Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hier vindt u veel gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Utrecht. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Utrecht? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

Hotel kopen of verkopen in Den Haag
Hotel kopen of verkopen in Den Haag

1. Wat maakt een hotel kopen of verkopen in Utrecht interessant?

Nederlandse hotels zijn interessant voor een brede groep vastgoedbeleggers. Een hotel kopen of verkopen in Utrecht biedt kansen voor zowel verkopers als investeerders. In vergelijking met gelijkwaardig hotelvastgoed in Europese steden als Londen, Barcelona of Parijs is een hotel kopen of verkopen in Utrecht nog aantrekkelijk geprijsd. Nederland kent jaarlijks een toename van het aantal hotelovernachtingen, waarbij zowel de zakelijke als toeristische markt steeds vaker kiest voor een hotel dat buiten Amsterdam is gesitueerd.

2. Kan ik, als particulier, een hotel of hotelkamer kopen in Utrecht?

Steeds vaker bieden zowel zelfstandige hotels als hotelketens de mogelijkheid om een hotelkamer te kopen. U deelt op dat moment mee in de opbrengsten van het hotel. De kamer wordt opgenomen in het reserveringssysteem. Naast de huuropbrengsten ontvangt u een evenredig deel van de overige hotelinkomsten, waaronder bar, parking, wellness en conferentiezalen. Regelmatig doet zich ook de gelegenheid voor om een compleet hotel over te nemen en/of te kopen van de huidige eigenaar en middels een sale en leaseback direct terug te verhuren.

3. Wat is het voordeel van investeren in een hotelkamer in Utrecht?

Zeker als u, nog, niet een volledig hotel wilt overnemen is investeren in een hotelkamer een interessante mogelijkheid. U heeft dan een tastbare investering die qua omvang te overzien is. Kosten voor verzekeringen zijn er niet. Gaat het hotel failliet dan stelt u samen met de overige eigenaren en/of investeerders een nieuwe uitbater aan, zonder dat u of uw investering in de problemen komt.

4. Wat zijn de nadelen van een investering in een enkele hotelkamer?

Investeren in een hotelkamer is het overwegen waard als u niet zelf een hotel uit wenst te baten en geen invloed of inbreng uit wilt oefenen op de manier waarop het hotel wordt gerund. Uiteraard zijn uw inkomsten afhankelijk van de bezettingsgraad en moet u vertrouwen op een bepaald roulatie systeem. Vergeet daarbij niet dat u dan wel eigenaar bent van een hotelkamer, maar doorgaans niet van het gehele gebouw en/of de grond waarop het hotel is gevestigd.

5. Is een hotel kopen een goede investering, dit met het oog op Airbnb?

De populariteit van onder meer het vakantieverhuurplatform Airbnb heeft ertoe geleid dat steeds meer gemeenten de verhuur van particuliere accommodaties aan banden willen leggen. Hotels hebben weinig te vrezen van Airbnb. Zowel toeristen als zakelijke reizigers die in Utrecht verblijven, maken over het algemeen weinig gebruik van de mogelijkheid om in een traditioneel ‘rijtjeshuis’ te overnachten. Hotels hebben nu eenmaal de nodige voorzieningen en faciliteiten die u prima kunt afstemmen op de beoogde doelgroep.

6. Kan ik een hotel kopen in Utrecht en direct verhuren of verkopen?

Ziet u een hotel te koop in Utrecht? Het is niet noodzakelijk om zelf het hotel te exploiteren. Regelmatig zoeken hoteleigenaren naar een alternatieve vorm van financiering. U kunt, als investeerder, een hotel kopen en het direct verhuren aan de huidige eigenaar. Sale en leaseback hotelvastgoed is zowel voor investeerders als hoteleigenaren een interessante mogelijkheid. Als investeerder bent u zeker van huurinkomsten en de verkoper kan de gewenste investeringen door voeren.

7. Sale en leaseback van een hotel in Utrecht hoe werkt dat precies?

Sale en leaseback is een financiële constructie die bij hotelvastgoed regelmatig wordt toegepast. Als hoteleigenaar kunt u behoefte hebben aan financiële middelen om een gewenste investering en/of verbouwing te doen. Een reguliere banklening ziet u niet zitten of deze optie wilt u beschikbaar houden. Door uw hotel te verkopen aan een investeerder of leasemaatschappij kan uw onderneming gebruik maken van een kapitaalinjectie zonder dat u daarvoor hoeft te verhuizen. U huurt het hotel terug van de investeerder en betaald daarvoor gedurende meerdere jaren huur. In de overeenkomst wordt vastgelegd wat er precies gebeurt aan het einde van de looptijd. Doorgaans heeft u het eerste kooprecht

8. Waarom koop ik een hotel in Utrecht?

Na Amsterdam is Utrecht de meest interessante stad voor investeerders in hotelvastgoed. Utrecht is een populaire bestemming voor zowel binnenlandse en buitenlandse bezoekers als zakelijke reizigers. Het hotel aanbod is gevarieerd op zowel het gebied van locatie, voorzieningen als classificatie. De groeiende markt van (inter)nationale congressen en bedrijven die in en om Utrecht georganiseerd en gevestigd zijn neemt nog altijd toe. Dit biedt ook voor toekomstige hoteleigenaars en hoteluitbaters groeikansen.

9. Wat zijn de punten van aandacht bij het kopen van een hotel in Utrecht?

Het kopen, maar ook het verkopen, van een hotel vergt tijd. Tijd voor onderzoek, tijd voor calculaties, tijd voor onderhandelingen en tijd om de uiteindelijke overeenkomst te sluiten. U koopt een hotel op basis van een bepaald verwachtingspatroon. Is het uw droom om zelf een hotel te exploiteren? Wilt u een in bedrijf zijnde hotel overnemen? Koopt u een hotel om het direct aan de verkoper te verhuren? Welk doel u ook heeft, er zullen inkomsten tegenover uw investering moeten staan. U kunt overwegen om een onafhankelijk expert te raadplegen. De adviseurs van Investment Corporation Holland bieden u advies op het gebied van kopen en verkopen van hotelvastgoed.

10. Wat kan ik verwachten van de (ver)koopprocedure?

Aan de hand van uw wensen, eisen en verwachtingen wordt een zoekprofiel opgesteld. Dit kan zowel voor een hotel als voor een investeerder zijn. Daarmee gaat de ervaren adviseur voor u aan het werk. U wordt gedurende het volledige proces bijgestaan. Korte lijnen houden de communicatie helder en overzichtelijk. Samen of namens u worden onderhandelingen en gesprekken gevoerd. De verschillende documenten en rapporten worden op nauwkeurigheid gecontroleerd. Aan de hand van een stappenplan doorloopt u de procedure totdat het hotel is verkocht of gekocht. Investment Corporation Holland werkt op basis van no cure no pay.

11. Richt een succesvol hotel in Den Haag zich op verblijfstoerisme of de zakelijke markt?

In de Hofstad is een groot aantal (inter)nationale instellingen, bedrijven, instituten gevestigd. De stad is frequent basis voor (inter)nationale congressen, conferenties en bijeenkomsten. Alhoewel Den Haag geliefd is bij toeristen, is de hotelbranche met name voor de zakelijke markt extra interessant. Dit is ook terug te zien in de aanwezigheid van grote (inter)nationale hotelketens die de zakelijke reiziger alle voorzieningen en faciliteiten bieden voor een succesvol verblijf.

12. Hoe kan ik mijn hotel in Den Haag zo vlot en succesvol mogelijk verkopen?

Op basis van uw vraag ontwerpen de medewerkers van ICH een uniek verkoopproces. Een goede timing en degelijke voorbereiding staan aan de basis van het succes. Het verkoopproces is duidelijk gestructureerd, waarbij er niets aan het toeval wordt overgelaten. ICH heeft een netwerk van (inter)nationale investeerders en onze medewerkers elimineren vooraf zoveel mogelijk risico’s. Hierdoor wordt een vlot verkoopproces mogelijk gemaakt en u kunt rekenen op begeleiding en ondersteuning tot aan de officiële overdracht.

13. Wat heb ik nodig om een hotel in Den Haag te kunnen verkopen?

Investeerders zijn geïnteresseerd in de jaarcijfers van voorgaande jaren. Daarnaast is een uitgebreide omschrijving van het vastgoed, de locatie, de ontwikkelingen op het gebied van bestemmingsplannen en de toekomstvisie van belang. U kunt zelf een uitgebreide omschrijving samenstellen, maar u kunt ook een professionele verkoopprospectus laten opstellen door Investment Corporation Holland.

14. Is het interessant om een klein familiehotel in Den Haag te verkopen?

Wanneer u geen bedrijfsopvolging heeft en/of om andere reden uw bestaande hotel in Den Haag wil verkopen dan is ook een kleiner hotel voor (inter)nationale investeerders interessant. Het succesvol verkopen hangt nauw samen met een professionele presentatie en toekomstperspectieven.

15. Zijn er mogelijkheden om te investeren in nieuw hotelvastgoed in Den Haag?

Ja. Regelmatig worden bestaande (kantoor)panden aangeboden, waarbij de mogelijkheid tot hotelconversie bestaat. Naast de aankoop van het pand zelf, is er dan een behoorlijke investering vereist om hotelkamers en overige hotelvoorzieningen en faciliteiten te realiseren.

16. Welke stad is interessanter om een hotel te kopen Amsterdam of Den Haag?

In de huidige situatie lijkt het voor investeerders interessanter om hotel vastgoed in Den Haag aan te kopen. Amsterdam doet er veel aan om met name het verblijfstoerisme aan banden te leggen en te beperken. De hoofdstad richt zich meer op zakelijke gasten die in een van de reeds bestaande hotels verblijven. Den Haag wil zich de komende jaren nog verder ontwikkelen op het gebied van zowel verblijfs- als zakelijke gasten.

17. Wat zijn de risico’s van investeren in hotelvastgoed in Den Haag?

Iedere belegging heeft risico’s en dient van tevoren aandachtig onderzocht en bestudeerd te worden. Wanneer u ervaring heeft in het aan- en verkopen van hotels dan kunt u zelf de nodige actie ondernemen. Het is ook mogelijk om u bij te laten staan door de ervaren medewerkers van ICH. Door vooraf een uitgebreid due-diligence onderzoek te laten doen kunt u enkele risico’s op voorhand uitsluiten.