Vastgoed is een breed begrip. Vastgoed, ook onroerend goed genoemd, omvat niet alleen huizen, winkelpanden, fabrieken, kantoor- of bedrijfspanden. Niet alleen gebouwen vallen onder de noemer vastgoed, ook de grond onder het gebouw wordt als onderdeel van vastgoed gezien. Kort gezegd is de vastgoed betekenis een verwijzing naar niet-verplaatsbare materiële zaken.

Vastgoed betekenis.

Vastgoed betekenis.

Residentieel en commercieel vastgoed

Vaak wordt bij de vastgoed betekenis gedacht aan residentieel vastgoed. Logisch, want iedereen is vertrouwd met wonen. Investeren in residentieel vastgoed is een veilige keuze. De krapte op de woningmarkt kent al enkele jaren een stijgende trend, die zich naar verwachting de komende jaren verder uitbreidt. De opbrengsten voor de verhuur van commercieel vastgoed zoals een kantoor- of winkelpand, liggen meestal hoger dan van residentieel vastgoed. Dat neemt niet weg dat met name particuliere beleggers afgeschrikt worden door commercieel vastgoed. Toch is een investering in commercieel vastgoed geen verkeerde gedachte. Beleggen in ‘bakstenen’ is iets waar u goed over nadenkt. U denkt niet alleen na over het type vastgoed dat u in gedachten heeft. Het gebeurt vaak dat kopers of beleggers een bepaalde, sentimentele binding hebben met het beoogde residentiële pand. Niet zelden ligt deze binding aan de keuze voor een vastgoed belegging. Dit terwijl een investering in commercieel vastgoed eerder een rationele beslissing is. Het rendement is eveneens van invloed op de keuze voor een belegging of investering.

Rendement vastgoed beleggen

Uw belegging in zowel commercieel als residentieel vastgoed, kan de achterliggende gedachte voor verhuur zijn. Afhankelijk van uw verwachting en werkwijze, kan een investering in vastgoed direct huurinkomsten opleveren. U kunt zelf een huurder zoeken, maar u kunt ook het beheer van uw pand uitbesteden aan een vastgoedbeheerder. Vaak zijn commerciële huurovereenkomsten flexibeler dan een huurcontract voor particulieren, waardoor een commercieel huurcontract sneller verbroken kan worden. Uiteraard streeft u naar een betrouwbare partij als huurder van uw pand. Onroerend goed is waardevast. Bij regelmatig onderhoud en normaal gebruik, stijgt de waarde van uw belegging jaarlijks. Het rendement dat u uit een vastgoed belegging haalt is dan ook aanmerkelijk hoger dan bij andere vormen van beleggen.

Vastgoed betekenis locatie, nieuwbouw of bestaand

Beleggers in residentieel vastgoed kijken vaker naar de aanwezige voorzieningen en faciliteiten in de omgeving van de woning. Potentiële huurders kijken ook naar de afstand woon-, werkverkeer. Beleggers van residentieel vastgoed hebben mogelijk eerder een voorkeur voor een rustige of juist meer levendige locatie. Investeerders in commercieel vastgoed daarentegen zijn eerder geneigd om te kiezen voor een goed bereikbare locatie. Afhankelijk van het pand waarin wordt geïnvesteerd kunt u hierbij denken aan een winkelpand. Winkelstraten in het centrum van een plaats zijn vaak moeilijker bereikbaar met de auto en parkeerruimte ontbreekt vaak. Een ander invloedsfactor is de staat van onderhoud van het pand waarin u investeert. U heeft hierbij de keuze tussen nieuwbouw of een bestaand pand. Beleggers en investeerders in vastgoed kijken vaak naar de bestaande panden die in dezelfde omgeving als het beoogde pand staan. Op deze manier weet u wat de gemiddelde huuropbrengsten zijn en welk soort huurders interesse hebben in de locatie. Let wel op de renovatiekosten waar u bij een bestaand pand mee te maken kunt krijgen. Hier heeft u bij een nieuwbouwproject geen last van. Nieuwbouw heeft een aantal voordelen:

  • De verkoopprijs achteraf is vaak hoger, omdat het pand nog altijd jong is en een moderne uitstraling heeft.
  • Grote renovatiekosten zijn niet van toepassing.
  • Huurders zijn geïnteresseerd in nieuwbouwpanden. Moderne gebouwen zijn voorzien van het nodige comfort en kennen een goede isolatiewaarde. Hoge kosten blijven hierdoor uit. Het uiterlijk van een bedrijfspand is ook voor zakelijke relaties, klanten en bezoekers een USP.
  • U kunt het pand indelen volgens uw eigen wens en voorkeur.

Niet elk bedrijfspand, bestaand of nieuwbouw, is aantrekkelijk om in te investeren. De waarde hangt van meerdere factoren af. Locatie is een van de belangrijkste, maar ook de bouwkundige staat, de marktconformiteit en de installatie technische situatie zijn van invloed op uw investering en het te behalen rendement. Een ander verschil tussen nieuwbouw en bestaande panden is dat u bij de aankoop van een bestaand pand wellicht al een zittende huurder heeft, zodat u direct inkomsten ontvangt.

Beleggen of investeren in vastgoed

Zowel particuliere beleggers als zakelijke investeerders, kunnen zich voor de aankoop van vastgoed laten adviseren door een ervaren vastgoed adviseur. Een expert kan samen met u of namens u de nodige documenten opvragen die voor uw definitieve keuze van invloed kunnen zijn. Hiertoe behoren onder meer het bestemmingsplan en eventuele omgevingsvergunningen. Als uw plannen binnen het bestemmingsplan verder ontwikkeld kunnen worden, kunt u beslissen om een bod uit te (laten) brengen. Wanneer u samenwerkt met een vastgoedadviseur kan deze u veel uithanden nemen. Niet alleen kunt u het onderhandelen aan de expert overlaten, u kunt ook het volledige vastgoed beheer uitbesteden. Contact met huurders, het innen van huurgelden, het oplossen van storingen, het plannen van onderhoud en reparaties zijn taken waar niet iedere belegger of investeerder in vastgoed zich mee bezig wil houden. Het uitbesteden van het beheer is dan een ideale oplossing. De ervaren vastgoed specialisten van Investment Corporation Holland begeleiden u van A tot en met Z. We bezoeken het beoogde pand en stellen een uitgebreide analyse voor u op. Onze adviseurs kijken verder dan de investering. Gekeken wordt hoe u het beste rendement kunt halen met uw investering. Wilt u het beheer van het aangekochte pand uitbesteden? Ook daarbij zijn we u graag van dienst.

Meer weten over de betekenis van vastgoed?

Twijfelt u tussen beleggen in residentieel of commercieel vastgoed? Wilt u meer weten over de betekenis van onroerend goed? De adviseurs van Investment Corporation Holland geven antwoord op deze en andere vastgoed gerelateerde vragen. Ook als u op zoek bent naar een financieringsmaatschappij of sale- en leaseback van uw woning of bedrijfspand overweegt, is ICH u graag van dienst. Samen met u streven de vastgoed specialisten naar een optimaal rendement van uw belegging. Een afspraak voor een gesprek maakt u door telefonisch contact op te nemen met ICH in Den Haag. U kunt ook het contactformulier invullen en/of een e-mail sturen.