Zijn vastgoed en makelaardij hetzelfde? Vastgoed en de makelaardij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is vastgoed niet alleen te koop via een makelaardij en is het niet noodzakelijk om uw bedrijfspand of woning met behulp van een makelaar te verkopen. Een makelaar kan u helpen bij het volledige of een gedeelte van het aan- of verkooptraject. U kunt zich ook bij laten staan door een ervaren vastgoed adviseur.

  Vastgoed en makelaardij. Vastgoed en makelaardij.

Taken en mogelijkheden vastgoedmakelaar

Een makelaar, zowel aankoop als verkoop, is een tussenpersoon die voor zijn opdrachtgever zoekt naar een geschikte koper of een pand dat aan de gestelde voorwaarden voldoet. De vraag en aanbod komen samen. De makelaar die u inhuurt behartigt uw belangen en treedt op als uw ‘vertegenwoordiger’. Welke taken verricht een vastgoedmakelaar?

 • Inhuren van een onafhankelijke taxateur voor een waardebepaling van het pand.
 • Samenstellen van een verkoopprospectus.
 • Adverteren.
 • Organiseren van bezichtigingen en eventueel een kijk dag.
 • Onderhandelen met geïnteresseerde partijen.
 • Samenstellen van een voorlopige koopovereenkomst.

De verschillende vastgoedmakelaars onderscheiden zich van elkaar in de manier waarop de dienstverlening wordt toegepast en hoe de begeleiding verloopt. Aanvullende diensten zijn een meerwaarde voor u en nemen u veel extra taken en zorgen uithanden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Bezichtigen van het pand.
 • Persoonlijke begeleiding met een brede toegankelijkheid.
 • Aanbieden van het pand aan mogelijk geïnteresseerde partijen binnen het netwerk waarin de makelaardij zich beweegt.
 • No-cure no-pay.
 • Solvabiliteitscontrole van geïnteresseerde kopers.

Het omgekeerde is uiteraard eveneens van toepassing. Zoekt u residentieel of commercieel vastgoed om in te investeren? Zowel een makelaar als een gespecialiseerde vastgoedadviseur zijn u hierbij van dienst.

Voor- en nadelen samenwerken met een makelaar

Het samenwerken met een vastgoedmakelaar heeft zowel voor- als nadelen. Het staat zowel kopers als verkopers volledig vrij om gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Het merendeel van de vastgoedtransacties komt voort uit door een makelaar ‘geregisseerde’ aan- of verkoopprocedure. Voordelen van het samenwerken met een makelaar zijn:

 • Een plaatselijke makelaardij weet welke woningen of bedrijfspanden in de omgeving van uw voorkeur te koop staan of die binnenkort te koop komen.
 • Een makelaar neemt u veel werk uithanden, waaronder het onderhandelen met een koper / verkoper.
 • Een ervaren makelaar beschikt over uitgebreide kennis over de plaatselijke vastgoedmarkt.
 • Een makelaar is niet betrokken bij de emoties die de koop of verkoop van vastgoed veroorzaken.

Niet alles aan het inhuren van een makelaar is positief. Een aantal zaken die als nadelig worden ervaren zijn onder andere:

 • De courtage die u betaalt bij een succesvolle verkoop van uw pand. Dit bedrag kan aardig oplopen en bedraagt doorgaans 1% tot 2% van de koopsom.
 • Boven op het courtage bedrag kunnen extra kosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld advertenties en publiciteit.
 • Het gebeurt soms dat een makelaar druk voelt om de transactie te sluiten en niet voor het hoogste bod kiest.

Vastgoedadviseur voor beleggers en investeerders

Bij het verkopen of aankopen van een woning, maken de meeste (ver)kopers gebruik van een traditionele makelaar. Deze fungeert als tussenpersoon en onderhoudt contact met de makelaar van de ‘tegenpartij’. Als het gaat over investeringsvastgoed is het takenpakket van een adviseur anders samengesteld. Het inschakelen van een ervaren vastgoedadviseur bepaalt in grote mate het succes van uw belegging of investering. Hoe een adviseur de begeleiding aanpakt varieert, maar de strategie wordt in een aantal basispunten verdeeld.

 • Wensen en verwachtingen in beeld brengen. Dit wordt gedaan door u een aantal vragen te stellen. Welke doelstelling heeft uw investering? Zoekt u een bestaand pand met zittende huurders? Gaat uw voorkeur uit naar nieuwbouw? Wilt u het beheer van uw investering uitbesteden of regelt u zelf zowel de financiële of technische kant? Zoekt u een investering dichtbij huis? De antwoorden op deze en andere vragen, geven de vastgoedadviseur een beeld van hetgeen u voor ogen heeft.
 • Vastgoedinvestering op maat. Als belegger bent u vaak overtuigd van een project. Toch zijn er bepaalde financiële of fiscale vragen waarop u, voordat u investeert, een antwoord wilt hebben. Een vastgoedadviseur maakt een risicoanalyse van het beoogde pand en wijst u daarbij op mogelijke valkuilen.
 • Advies na aan- of verkoop. Ook na het afronden van (ver)koopovereenkomst gaat de dienstverlening van een adviseur verder. Zo kunt u bij een nieuwbouwproject rekenen op het feit dat u alle van belang zijnde project informatie tijdig ontvangt. U wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project waarin u heeft geïnvesteerd.
 • Vastgoedbeheer. Wanneer u belegt in vastgoed wilt u daar het liefst zo weinig mogelijk zorgen over hebben. Dankzij de mogelijkheid om het beheer van het pand uit te besteden, heeft u uw handen vrij om andere zaken te ondernemen. Een vastgoedbeheerder neemt u zowel het contact met huurders uithanden, maar ook het organiseren van periodiek onderhoud kan tot de zaken horen die u uitbesteed. Mede door deze mogelijkheid blijft de waarde van het pand behouden en kan een aardig rendement worden bereikt.
 • Begeleiding bij doorverkoop. Wilt u uw investering doorverkopen? Dan kan een vastgoedadviseur u daarbij van dienst zijn. Als u aangeeft uw investeringsobject te willen verkopen, worden de nodige stappen genomen zodat u optimaal van de meerwaarde profiteert.

Vastgoed advies op maat

Investeren in vastgoed, uw bedrijfspand verkopen en het direct terughuren of beleggen in buitenlands recreatief vastgoed? De ervaren vastgoed specialisten van Investment Corporation Holland geven advies op maat en begeleiden u van A tot en met Z. We maken graag kennis met u en bespreken uw plannen en ideeën tijdens een persoonlijk gesprek. Op basis van het gesprek gaan onze adviseurs voor u aan de slag en wordt gezocht naar een pand dat aan uw verwachtingen voldoet. Heeft u zelf al een pand op het oog en wilt u meer details weten zonder dat u zelf ter plaatse gaat kijken? Ook dan kan ICH u van dienst zijn. De adviseur bezoekt het pand en vraagt de achterliggende gegevens, plannen en vergunningen op. De details worden vervolgens overzichtelijk aan u gepresenteerd. Bent u benieuwd wat ICH voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een gesprek. U kunt ons zowel telefonisch als via e-mail bereiken.