Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zijn vastgoed en makelaardij hetzelfde? Vastgoed en de makelaardij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is vastgoed niet alleen te koop via een makelaardij en is het niet noodzakelijk om uw bedrijfspand of woning met behulp van een makelaar te verkopen. Een makelaar kan u helpen bij het volledige of een gedeelte van het aan- of verkooptraject. U kunt zich ook bij laten staan door een ervaren vastgoed adviseur.

Vastgoed en makelaardij

Taken en mogelijkheden vastgoedmakelaar

Een makelaar, zowel aankoop als verkoop, is een tussenpersoon die voor zijn opdrachtgever zoekt naar een geschikte koper of een pand dat aan de gestelde voorwaarden voldoet. De vraag en aanbod komen samen. De makelaar die u inhuurt behartigt uw belangen en treedt op als uw ‘vertegenwoordiger’. Welke taken verricht een vastgoedmakelaar?

  • Inhuren van een onafhankelijke taxateur voor een waardebepaling van het pand.
  • Samenstellen van een verkoopprospectus.
  • Adverteren.
  • Organiseren van bezichtigingen en eventueel een kijk dag.
  • Onderhandelen met geïnteresseerde partijen.
  • Samenstellen van een voorlopige koopovereenkomst.

De verschillende vastgoedmakelaars onderscheiden zich van elkaar in de manier waarop de dienstverlening wordt toegepast en hoe de begeleiding verloopt. Aanvullende diensten zijn een meerwaarde voor u en nemen u veel extra taken en zorgen uithanden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bezichtigen van het pand.
  • Persoonlijke begeleiding met een brede toegankelijkheid.
  • Aanbieden van het pand aan mogelijk geïnteresseerde partijen binnen het netwerk waarin de makelaardij zich beweegt.
  • No-cure no-pay.
  • Solvabiliteitscontrole van geïnteresseerde kopers.

Het omgekeerde is uiteraard eveneens van toepassing. Zoekt u residentieel of commercieel vastgoed om in te investeren? Zowel een makelaar als een gespecialiseerde vastgoedadviseur zijn u hierbij van dienst.

Voor- en nadelen samenwerken met een makelaar

Het samenwerken met een vastgoedmakelaar heeft zowel voor- als nadelen. Het staat zowel kopers als verkopers volledig vrij om gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Het merendeel van de vastgoedtransacties komt voort uit door een makelaar ‘geregisseerde’ aan- of verkoopprocedure. Voordelen van het samenwerken met een makelaar zijn:

  • Een plaatselijke makelaardij weet welke woningen of bedrijfspanden in de omgeving van uw voorkeur te koop staan of die binnenkort te koop komen.
  • Een makelaar neemt u veel werk uithanden, waaronder het onderhandelen met een koper / verkoper.
  • Een ervaren makelaar beschikt over uitgebreide kennis over de plaatselijke vastgoedmarkt.
  • Een makelaar is niet betrokken bij de emoties die de koop of verkoop van vastgoed veroorzaken.

Niet alles aan het inhuren van een makelaar is positief. Een aantal zaken die als nadelig worden ervaren zijn onder andere:

  • De courtage die u betaalt bij een succesvolle verkoop van uw pand. Dit bedrag kan aardig oplopen en bedraagt doorgaans 1% tot 2% van de koopsom.
  • Boven op het courtage bedrag kunnen extra kosten in rekening gebracht worden voor bijvoorbeeld advertenties en publiciteit.
  • Het gebeurt soms dat een makelaar druk voelt om de transactie te sluiten en niet voor het hoogste bod kiest.

Vastgoedadviseur voor beleggers en investeerders

Bij het verkopen of aankopen van een woning, maken de meeste (ver)kopers gebruik van een traditionele makelaar. Deze fungeert als tussenpersoon en onderhoudt contact met de makelaar van de ‘tegenpartij’. Als het gaat over investeringsvastgoed is het takenpakket van een adviseur anders samengesteld. Het inschakelen van een ervaren vastgoedadviseur bepaalt in grote mate het succes van uw belegging of investering. Hoe een adviseur de begeleiding aanpakt varieert, maar de strategie wordt in een aantal basispunten verdeeld.

  • Wensen en verwachtingen in beeld brengen. Dit wordt gedaan door u een aantal vragen te stellen. Welke doelstelling heeft uw investering? Zoekt u een bestaand pand met zittende huurders? Gaat uw voorkeur uit naar nieuwbouw? Wilt u het beheer van uw investering uitbesteden of regelt u zelf zowel de financiële of technische kant? Zoekt u een investering dichtbij huis? De antwoorden op deze en andere vragen, geven de vastgoedadviseur een beeld van hetgeen u voor ogen heeft.
  • Vastgoedinvestering op maat. Als belegger bent u vaak overtuigd van een project. Toch zijn er bepaalde financiële of fiscale vragen waarop u, voordat u investeert, een antwoord wilt hebben. Een vastgoedadviseur maakt een risicoanalyse van het beoogde pand en wijst u daarbij op mogelijke valkuilen.
  • Advies na aan- of verkoop. Ook na het afronden van (ver)koopovereenkomst gaat de dienstverlening van een adviseur verder. Zo kunt u bij een nieuwbouwproject rekenen op het feit dat u alle van belang zijnde project informatie tijdig ontvangt. U wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen van het project waarin u heeft geïnvesteerd.
  • Vastgoedbeheer. Wanneer u belegt in vastgoed wilt u daar het liefst zo weinig mogelijk zorgen over hebben. Dankzij de mogelijkheid om het beheer van het pand uit te besteden, heeft u uw handen vrij om andere zaken te ondernemen. Een vastgoedbeheerder neemt u zowel het contact met huurders uithanden, maar ook het organiseren van periodiek onderhoud kan tot de zaken horen die u uitbesteed. Mede door deze mogelijkheid blijft de waarde van het pand behouden en kan een aardig rendement worden bereikt.
  • Begeleiding bij doorverkoop. Wilt u uw investering doorverkopen? Dan kan een vastgoedadviseur u daarbij van dienst zijn. Als u aangeeft uw investeringsobject te willen verkopen, worden de nodige stappen genomen zodat u optimaal van de meerwaarde profiteert.

Vastgoed advies op maat

Investeren in vastgoed, uw bedrijfspand verkopen en het direct terughuren of beleggen in buitenlands recreatief vastgoed? De ervaren vastgoed specialisten van Investment Corporation Holland geven advies op maat en begeleiden u van A tot en met Z. We maken graag kennis met u en bespreken uw plannen en ideeën tijdens een persoonlijk gesprek. Op basis van het gesprek gaan onze adviseurs voor u aan de slag en wordt gezocht naar een pand dat aan uw verwachtingen voldoet. Heeft u zelf al een pand op het oog en wilt u meer details weten zonder dat u zelf ter plaatse gaat kijken? Ook dan kan ICH u van dienst zijn. De adviseur bezoekt het pand en vraagt de achterliggende gegevens, plannen en vergunningen op. De details worden vervolgens overzichtelijk aan u gepresenteerd. Bent u benieuwd wat ICH voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een gesprek. U kunt ons zowel telefonisch als via e-mail bereiken.

Vastgoed en makelaardij – FAQ

1. Welke waarde heeft mijn vastgoed?

De waarde van vastgoed is afhankelijk van diverse kenmerken van het pand en de locatie. Duurzaamheid is van invloed, net zoals de werkzaamheden die zijn verricht om het vastgoed beter of anders te isoleren. Samenstelling van de wijk, beschikbare voorzieningen en faciliteiten en de bereikbaarheid met eigen en openbaar vervoer zijn allemaal van invloed op de waarde van een pand.

2. Heb ik een makelaardij nodig bij het (ver)kopen van vastgoed?

Nee, het is niet verplicht om gebruik te maken van de dienstverlening van een makelaardij. Een makelaar is tussenpersoon bij het aan- en verkopen, het (ver)huren van zowel commercieel als residentieel vastgoed.

3. Wat doet een vastgoedmakelaar?

De makelaar die u inhuurt, behartigt uw belangen. Werkzaamheden die een vastgoedmakelaar verricht zijn het samenstellen van een verkoopbrochure, het plaatsen van advertenties, het organiseren en begeleiden van bezichtigingen, onderhandelen met potentiële kopers en het samenstellen van een voorlopige koopovereenkomst.

4. Welke kosten rekent een vastgoedmakelaar?

De kosten zijn variabel. Sommige makelaars berekenen een vast bedrag, terwijl anderen een vooraf vastgesteld percentage in rekening brengen.

5. Wat zijn de voordelen van een vastgoedmakelaar?

Samenwerken met een makelaar die de plaatselijke vastgoedsector kent, geeft u een voorsprong op andere investeerders. Een makelaar weet vaak al voor de bekendmaking van een verkoop dat een pand op de markt komt. De makelaar is bekend bij de plaatselijke gemeente en heeft op deze manier goede toegang tot bestemmingsplannen en bekendmakingen. De makelaar onderhandelt op ervaren manier over de voorwaarden van de overeenkomst.

6. Heeft samenwerken met een makelaar nadelen?

Bij een succesvolle bemiddeling, rekent de makelaar een courtage bedrag. Afhankelijk van de (ver)koopsom kan dit bedrag aardig oplopen. Eventueel worden andere kosten in rekening gebracht. Een enkele keer gebeurt dat een makelaar niet het hoogste bod kiest.

7. Kan ik een vastgoedmakelaar inschakelen voor het vinden van een geschikte huurder?

Ja, de verhuur van vastgoed kan aan een makelaar uitbesteed worden. De vastgoedmakelaar zoekt en selecteert geschikte huurders en regelt alle administratieve zaken. Naast het administratieve gedeelte, kan ook het technisch onderhoud uitbesteed worden.

8. Wat is het verschil tussen een vastgoedmakelaar en een vastgoed adviseur?

Een makelaar richt zich op het (ver)kopen en (ver)huren van vastgoed en fungeert daarbij als tussenpersoon. Een vastgoed adviseur geeft beleggingsadvies aan particuliere en zakelijke vastgoed beleggers.

9. Helpt een vastgoed adviseur met buitenland onroerend goed?

Ja, wanneer u een pand in het buitenland wilt kopen of verkopen kunt u daarvoor advies inwinnen bij een vastgoed expert. De adviseurs van ICH beschikken over een (inter)nationaal netwerk van financiële instellingen, vastgoedfondsen en makelaars. Na een marktanalyse laat de adviseur u zien welk rendement een belegging geeft of hoe een pand op de beste manier beheerd kan worden.

10. Waarom is vastgoedbeheer van belang?

Het beheren van vastgoed is van invloed op de waardestijging of -daling van een pand. Huurders die tevreden zijn, wonen met plezier in een woning en dragen daar extra zorg voor. Het duurzaam en klimaatneutraal maken van een pand zijn van invloed op zowel de verhuurbaarheid als de waarde ontwikkeling. Een vastgoed beheerder neemt zowel het administratief als technisch beheer van u over.

11. Ik wil een gedeelte van mijn vastgoedportefeuille verkopen. Kan een vastgoed adviseur mij helpen?

Ja. Samen met een adviseur wordt uw vastgoedportefeuille bekeken. Afhankelijk van de wensen die u heeft en de investeringen die u wilt doen, kan een financieringsvoorstel gedaan worden. Verschillende financieringsconstructies, waaronder sale- en leaseback, worden toegelicht en investeerders worden gewezen op het vastgoed.

12. Betaal ik een vastgoed adviseur voor de verrichte diensten?

Ja, tijdens een adviesgesprek wordt gesproken over de kosten en betalingsmogelijkheden.

13. Wat is het voordeel van samenwerken met een plaatselijke adviseur of makelaar?

Binnen het gebied waarin een makelaar of adviseur werkzaam is, bestaat uitgebreide kennis van de markt. Er is bekendheid met de plaatselijke gemeente en andere overheidsinstanties, zodat het aanvragen van vergunningen en het inzien van bestemmingsplannen vlot gebeurt. Een plaatselijke adviseur kent het gebied als de eigen broekzak en weet vaak als eerste welke objecten binnenkort op de markt komen.

14. Kan ik een contract met een makelaar opzeggen?

Op basis van de voorwaarden die in een contract staan, bent u vrij om de samenwerking te beëindigen.

15. Mag een vastgoed adviseur namens mij onderhandelen over een bod?

U bepaalt zelf welke taken u aan een adviseur overdraagt. ICH biedt u een dienstverleningspakket op maat. Samen of met een adviseur onderhandelen, geeft u meer tijd om een antwoord te geven en/of een ander bod te doen.

Vastgoed makelaardij – FAQ

1. Waar let ik op bij het kiezen van een vastgoed makelaardij?

Een vastgoed makelaar die dagelijks actief is in de plaats van uw voorkeur, kan u het beste helpen. Een makelaar kent de lokale markt en geeft u oprecht advies. Daarnaast is het van belang om een makelaar te kiezen die inzicht heeft in vergelijkbaar vastgoed en recente transacties in dezelfde omgeving. Kwaliteit, kennis en ervaring zijn voor veel mensen van doorslaggevend belang.

2. Is makelaarscourtage inbegrepen in de kosten koper?

Nee, makelaarskosten of de courtage is voor eigen rekening deze vallen niet onder de noemer van kosten koper. Kosten koper bestaat uit de kosten die gekoppeld zijn aan de uiteindelijke overdracht van een pand. Dat betekent concreet dat overdrachtsbelasting, notariskosten voor zowel het opmaken van de leveringsakte als voor het inschrijven in de nodige registers onder de kosten koper vallen. Ook dient u als koper rekening te houden met de bijkomende notariskosten die gemaakt worden voor opmaak en inschrijving van een hypotheekakte.

3. Mag een vastgoed makelaar het verkoop systeem wijzigen als er onderhandelingen gaande zijn?

Ja. Het kan gebeuren dat de vraagprijs door meerdere belangstellenden wordt geboden en/of benaderd. In dat geval wordt in overleg met de verkoper besloten om lopende onderhandelingen af te breken, de biedprocedure aan te passen om vervolgens eventueel te kiezen voor een inschrijvingsprocedure. Zo hebben alle belangstellenden een eerlijke en gelijke kans om het beste bod uit te brengen. Heeft een makelaar toezeggingen gedaan in de eerdere onderhandelingen? Dan moeten deze eerst worden nagekomen.

4. Mogen nieuwe bezichtigingen gedaan worden als er over een bod wordt onderhandeld?

Ja, dat mag. Onderhandelingen leiden niet automatisch of altijd tot een definitieve verkoop. Het is voor een verkoper prettig om te weten dat er meer belangstelling is. Het is daarnaast toegestaan om met meer dan een geïnteresseerde te onderhandelen, dit moet door de makelaardij duidelijk vermeld worden. Het doen van mededelingen over uitgebrachte biedingen mag niet. Dit om overbieden tegen te gaan.

5. Mag een verkoopmakelaar een gegadigde koper adviseren?

Een verkoopmakelaar vertegenwoordigd de belangen van de verkopende partij. De makelaar adviseert de verkoper tijdens het verkoopproces. Deze makelaar kan en mag niet tegelijkertijd de belangen van een koper behartigen. Hetzelfde geldt overigens ook omgekeerd. Een aankoopmakelaar handelt in belang van de koper.

6. Welk tarief rekent een vastgoed makelaardij?

Vastgoed makelaars zijn vrij om eigen tarieven en courtages te bepalen. De bedragen die u betaald zijn afhankelijk van de diensten of combinatie daarvan die u afneemt. Tijdens een vrijblijvend kennisgesprek licht een makelaar de dienstverlening toe en maakt een berekening van de courtage. Andere kosten die een makelaardij in rekening kan brengen zijn onder andere advertentiekosten. Over deze en andere kosten maakt u vooraf afspraken met de makelaar.

7. Kan een vastgoed makelaar mij adviseren als ik mijn kind wil helpen bij het kopen van vastgoed?

Als ouder kunt op verschillende manieren een kind te hulp schieten bij het kopen van vastgoed. Zo kunt u een belastingvrije schenking doen of geld aan uw kind uitlenen. Een andere mogelijk is dat u zelf een pand aankoopt en dit aan uw kind verhuurt. U hoeft hierover geen inkomstenbelasting te betalen. Een makelaar kan advies geven om samen een woning te kopen en welke veranderingen of invloeden dit heeft op uw vermogen. Het is belangrijk om de verschillende mogelijkheden te bespreken met een deskundige vastgoed adviseur.

8. Hoe onderscheiden internetmakelaars en traditionele makelaars zich van elkaar?

Een internetmakelaar werkt voornamelijk online en heeft niet altijd kennis over de lokale markt. Communicatie verloopt hoofdzakelijk online en in sommige gevallen ziet u de makelaar helemaal niet. Het succes van een internetmakelaar is verschillend en vaak komen mensen er te laat achter dat deskundige, persoonlijke begeleiding beter was geweest. Een traditionele makelaar ontzorgt u en neemt u diverse zaken, zoals het onderhandelen uit handen. De begeleiding van een traditionele makelaar is gericht op ervaring, kennis en kunde, iets waar het bij internetmakelaars soms aan ontbreekt.

9. Is het verstandig om eerst te kopen of eerst te verkopen?

De krapte op de woningmarkt, maakt dat woningen en appartementen in populaire steden en gemeenten snel verkocht worden. U kunt kiezen om eerst een nieuwe woning te kopen en dan uw huidige woning in de verkoop te doen. Wanneer u de overwaarde van uw huidige woning nodig heeft, dan kan een makelaar adviseren om eerst uw woning te verkopen en pas daarna te kopen. De mogelijkheden hangen onder andere af van de mogelijkheid om een overbruggingshypotheek af te sluiten.