere beleggers willen daarom vastgoed kopen en verhuren. Vastgoed zoals woningen, appartementen en studio’s, maar ook bedrijfs- en commerciële panden zijn interessant als belegging. Als u vastgoed koopt en verhuurt heeft u directe inkomsten en rendeert uw investering aanmerkelijk beter dan bank sparen.

Vastgoed kopen en verhuren
Vastgoed kopen en verhuren

Redenen vastgoed kopen en verhuren

Wanneer u geld heeft gespaard en dit extra vermogen wilt laten renderen dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Het traditionele bank sparen is de afgelopen jaren minder interessant geworden. De lage spaarrente ligt daarvoor aan de basis. Het loont niet of nauwelijks om uw geld bij de bank te parkeren. Wat doet u dan om uw vermogen toch te laten groeien? Het aankopen van vastgoed is één van de mogelijkheden om uw geld te laten renderen. Vastgoed kopen en verhuren is om verschillende redenen interessant:

  • Rendement. Het verhuren van vastgoed levert een stabiele, regelmatige cashflow op. Naast huurgelden kan investeren ook rendement opleveren in de vorm van overwaarde. Vastgoed wordt meer waard met het verstrijken van de tijd. Bij een latere verkoop, heeft u door deze overwaarde een groter vermogen.
  • Inkomsten groeien mee met inflatie. Spaargeld bij de bank kan aan waarde verliezen door de inflatie. Inkomsten uit vastgoed bewegen mee met de jaarlijkse inflatie. Jaarlijks wordt de huur geïndexeerd en mag deze meestijgen met de inflatie.
  • Eventuele belastingvoordelen. Wanneer uw gespaarde vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt, krijgt u te maken met vermogensbelasting. Koopt u echter onroerend goed anders dan uw hoofdverblijf, dan ziet de Belastingdienst dit als belegging die in het huidige belastingstelsel in Box 3 vallen. Dit houdt in dat de huurinkomsten niet belast worden. Zo rendeert een belegging in vastgoed beter dan bank sparen. Zowel een vastgoed als financieel adviseur kunnen u adviseren over gunstig beleggen in vastgoed.
  • Biedt een helpende hand. U kunt een huis kopen en dit verhuren aan bijvoorbeeld een studerend kind.
  • Lage hypotheekrente. De hypotheekrente is laag en dat maakt het kopen en beleggen in vastgoed interessant. De lage rente betekent dat u lagere beleggingskosten heeft. Hoe lager de kosten, hoe aantrekkelijker het rendement.

Het kopen en verhuren van vastgoed is, net zoals elke andere belegging, niet geheel risicoloos. Laat uzelf adviseren door een vastgoed adviseur. U kunt hiervoor terecht bij de professionals van Investment Corporation Holland. Onze ervaren medewerkers bespreken gaat de mogelijkheden die passen bij uw persoonlijke situatie.

Verhuurhypotheek

De toename van het aantal particuliere vastgoedbeleggers neemt gestaag toe. Ook geldverstrekkers hebben de groep van particuliere verhuurders ontdekt. Met de zogenaamde beleggingshypotheek, investerings- of verhuurhypotheek wordt beleggen in vastgoed om te verhuren extra aantrekkelijk gemaakt. De voorwaarden van dit soort hypotheken loopt uiteen. Het is een relatief nieuwe vorm van hypotheekverstrekking en het loont de moeite om de aangeboden verhuurhypotheken te vergelijken. Afhankelijk van de gestelde voorwaarden kunt u minder lenen of bent u duurder uit dan bij het afsluiten van een traditionele hypotheek. Een vastgoed adviseur kan meer vertellen over de mogelijkheden die er zijn bij het investeren in onroerend goed. Niet voor alle panden wordt een verhuurhypotheek aangeboden en ook als u het idee heeft om via een platform als AirBnB snel te kunnen verhuren, zal het antwoord bij menig hypotheekverstrekker ‘nee’ zijn. Financiering is doorgaans alleen mogelijk voor residentieel vastgoed dat permanent bewoond wordt. Korte verhuur aan toeristen komt doorgaans niet in aanmerking voor een verhuurhypotheek. Datzelfde geldt voor onder meer vakantiewoningen en stacaravans. Bovendien verstrekken sommige hypotheekverstrekkers alleen een verhuurhypotheek als de woning zich in een bepaalde stad of gemeente bevindt. Goed om te weten is dat banken bepaalde bedragen hanteren voor de verhuurhypotheek. Zo kan een minimale leensom liggen tussen € 50.000 en € 70.000, terwijl het plafond ligt tussen € 250.000 en € 500.000. Wilt u later uw belegging uitbreiden door de koop van een volgend pand? Hou er rekening mee dat banken geen oneindig aantal verhuurhypotheken aanbieden. Bij het uitbreiden van uw belegging, kunt u andere financieringsvormen overwegen.

Vastgoed kopen en verhuren uitbesteden

Los van het soort vastgoed u koopt, is het belangrijk om vooraf stil te staan bij de verhuur. Samengevat zijn er twee mogelijkheden om vastgoed te kopen en te verhuren:

  • Zelfstandig verhuren en beheren.
  • Verhuur en beheer uitbesteden.

Particuliere beleggers die een enkel pand kopen als investering, houden de verhuur en beheer van het pand meestal in eigen hand. Heeft u echter meerdere objecten dan kunt u overwegen het beheer volledig of gedeeltelijk uit te besteden. Niet iedere belegger heeft zin of de ervaring om met huurders om te gaan. Wanneer u zelf de rol van huisbaas op u neemt, regelt u zelf het innen van de huurgelden, het regelen van periodiek onderhoud, het zoeken en vinden van huurders en het oplossen van storingen, klachten en overige zaken. Heeft u hier geen tijd voor dan kunt u het beheer laten doen door ervaren professionals. Tegen een vooraf overeengekomen vergoeding hoeft u zichzelf niet druk te maken over huurders die te laat zijn met betalen, het regelen van onderhoud en alle andere verhuur gerelateerde zaken. Investment Corporation Holland adviseert u graag over de mogelijkheden om het beheer van vastgoed uit te besteden.

Advies vastgoed verhuren

Zoekt u een manier om uw vermogen te laten renderen, zonder dat u daarbij een groot risico wilt nemen? Bank sparen levert nauwelijks iets op en beleggen op de beurs is aan zekere risico’s verbonden. Het kopen van vastgoed om te verhuren kent een beperkt risico, terwijl u directe inkomsten heeft. Laat u adviseren over het soort vastgoed dat interessant is voor de verhuur en de eventuele financieringsmogelijkheden. De medewerkers van Investment Corporation Holland hebben jarenlange ervaring in de vastgoed sector en doorlopen samen met u het proces van bezichtiging tot het innen van de eerste huurgelden. Maak tijdens een adviesgesprek uw wensen kenbaar en licht toe waar uw voorkeur op het gebied van onroerend goed naar toe gaat. In overleg wordt een stappenplan opgesteld en levert uw vermogen snel een beter rendement op.

Vastgoed kopen en verhuren – FAQ

1. Wat is een verhuurhypotheek?

Met een verhuur-, of beleggingshypotheek, kunt u een woning financieren die u wilt verhuren. De kosten die aan een verhuurhypotheek verbonden zijn, zijn hoger dan bij een standaard hypothecaire lening. Kredietverstrekkers berekenen een opslag op de hypotheekrente.

2. Wat is het maximale financieringsbedrag van een verhuurhypotheek?

Gemiddeld wordt bij een verhuurhypotheek tussen 50% en 90% van de woningwaarde in verhuurde staat verstrekt. Het is een onafhankelijke taxateur die de waarde bepaalt.

3. Welke voordelen heeft een verhuurhypotheek?

Met een relatief kleine eigen inbreng belegt u in verhuurvastgoed. De huurinkomsten zijn direct rendement. Verhuurvastgoed dat in box 3 valt is belastingvrij. Vastgoed is waardevast en regelmatig onderhoud betekent vaak de waarde stijgt.

4. Welk vastgoed is gewild bij huurders?

De vraag naar betaalbare woonruimte overstijgt de vraag al jaren. Residentieel vastgoed staat niet lang leeg. Een toenemend aantal huurders heeft interesse in duurzaam wonen. Woningen met een goed energielabel zijn in trek. Ook huurders zien de voordelen van woningisolatie en verduurzaming. Lagere energiekosten maken dat er aan het eind van de maand wat extra bestedingsruimte is.

5. Hoe vind ik een geschikte huurder?

Het is mogelijk om zelf een selectieprocedure te starten. Investment Corporation Holland is u van dienst bij het zoeken en vinden van een geschikte huurder. Onze adviseurs trekken de achtergrond van potentiële huurders na, waarbij aandacht wordt besteed aan het betalingsverleden en eventuele vermeldingen in het BKR.

6. Waar koop ik het beste verhuurvastgoed?

Koopt u vastgoed om te verhuren en wilt u toezicht houden op uw bezit? Kies dan voor vastgoed in de buurt van uw eigen adres. Hiermee bespaart u kilometers en heeft u dagelijks controle. De wijk waar u woont is niet altijd het meest aantrekkelijk voor huurders. Succesvol vastgoed verhuren hangt samen met de aanwezige voorzieningen en openbaar vervoer. Scholen, zorginstellingen en winkelvoorzieningen zijn populair en voor huurders vaak een vereiste. Hou ook rekening met gemeentelijke bestemmingsplannen en de leefbaarheid van een wijk of gemeente.

7. Wat zijn de risico’s van verhuurvastgoed?

In een ideale situatie levert een beleggingspand op verschillende manieren rendement. U profiteert van huurinkomsten en de stijgende huizenprijs. Door omstandigheden kunnen huizenprijzen kelderen of staat een pand langer dan verwacht leeg. Laat uzelf voorlichten over de mogelijkheden en maak een duidelijke omschrijving van het beoogde vastgoed. Let daarbij op de wettelijke verplichtingen en de eventuele noodzaak van een vergunning.

8. Welke voorwaarden heeft een verhuurhypotheek?

Kredietverstrekkers kijken zowel naar het te verwachten rendement als naar zaken als uw persoonlijke situatie. Een kredietmaatschappij wil weten hoeveel panden u in eigendom heeft en de locatie. Ook de gangbaarheid van een pand is van belang. De gestelde voorwaarden zijn variabel.

9. Kan ik het beheer van verhuurvastgoed uitbesteden?

Ja. Het aanstellen van een beheerder maakt dat u wel de lusten, maar niet de lasten heeft van verhuren. De beheerder neemt zowel administratieve als onderhoudstechnische zaken van u over. Correspondentie met huurders, onderhouds- en servicebedrijven wordt namens u gedaan. U betaalt voor het beheer een vooraf overeengekomen bedrag.

10. Wat kan ik doen als een huurder achterblijft met betalen?

Als u het administratieve beheer overdraagt aan een beheerder dan voert deze de correspondentie met huurders. Is een huurbetaling te laat dan wordt direct een herinnering gestuurd. Blijft een huurder in gebreke? De stap naar een incassobureau en/of gerechtsdeurwaarder wordt aangekondigd, waarbij gelijk melding wordt gemaakt van bijkomende kosten die voor rekening van de huurder zijn.

11. Kan ik een huurovereenkomst beëindigen?

Het opzeggen van een huurovereenkomst is niet eenvoudig. Huurovereenkomsten hebben in de meeste gevallen een onbeperkte looptijd. Voor tussentijds opzeggen door de verhuurder kan een gerechtelijke uitspraak nodig zijn. Laat een huurovereenkomst nalezen en neem voorwaarden die betrekking hebben op het beëindigen van een contract op.

12. Moet ik gepland onderhoud aankondigen?

Afhankelijk van de taken die u heeft uitbesteed, is het voor huurders belangrijk om te weten wat er staat te gebeuren. Kondig een geplande verbouwing van de tevoren aan, zodat een huurder tijdig maatregelen kan treffen. Hetzelfde geldt voor onderhouds- en servicebeurten aan (warmte)installaties.

13. Kan ik verhuurvastgoed doorverkopen?

Ja. Investeerders zien voordelen van vastgoed in verhuurde staat kopen. Het geeft directe inkomsten en de administratieve rompslomp blijft beperkt.

14. Kan ik buitenlands verhuurvastgoed financieren?

De manier waarop u de aankoop van buitenlands vastgoed financiert hangt deels af van uw financiële situatie. Ook het soort en type vastgoed is van invloed op beschikbare financieringsmogelijkheden. Het vastgoed dient in de meeste gevallen als onderpand voor de het financieringsbedrag.