Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vastgoed is een breed begrip. Vastgoed, ook onroerend goed genoemd, omvat niet alleen huizen, winkelpanden, fabrieken, kantoor- of bedrijfspanden. Niet alleen gebouwen vallen onder de noemer vastgoed, ook de grond onder het gebouw wordt als onderdeel van vastgoed gezien. Kort gezegd is de vastgoed betekenis een verwijzing naar niet-verplaatsbare materiële zaken.

Vastgoed betekenis
Vastgoed betekenis

Residentieel en commercieel vastgoed

Vaak wordt bij de vastgoed betekenis gedacht aan residentieel vastgoed. Logisch, want iedereen is vertrouwd met wonen. Investeren in residentieel vastgoed is een veilige keuze. De krapte op de woningmarkt kent al enkele jaren een stijgende trend, die zich naar verwachting de komende jaren verder uitbreidt. De opbrengsten voor de verhuur van commercieel vastgoed zoals een kantoor- of winkelpand, liggen meestal hoger dan van residentieel vastgoed. Dat neemt niet weg dat met name particuliere beleggers afgeschrikt worden door commercieel vastgoed. Toch is een investering in commercieel vastgoed geen verkeerde gedachte. Beleggen in ‘bakstenen’ is iets waar u goed over nadenkt. U denkt niet alleen na over het type vastgoed dat u in gedachten heeft. Het gebeurt vaak dat kopers of beleggers een bepaalde, sentimentele binding hebben met het beoogde residentiële pand. Niet zelden ligt deze binding aan de keuze voor een vastgoed belegging. Dit terwijl een investering in commercieel vastgoed eerder een rationele beslissing is. Het rendement is eveneens van invloed op de keuze voor een belegging of investering.

Rendement vastgoed beleggen

Uw belegging in zowel commercieel als residentieel vastgoed, kan de achterliggende gedachte voor verhuur zijn. Afhankelijk van uw verwachting en werkwijze, kan een investering in vastgoed direct huurinkomsten opleveren. U kunt zelf een huurder zoeken, maar u kunt ook het beheer van uw pand uitbesteden aan een vastgoedbeheerder. Vaak zijn commerciële huurovereenkomsten flexibeler dan een huurcontract voor particulieren, waardoor een commercieel huurcontract sneller verbroken kan worden. Uiteraard streeft u naar een betrouwbare partij als huurder van uw pand. Onroerend goed is waardevast. Bij regelmatig onderhoud en normaal gebruik, stijgt de waarde van uw belegging jaarlijks. Het rendement dat u uit een vastgoed belegging haalt is dan ook aanmerkelijk hoger dan bij andere vormen van beleggen.

Vastgoed betekenis locatie, nieuwbouw of bestaand

Beleggers in residentieel vastgoed kijken vaker naar de aanwezige voorzieningen en faciliteiten in de omgeving van de woning. Potentiële huurders kijken ook naar de afstand woon-, werkverkeer. Beleggers van residentieel vastgoed hebben mogelijk eerder een voorkeur voor een rustige of juist meer levendige locatie. Investeerders in commercieel vastgoed daarentegen zijn eerder geneigd om te kiezen voor een goed bereikbare locatie. Afhankelijk van het pand waarin wordt geïnvesteerd kunt u hierbij denken aan een winkelpand. Winkelstraten in het centrum van een plaats zijn vaak moeilijker bereikbaar met de auto en parkeerruimte ontbreekt vaak. Een ander invloedsfactor is de staat van onderhoud van het pand waarin u investeert. U heeft hierbij de keuze tussen nieuwbouw of een bestaand pand. Beleggers en investeerders in vastgoed kijken vaak naar de bestaande panden die in dezelfde omgeving als het beoogde pand staan. Op deze manier weet u wat de gemiddelde huuropbrengsten zijn en welk soort huurders interesse hebben in de locatie. Let wel op de renovatiekosten waar u bij een bestaand pand mee te maken kunt krijgen. Hier heeft u bij een nieuwbouwproject geen last van. Nieuwbouw heeft een aantal voordelen:

  • De verkoopprijs achteraf is vaak hoger, omdat het pand nog altijd jong is en een moderne uitstraling heeft.
  • Grote renovatiekosten zijn niet van toepassing.
  • Huurders zijn geïnteresseerd in nieuwbouwpanden. Moderne gebouwen zijn voorzien van het nodige comfort en kennen een goede isolatiewaarde. Hoge kosten blijven hierdoor uit. Het uiterlijk van een bedrijfspand is ook voor zakelijke relaties, klanten en bezoekers een USP.
  • U kunt het pand indelen volgens uw eigen wens en voorkeur.

Niet elk bedrijfspand, bestaand of nieuwbouw, is aantrekkelijk om in te investeren. De waarde hangt van meerdere factoren af. Locatie is een van de belangrijkste, maar ook de bouwkundige staat, de marktconformiteit en de installatie technische situatie zijn van invloed op uw investering en het te behalen rendement. Een ander verschil tussen nieuwbouw en bestaande panden is dat u bij de aankoop van een bestaand pand wellicht al een zittende huurder heeft, zodat u direct inkomsten ontvangt.

Beleggen of investeren in vastgoed

Zowel particuliere beleggers als zakelijke investeerders, kunnen zich voor de aankoop van vastgoed laten adviseren door een ervaren vastgoed adviseur. Een expert kan samen met u of namens u de nodige documenten opvragen die voor uw definitieve keuze van invloed kunnen zijn. Hiertoe behoren onder meer het bestemmingsplan en eventuele omgevingsvergunningen. Als uw plannen binnen het bestemmingsplan verder ontwikkeld kunnen worden, kunt u beslissen om een bod uit te (laten) brengen. Wanneer u samenwerkt met een vastgoedadviseur kan deze u veel uithanden nemen. Niet alleen kunt u het onderhandelen aan de expert overlaten, u kunt ook het volledige vastgoed beheer uitbesteden. Contact met huurders, het innen van huurgelden, het oplossen van storingen, het plannen van onderhoud en reparaties zijn taken waar niet iedere belegger of investeerder in vastgoed zich mee bezig wil houden. Het uitbesteden van het beheer is dan een ideale oplossing. De ervaren vastgoed specialisten van Investment Corporation Holland begeleiden u van A tot en met Z. We bezoeken het beoogde pand en stellen een uitgebreide analyse voor u op. Onze adviseurs kijken verder dan de investering. Gekeken wordt hoe u het beste rendement kunt halen met uw investering. Wilt u het beheer van het aangekochte pand uitbesteden? Ook daarbij zijn we u graag van dienst.

Meer weten over de betekenis van vastgoed?

Twijfelt u tussen beleggen in residentieel of commercieel vastgoed? Wilt u meer weten over de betekenis van onroerend goed? De adviseurs van Investment Corporation Holland geven antwoord op deze en andere vastgoed gerelateerde vragen. Ook als u op zoek bent naar een financieringsmaatschappij of sale- en leaseback van uw woning of bedrijfspand overweegt, is ICH u graag van dienst. Samen met u streven de vastgoed specialisten naar een optimaal rendement van uw belegging. Een afspraak voor een gesprek maakt u door telefonisch contact op te nemen met ICH in Den Haag. U kunt ook het contactformulier invullen en/of een e-mail sturen.

Vastgoed betekenis – FAQ

1. Wat is vastgoed?

Vastgoed wordt ook onroerend goed genoemd. Hiertoe behoren zowel appartementen, huizen, fabrieken, winkelcentra, kantoorruimtes en andere bedrijfspanden. Ook de bijbehorende grond wordt tot vastgoed gerekend.

2. Waarom wordt er in vastgoed belegt?

Vastgoed beleggingen worden gezien als een stabiele bron van inkomsten die niet of nauwelijks last hebben van inflatie. Het rendement van een vastgoed belegging is hoger en beter dan de rente die banken geven op spaargeld.

3. Uit welke onderdelen bestaat vastgoed?

Vastgoed is complex en bestaat uit meer dan het pand. Om een optimaal rendement te halen is de manier van beheren van invloed. Administratief en technisch vastgoedbeheer bestaat uit het beheer van facturen, regel- en wetgeving, contracten, verzekeringen en onderhoud aan het pand. De staat van onderhoud is van invloed op de waarde van het pand. Regelmatige controles op schades en storingen helpen de waarde en het rendement te behouden.

4. Kan ik als particulier vastgoed verhuren?

Ja, dat kan. Particuliere verhuurders betalen over de huurinkomsten geen belasting. Vermogensbelasting is wel van toepassing. Meer advies over fiscale vraagstukken krijgt u van een belastingconsulent.

5. Kan het beheer van een enkel pand worden uitbesteed?

Zeker. Het beheer van zowel grotere portefeuilles als een enkel pand kan worden uitbesteed.

6. Ik wil mijn tweede woning in het buitenland verhuren. Kan ik dit uitbesteden?

Ja, zowel het administratief als technisch beheer van een pand kan worden uitbesteed. Buitenlands vastgoed kan door een plaatselijke vertegenwoordiger of beheerder gedaan worden. In overleg met onze adviseurs, wordt een ervaren vastgoed beheerder gezocht. U ontvangt regelmatig updates over de woning, de verhuur, gepland onderhoud en spoedreparaties.

7. Wat is het verschil tussen residentieel en commercieel vastgoed?

Residentieel vastgoed omvat woonruimtes. Zowel appartementen, studio’s, eengezinswoningen, kamers als villa’s vallen onder de noemer van residentieel vastgoed. Bedrijfsruimtes, winkelcentra, kantoorpanden en garages behoren tot het commerciële vastgoed. Commercieel vastgoed heeft geen woonfunctie.

8. Is beleggen in vastgoed rendabel?

Investeren heeft altijd een risico. De toekomst kan niet voorspelt worden en behaalde winsten in het verleden zijn geen garantie voor toekomstige beleggingen. Feit is wel dat vastgoed vaak een beter rendement heeft dan bank sparen of beleggen in aandelen. Extra rendement zit in een optimale verhuur en duurzame verbeteringen waardoor de waarde van het pand stijgt.

9. Waar moet ik op letten bij het beleggen in verhuurvastgoed?

Analyse van de vastgoedmarkt en de wijk waar het pand zich bevinden is van belang. Hoe is de wijk samengesteld, welke voorzieningen zijn beschikbaar om het woon-, en werkplezier te vergroten? Zijn er gelijkwaardige panden? Welke huurprijzen worden gerekend? Vraag ook de bestemmingsplannen op bij de gemeente. Het kennen van de plaatselijke vastgoedmarkt is van invloed op het rendement van uw belegging. Tijdig inspelen op de actualiteit geeft u een voorsprong op andere investeerders.

10. Ik weet welk type vastgoed ik zoek, kan ik een vastgoed adviseur inschakelen?

Een vastgoed adviseur gaat aan de hand van uw omschrijving op zoek naar panden die aan uw voorkeur voldoen. Eventueel wordt het pand gezamenlijk bezichtigd. De ingeschakelde adviseur kan namens u onderhandelen en/of een bod uitbrengen bij de verkoper.

11. Hoe wordt vastgoed gefinancierd?

De meest voorkomende financiering van vastgoed bij particulier is de hypotheek. Panden die als belegging worden aangekocht, komen niet altijd voor een hypotheek in aanmerking. Krediet-, en leasemaatschappijen werken regelmatig samen met vastgoedeigenaren. Sale- en leaseback is een andere financieringsvorm die toegepast kan worden bij het financieren van vastgoed.

12. Kan buitenlands vastgoed gefinancierd worden?

Voor buitenlands vastgoed is financieren niet vanzelfsprekend. U bent meestal aangewezen op een investeerder die ervaring heeft met buitenlands vastgoed. Een vastgoed adviseur brengt u in contact met kredietmaatschappijen die interesse hebben in het financieren van buitenlands onroerend goed.

13. Is vastgoed makkelijk te verkopen?

De vraag naar residentieel vastgoed is groter dan het aanbod. Woningen en appartementen wisselen in korte tijd van eigenaar. Gangbaar vastgoed is gewild en panden die goed zijn onderhouden worden soms al onderhands verkocht, voordat ze op de markt komen.

14. Kan vastgoed dat verhuurd wordt, verkocht worden?

Ja. Breng een huurder op de hoogte van een voorgenomen verkoop. Investeerders hebben geen moeite met het kopen van panden die reeds verhuurder worden. Het garandeert directe inkomsten, zonder dat daar een selectie procedure aan vooraf gaat.

15. Kan ik als particulier investeren in vastgoed?

Ja. De afgelopen jaren heeft een toenemend aantal particuliere beleggers vastgoed als investering aangekocht. De huurinkomsten geven stabiele inkomsten. Door een pand te onderhouden en daar waar mogelijk duurzame verbeteringen toe te passen blijft de waarde gewaarborgd en kent deze een stijgende lijn.