Skip to content Skip to footer
Wilt u bouwgrond verkopen? Zoekt u een geschikte koper of projectontwikkelaar voor de bouwgrond die u verkoopt? Voor een succesvolle verkoop van bouwgrond is het van belang om vooraf alles uit te zoeken en te documenteren. Bouwgrond verkopen is meer dan alleen een kwestie van vraag en aanbod. Het proces verdient de nodige aandacht om tot een vruchtbare verkoop te komen.

Bouwgrond verkopen aan zakelijke of particuliere koper

De meest bouwgrond in Nederland gaat naar projectontwikkelaars. Projectontwikkelaars staan erom bekend dat ze bouwgrond in de meeste gevallen zonder voorbehoud van financiering kopen. Dit is voor u, als verkoper prettig terwijl u bij een particuliere koper af moet wachten of iemand de financiering op tijd rond krijgt. Krijgt iemand de financiering niet rond binnen 8 weken dan wordt de koop ontbonden en bent u terug bij af. Bouwgrond is nu eenmaal niet zo eenvoudig te financieren, hypotheekverstrekkers en banken staan hier niet altijd positief tegenover. In veel gevallen kan het snel en meer zekerheid geven om uw bouwgrond aan een zakelijke investeerder of projectontwikkelaar te verkopen.

Als particulier bouwgrond verkopen

Daarnaast is er een verschil tussen bouwgrond met een particulier als verkopende partij en bouwgrond verkocht door een bedrijf. De uiteindelijke levering van een kavel valt onder overdrachtsbelasting van 6% ofwel is er btw van 21% verschuldigd. Welke belasting in uw geval van toepassing is, hangt van wat er onder het begrip bouwterrein valt. Een vastgoed adviseur neemt de mogelijkheden met u door en kijkt welke belastingregel op uw situatie van toepassing is. Een bebouwd perceel met daarop slooprijpe opstallen is als bebouwde grond geclassificeerd en daarover is overdrachtsbelasting verschuldigd. Het percentage van de belasting die wordt geheven hangt af van het feit of het pand wel of geen woonbestemming heeft.

Zelfstandig bouwgrond verkopen

Sommige vastgoedeigenaren kiezen ervoor om zonder advies of begeleiding van een expert bouwgrond te verkopen. Een enkele keer heeft dat verkoop tot een lagere prijs tot gevolg. Blijkt de verkoopprijs van onroerend goed lager dan de waarde? De belastingdienst kan samen met de FIOD een onderzoek starten naar de verkoop. Waarom verkoopt iemand onroerend goed onder de marktwaarde en/of bestaat er een risico op fraude? Wilt u zelfstandig bouwgrond verkopen? Vraag advies en laat de waarde bepalen door een onafhankelijk taxateur. Dit voorkomt veel moeilijkheden.

Koopovereenkomst via notaris

De uiteindelijke verkoop van bouwgrond gaat via een notaris. Het is de notaris die een koopovereenkomst opstelt. In de overeenkomst zijn de verkoopvoorwaarden opgenomen. In de meeste gevallen is een vastgoed transactie op basis van kosten koper. Dat betekent dat de koper een notaris kiest. De notaris maakt duidelijk welke documenten en gegevens nodig zijn om de bouwgrond te verkopen en de nodige aktes op te stellen.

Advies bij het verkopen van bouwgrond

Heeft u een bouwkavel of andere bouwgrond die u wilt verkopen? Vraag advies aan de experts van Investment Corporation Holland. Onze vastgoed adviseurs hebben samen meer dan 45 jaar ervaring in de vastgoedsector. Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact op via 0031(0)6-30600868.

Bouwgrond verkopen – FAQ

Bouwgrond wordt op verschillende manieren aangeboden. Het is mogelijk om bouwgrond zowel aan te bieden op de actieve als de stille markt. De actieve markt is toegankelijk voor iedereen: van particuliere kopers tot investeerders, projectontwikkelaars en zakelijke kopers. Bouwgrond op de stille markt wordt alleen aangeboden aan een selecte groep geïnteresseerde mensen.   

Ja, het is mogelijk om bouwgrond te verkopen zonder makelaar. In Nederland kun je alles binnen de vastgoedbranche zelf verkopen, omdat makelaar geen beschermd beroep is. Het is echter wel belangrijk om kennis te hebben van de algemene wet- en regelgeving om fouten tijdens de verkoop te voorkomen. 

Als u de bouwgrond verkoopt om gewoon van de grond af te zijn, dan zijn er weinig risico’s waar u mee te maken krijgt. Houdt er rekening mee dat u zowel belast kan worden met kosten voor de overdracht als de btw, ook als u de bouwgrond niet als ondernemer verkoopt. Hoe dat zit leggen wij u graag uit in een adviesgesprek. 

Het eerste adviesgesprek is kosteloos en bedoeld om elkaar te leren kennen. Tijdens dit gesprek krijgt u alle ruimte om uw wensen, voorkeuren en verwachtingen uit te spreken. Wij kunnen u ondersteunen bij alle onderdelen van het verkooptraject van bouwgrond. Van het zoeken naar de juiste koper tot het tekenen van de overdrachtspapieren bij de notaris: u staat er niet alleen voor.

Bouwgrond is een stuk grond dat bedoeld is om op te bouwen. Deze gronden worden vaak opgekocht door projectontwikkelaars die hun projecten willen realiseren. Bouwgrond wordt ook steeds vaker aan particulieren verkocht. 

Omdat het soms voordeliger is om in de huidige markt zelf een woning te bouwen in plaats van te kiezen voor het kopen van een bestaande woning. Bouwgrond wordt ook steeds vaker door particulieren gekocht als investeringkans. 

Houd rekening met op zijn minst de btw en de overdrachtsbelasting. In sommige gevallen wordt u alleen belast met één van deze twee belastingen. Hoe dat precies zit in uw situatie zoeken wij graag voor u uit. 

Investment Corporation Holland zet zich al ruim 45 jaar in met het helpen van bedrijven en particuliere mensen op de vastgoedmarkt. Van het verkopen en kopen van bouwgrond tot het vinden van een professionele en betrouwbare projectontwikkelaar. U kunt bij ons terecht voor hulp. 

Als u op zoek bent naar een geschikte koper van uw bouwgrond dan kunt u ook rekenen op de hulp van Investment Corporation Holland. In ons uitgebreide netwerk bieden kopers die op zoek zijn naar bouwgrond zich namelijk graag aan. Meld u nu aan bij ICH, laat ons weten wat uw wensen en voorkeuren zijn en zet vandaag een stap naar het snel en effectief verkopen van bouwgrond.