Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bent u van plan om uw in Utrecht eigen droomwoning te bouwen? Het zoeken naar bouwgrond te koop Utrecht is het begin van deze verwezenlijking. Tussen het zoeken en vinden van de geschikte locatie kan behoorlijk wat tijd zitten. Want waar moet de ideale kavel aan voldoen en in welke omgeving wilt u graag wonen? Tel daarbij nog de gewenste oppervlakte en de vorm van de woning op en bouwgrond te koop Utrecht is vaak nog moeilijker dan het uiteindelijke bouwproces. Zelfbouw is zo uitgebreid of beperkt als dat uw wensen zijn.

Bouwgrond te koop Utrecht.
Bouwgrond te koop Utrecht.

Grond kopen gemeente Utrecht

Zelfbouwen van een woning doen niet veel mensen. Er is meer voor nodig dan alleen de drijfveer van ‘een eigen woning bouwen’. Bouwgrond te koop Utrecht is slechts het begin van een lange reis en misschien wel het avontuur van uw leven. Als u bouwgrond koopt in de gemeente Utrecht heeft u zowel ondernemingszin als doorzettingsvermogen nodig om uw plannen tot een goed einde te brengen. In tegenstelling tot een kant-en-klare woning te kopen, bent u eerst bezig met het maken van een planning en een bijpassend budget bepalen. Uw woning moet ontworpen worden waarbij aandacht besteed wordt aan de bouwstijl, de bouwmaterialen, de indeling van de verschillende ruimtes en de duurzaamheid van uw toekomstige woning. Daarna volgt de vergunningsaanvraag, want u heeft immers een bouwvergunning nodig om uw droomwoning te mogen bouwen. Het berekenen en budgetteren van uw project is van belang. Het is een bekendstaand feit dat bij het zelfbouwen van een woning vaak meer wordt besteed aan het ontwerp, alternatieve bouwmaterialen, de duurzaamheid en de uiteindelijke afwerking van de woning. Als u bouwgrond koopt in de gemeente Utrecht kunt u bij het gemeenteloket terecht voor informatie over de voorwaarden en plaatselijke regelgeving met betrekking tot zelfbouw. Bouwgrond te koop Utrecht kan zowel via plaatselijke projecten als online worden gevolgd. De gemeente is eveneens het aanspraakpunt als u de bouwgrond heeft gekocht om deze gebruiksklaar te laten maken. Hierbij kunt u onder meer denken aan:

• Wegen
• Riolering
• Verlichting

De kosten voor het gebruiksklaar maken van bouwgrond zijn voor u.

Voordelen bouwgrond te koop Utrecht

Bouwgrond te koop Utrecht kan op meerdere manieren interessant zijn. Of u nu puur bouwgrond te koop Utrecht aantrekkelijk vindt als investering, of omdat u uw eigen woning wilt bouwen, er zijn diverse voordelen te bedenken. Deze voordelen zijn zowel van toepassing voor bouwgrond te koop Utrechtse Heuvelrug als een weiland te koop Utrecht. Bij het zelfbouwen van een woning bent u om te beginnen zelf de opdrachtgever die een eigen woning naar wens en smaak laat bouwen, waarbij u zowel projectontwikkelaars en makelaars buiten de deur houdt. Andere voordelen zijn:

• Bouwgrond te koop Utrecht ligt vaak op aantrekkelijke locaties, die goed bereikbaar zijn.
• De diversiteit van dit soort locaties is uniek.
• Zelfbouw is voor velen het waarmaken van een droom, wat resulteert in diverse woningen.

Nadelen bouwgrond te koop Utrecht

Het kopen van bouwgrond kan soms teleurstellend zijn. Met de drukte op de woningmarkt, besluiten steeds meer woningzoekenden om een eigen woning te bouwen. De gemeente Utrecht hanteert vaak een zogenaamd inschrijving- en lotingsysteem voor het toewijzen van beschikbare bouwkavels. Om meer kans te hebben om de gewenste bouwgrond Utrecht te kopen dient u zich tijdig in te schrijven. Op het moment dat bouwkavels via een lotingsysteem worden toegewezen, wordt de inschrijvingsvolgorde gehanteerd. Tijdig inschrijven verhoogt de kans op een toewijzing van de gewenste bouwkavel. Teleurstellingen kunnen voorkomen worden door uzelf tijdig te laten informeren door de gemeente Utrecht omtrent de mogelijkheden en voorwaarden van een bouwkavel verkoop.

Kosten bouwgrond te koop Utrecht

Zelfbouwen is in de regel goedkoper dan wanneer u koopt via een projectontwikkelaar. U bespaart immers op zowel de makelaars- als marketingkosten van de een projectmakelaar. Daar staat tegenover dat u bij het bouwen van uw eigen woning vaak meer geld uitgeeft aan een bijzonder ontwerp. Zelfbouwen verschaft u mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, bouwmaterialen en een bijzondere afwerking. De totale kosten bestaan grofweg uit:

• Grondkosten – Bouwgrond te koop in Utrecht verhoudt zich als ongeveer 40% kaveloppervlak / woonoppervlak. Hier speelt de ligging van de locatie als vanzelfsprekend ook in mee.
• Bouwkosten – Het bouwen van een woning kost geld. De bouwkosten zijn de grootste investeringspost en bedragen ongeveer 50% van de totale kosten. Om problemen te vermijden dienen de bouwkosten als in een vroeg stadium nauwkeurig berekend te worden. U kunt hiervoor gebruik maken van kengetallen en u laten bijstaan door een adviseur. De uiteindelijke aannemer kan u ook meer inzage geven in kosten. Exacte kosten per kubieke meter worden medebepaald door het ontwerp van de woning, de bouwmaterialen en het bouwsysteem waar uw voorkeur naar uitgaat, de precieze afmetingen, het aanleggen van verschillende installaties en het afwerkingsniveau.
• Bijkomende kosten

Tijdens het budgetteren kan een kostenpost ‘onvoorzien’ worden opgenomen. Deze post kan dienen voor het opvangen van onverwachte zaken die u gaandeweg het ontwikkelings- en bouwproces tegenkomt. Goed om te weten is dat wanneer u zelf een woning bouwt u sommige kosten al in een vroeg stadium dient te voldoen. Een ervaren adviseur kan u hier meer over vertellen.

Advies bouwgrond te koop Utrecht

Grond kopen is niet iets wat u dagelijks doet en/of waar u geregeld mee te maken heeft. Het bouwen van een droom is een uitdaging, maar dan wel een uitdaging die u graag met succes afrondt. Advies vragen aan ervaren adviseurs kan geen kwaad. Sterker nog, u kunt uw voordeel doen door u bij te laten staan tijdens de aankoopprocedure van bouwgrond in Utrecht. Investment Corporation Holland geeft u advies en begeleidt u bij de zoektocht naar een geschikte bouwkavel in Utrecht. Aan de hand van uw wensen en verwachtingen wordt een zoekprofiel samengesteld, waarmee de adviseurs aan de slag gaan. De ervaren medewerkers kennen de vastgoedmarkt als geen ander en weten de weg naar interessante bouwkavels die te koop zijn en die binnenkort op de markt komen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en doe uw voordeel met de kennis die ICH u te bieden heeft.

Bouwgrond te koop Utrecht FAQ

Hier vindt u de meest gestelde vragen over bouwgrond te koop Utrecht. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over een investeerder zoeken? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Kan bouwgrond in Utrecht van de gemeente of van particuliere grondbezitters gekocht worden?

Bouwkavel in Utrecht en omgeving worden zowel door de gemeente Utrecht als door particuliere eigenaars aangeboden.

2. Hoe verloopt het koopproces wanneer ik bouwgrond van de gemeente Utrecht wil kopen?

Bouwkavels die via de gemeente verkocht worden, worden volgens het inschrijvings- en lotingsprincipe toegewezen. Het bedrag dat u besteedt aan het kopen van bouwgrond is ongeveer 40% van de totale bouwkosten van het pand dat u bouwt.

3. Mag ik zelf een huis bouwen in Utrecht?

Dat hangt van het eventuele project en bestemmingsplan af. Heeft u een zogenaamde zelfbouw kavel gekocht dan kunt u zelf een aannemer en architect inhuren om uw bouwplannen te realiseren.

4. Hoeveel kost het bouwen van een huis in Utrecht?

Zowel het kopen van bouwgrond als het zelf bouwen kan in de gemeente Utrecht voor uiteenlopende budgetten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte van de kavel, de afmeting van de woning en de gebruikte bouwmaterialen. Zelfbouwers geven meestal meer uit aan een bijzonder ontwerp, duurzaamheid en andere bouwmaterialen voor de afwerking. Daar staat tegenover dat bouwen in een groep vaak voordeliger is, maar dat u beperkt bent in de keuzes van zowel materialen als afwerking.

5. Hoe kan ik bouwgrond in Utrecht kopen?

U kunt dit zelfstandig doen, of u kunt advies inwinnen bij ervaren vastgoed professionals. Zelfstandig betekent vaak goedkoper, maar wanneer u voor de eerste keer een perceel aankoopt zijn begeleiding en advies soms wenselijk. Het inschakelen van een professioneel adviseur neemt u veel werk uithanden, ook het onderhandelen, kan de adviseur namens u doen.

6. Hoe kan ik een hypotheek of financiering afsluiten?

Het is mogelijk om zelf gesprekken te voeren met een bank, krediet- en/of hypotheekverstrekker. U kunt zich hierover ook laten adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

7. Hoe lang duurt het om een eigen huis in Utrecht te laten bouwen?

Afhankelijk van de manier waarop de bouwkavel wordt gekocht, beslaat het hele traject vanaf de inschrijving op een kavel tot en met de oplevering van de woning zo’n 1,5 à 2 jaar. De bouwtijd zelf beslaat meestal niet meer dan 9 maanden. Bouwt u zelfstandig in een bouwgroep dan moet u rekening houden met een periode van 2,5 tot 3 jaar waarbij het bouwen van de woning zelf gemiddeld 12 maanden duurt.

8. Kan iedereen zelfbouwen?

Het idee van een eigen huis ontwerpen en laten bouwen spreekt veel mensen aan. Met de huidige mogelijkheden van bouwbegeleiding en trajectopvolging is zelfbouw voor een grotere groep mensen toegankelijk geworden. Het is niet nodig om veel verstand van architectuur en/of woningbouw te hebben. Dit wordt door ervaren professionals voor u gedaan.