Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u meer weten over vastgoed rendement? Beleggen of investeren in vastgoed kan een alternatief zijn voor beleggen in aandelen en bank sparen. Een investering in vastgoed is zichtbaar en spreekt meer tot de verbeelding dan beursaandelen. Investeren in onroerend goed wordt als veilig gezien. Wanneer u investeert in verhuurvastgoed ontvangt u constante huurinkomsten en heeft u daarnaast profijt van de waardeontwikkeling van het pand. Maar hoe kunt u een mooi vastgoed rendement behalen en behouden?

Vastgoed rendement
Vastgoed rendement

Beleggen in aandelen of investeren in vastgoed?

De verschillen tussen beursbeleggen of investeren in vastgoed zijn opvallend en tegelijkertijd logisch. De meest kenmerkende verschillen zijn:

 • Startkapitaal. Wanneer u belegt in aandelen kunt u starten met een lager bedrag. Investeren in vastgoed houdt in dat u voor de aankoop een groot bedrag betaald en dat er sprake is van aanvullende kosten voor onder andere de notaris en overdrachtsbelasting.
 • Risicospreiding. Stel dat u een bedrag van € 250.000 beschikbaar heeft, dan koopt u daar 1 misschien 2 panden mee. U bent vervolgens afhankelijk van een, wellicht 2 huurders. Het risico dat u door leegstaand geen huurinkomsten heeft is aanwezig. Wanneer u belegt op de beurs en het risico verspreid over diverse marktfondsen kan dat een meer zeker gevoel geven.
 • Onderhoud. Beursaandelen of obligaties hebben geen periodiek onderhoud nodig. Vastgoed wel. Het is mogelijk om het onderhoud uit te besteden, maar u bent hoe dan ook geld kwijt. Daarnaast heeft u ook te maken met extra verzekeringen en belastingen.
 • Waardevastheid. De Nederlandse vastgoedmarkt is redelijk waardevast. Mede dankzij het woningtekort staan woningen en appartement zelden leeg. U heeft echter wel een zeker risico dat een huurder niet aan de betalingsverplichting kan voldoen. Bij voldoende periodiek onderhoud stijgt de huizenprijs geleidelijk aan.
 • Inkomsten. Investeren in verhuurvastgoed kan een directe stroom van inkomsten geven. De maandelijkse huurinkomsten geven u meteen rendement. Wanneer u belegt in aandelen moet u afwachten of de koers zal stijgen.
 • Vergunningen en toestemming. Onderzoek voordat u investeert in vastgoed om te verhuren of de betreffende gemeente particuliere verhuur zonder vergunningen toe laat. Als u investeert in een appartement dat in een complex is gelegen met een VVE, kan het noodzakelijk zijn om aan deze VVE toestemming te vragen om het appartement te mogen verhuren. Beleggen in aandelen kunt u zonder vergunningen doen en u hoeft zich ook geen zorgen te maken over toekomstige bestemmingsplannen.

Gemiddeld vastgoed rendement

Wat het gemiddelde rendement op verhuurvastgoed is, is moeilijk te zeggen. Veel hangt af van de kenmerken en omgevingsfactoren van het pand. De waarde van het pand en de maandelijkse huur die het oplevert zijn variabel. Vastgoed kopen en verhuren is in de meeste gevallen rendabel, al moet u zich vooraf goed oriënteren in de mogelijkheden en de zaken die huurders van belang vinden in het toekomstige woongenot. Kijk naar gangbare panden die goed verhuurbaar zijn. Afhankelijk van het bedrag dat wordt geïnvesteerd en de hoogte van de maandelijkse huur kunt u een relatief hoog rendement behalen. Investeren in vastgoed om te verhuren wordt gezien als een rustige belegging, waarbij u jaarlijks verzekerd bent van een aantrekkelijk rendement. Particuliere vastgoed investeerders lopen een groter risico dan zakelijke investeerders met een uitgebreide vastgoedportefeuille. Wanneer u afhankelijk bent van 1 of 2 huurders is wanbetaling iets waar u niet op zit te wachten. Ook leegstand kan het rendement van uw belegging negatief beïnvloeden.

Misverstanden over verhuur vastgoed

Niet iedereen weet welke voordelen het heeft om als particulier te investeren in vastgoed. Veel mensen hebben vooroordelen die vaak ver van de realiteit afstaan. Veel gehoorde misverstanden zijn:

 • Het zou lang duren, voordat u inkomsten genereert.
 • Als u met een extra hypotheek of lening in vastgoed belegt, verliest u geld als de woningprijzen zakken.
 • Huurders betalen standaard te laat de huur en zijn moeilijk in de omgang.
 • Het rendement is beperkt omdat de vastgoedprijzen hoog zijn in verhouding met de maandelijkse huurinkomsten.
 • Beleggen op de aandelenbeurs geeft een hoger rendement.
 • Het kopen en verhuren van vastgoed is alleen voor kapitalisten en grote, zakelijke investeerders.

Als u zich laat adviseren over beleggen en investeren, kunt u de vergelijking en berekeningen laten maken die op uw situatie van toepassing zijn. Ook als particuliere belegger kunt u investeren in vastgoed en een bescheiden vastgoedportefeuille opbouwen, onderhouden en uitbreiden. Als particuliere verhuurder bent u geen belasting over de huurinkomsten verschuldigd. Wel wordt het vastgoed aangeslagen voor de vermogensbelasting. Een fiscaal adviseur kan uw vragen omtrent belastingzaken beantwoorden en op uw situatie toespitsen.

Vastgoed rendement verhuur

Investeren in vastgoed is om uiteenlopende redenen interessant. Bank sparen levert al geruime tijd nauwelijks rente op en om uw geld te laten renderen, kunt u het voor u laten werken. Beleggen in aandelen verdient kennis van zaken en tijd om te volgen, zodat u op het juiste moment de juiste beslissing kunt nemen en uw winst kunt nemen. Investeren in vastgoed is doorgaans voor langere tijd. Het aan- en verkopen van vastgoed kan op verschillende manieren interessant zijn. Overweegt u uw spaargeld te beleggen om een bepaald rendement te krijgen? Maak een afspraak met de ervaren vastgoed experts van Investment Corporation Holland. Tijdens een adviesgesprek vertelt u uw verwachtingen en de voorkeuren die u heeft ten aanzien van investeren in vastgoed. Binnen ICH is de beschikking over een uitgebreid (inter)nationaal netwerk van zakelijke relaties. Ook wanneer u een pand op het oog heeft, of op een andere manier meer wilt weten over vastgoed gerelateerde zaken kunt u een afspraak maken bij ICH. Zo kunt u bij ons terecht voor het uitbesteden van vastgoedbeheer en kunt u rekenen op professionele begeleiding bij het aan- en verkopen van vastgoed.

Afspraak adviesgesprek

Bent u benieuwd naar het rendement van vastgoedbeleggingen? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek bij Investment Corporation Holland. Onze experts laten u reken voorbeelden zien van vergelijkbare of gelijkwaardige investeringen zoals u deze op het oog heeft. Ook laten we u zien hoe u op effectieve wijze uw vastgoed beheert en met huurders communiceert. Stuurt u ons een e-mail of vult het contactformulier in? We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vastgoed rendement – FAQ

1. Waarom zou ik investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed doet u om het vervolgens met winst te verkopen. Investeren in verhuurvastgoed levert huurinkomsten op. De voordelen van een investering in vastgoed zijn divers. Naast een aantrekkelijk rendement heeft u bovendien bezit. Ook bij een oplopende inflatie levert vastgoed geld op, omdat de huurprijzen jaarlijks geïndexeerd worden.

2. Wat is het rendement van een vastgoed investering

De hoogte van het rendement is afhankelijk van de investering die u doet. Er zijn verschillende vormen van rendement te onderscheiden. Naast huurinkomsten zijn ook de potentiële meerwaarde bij verkoop en de bescherming tegen inflatie een vorm van rendement.

3. Heb ik specifieke kennis nodig om succesvol in vastgoed te beleggen?

Investeren of beleggen is een aantrekkelijke manier om uw geld voor u te laten werken. Niet iedere investering blijkt achteraf de juiste keuze. Achtergrondkennis op zowel financieel, bouwkundig, fiscaal als juridisch vlak kan van pas komen. Ook kennis over de lokale vastgoedmarkt is van invloed op het rendement van uw investering.

4. Hoe wordt de huurverhoging vastgesteld?

Huurprijzen worden jaarlijks naar gelang de inflatie aangepast. De prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek bepaald de zogenaamde inflatiecorrectie. Door de veranderingen in de prijs van consumentenartikelen bij te houden, komt het CBS tot een indexcijfer.

5. Is dit de juiste tijd om in vastgoed te beleggen?

Onzekere tijden maken dat mensen anders kijken naar de toekomst en de beleggingen of investeringen die gedaan worden. Wanneer iets de juiste tijd is hangt af van enkele factoren die per persoon en per situatie verschillen. Bij een object dat indirect rendement op moet brengen en u rekent op een gunstige waardeontwikkeling zonder dat er huurinkomsten zijn, is het aankoopmoment van cruciaal belang. Ook het directe rendement in de vorm van huuropbrengsten en de financiering van het vastgoed zijn zaken om rekening mee te houden.

6. Welke vastgoed locaties zijn een goede belegging?

Investeren in onroerend goed is veelomvattend. Het succes van uw belegging gaat nauw samen met de locatie van het object. Verken vooraf de omgeving, kijk naar vergelijkbare panden in de buurt en onderzoek het bestemmingsplan. Welke faciliteiten en voorzieningen zijn er voor handen? Hoe is de samenstelling van de wijk? De vraag waar u investeert is misschien nog belangrijk dan de vraag waarin.

7. Kan ik als particulier in vastgoed investeren?

Investeren in vastgoed kan zowel op persoonlijke titel als via een onderneming. Welke vorm voor u het beste is, kan een vastgoed expert toelichten. Daarbij wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie, de omvang van de investering en bijkomende financiële, fiscale en juridische zaken.

8. Welke panden zijn geschikt als investering?

Een goed beleggingspand levert rendement en past bij uw voorkeur. Dit kan een appartement zijn, maar ook bedrijfspanden zijn in trek als beleggingsobject.

9. Welk type vastgoed is gangbaar voor investeerders?

Gangbaar betekent dat een pand interessant is voor eindgebruikers. Als u investeert in een pand met specifieke kenmerken dan kan dat een beperking zijn op het moment dat een nieuwe huurder gezocht wordt en/of bij verkoop. Let bij het investeren in bedrijfsmatig vastgoed op hoe het pand eruit ziet nadat een eerdere huurder bepaalde installaties heeft geïnstalleerd die voor een nieuwe huurder niet nuttig zijn. Dit kan er toe leiden dat uw nieuwe huurder minder huur wil betalen, omdat men geen gebruik kan maken van de installaties.

10. Waar vind ik interessante vastgoedaanbiedingen?

Beginnende vastgoed beleggers winnen vaak advies in bij ervaren vastgoed adviseurs. Het zoeken en vinden van een beleggingspand dat bij de vraag aansluit kan lastig zijn. Een adviseur helpt met het overzichtelijk maken van de ideeën welke u heeft en zoekt naar vastgoed dat hierbij past.

11. Welk bedrag aan eigen vermogen is nodig om te beleggen in onroerend goed?

Naast toegang tot de financiering van vastgoed, de locatie en het type vastgoed zijn bepalend voor het bedrag dat u uit eigen middelen inbrengt. Particuliere beleggers financieren de investering deels met eigen geld en deels met een hypothecaire lening of andere financieringsvorm. Een vastgoed expert kijkt samen met u naar de mogelijkheden en het bedrag dat u nodig heeft.

12. Kan ik verhuurvastgoed verkopen?

Ja. Wanneer u investeert in vastgoed kunt u later beslissen om het pand te verkopen. U heeft dan onder andere te maken met fiscale regels.

13. Waar vind ik meer informatie over vastgoed rendement?

Investeren in vastgoed wordt gezien als lange termijn investering, waar u vooraf grondig over nadenkt. Vastgoed adviseurs en experts kunnen u helpen met het zoeken en vinden van geschikt vastgoed.