Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u meer weten over vastgoed management? Het managen of beheren van vastgoed is een combinatie van uiteenlopende werkzaamheden. Succesvol vastgoed management is gebaseerd op kennis van de plaatselijke vastgoed markt, de wensen van investeerders en huurders. Een vastgoedmanager vertaald de verschillende facetten naar een heldere, overzichtelijke administratie. U ontvangt betrouwbare financiële en commerciële rapportages, zodat u zonder zorgen het beheer van uw vastgoed kunt uitbesteden.

Vastgoed management
Vastgoed management

Vastgoed management en tevreden huurders

Het creëren van regelmatige huurinkomsten is één van de pijlers waarom zowel particulieren als ondernemers investeren in vastgoed. Stabiele huurinkomsten zijn ook voor een vastgoedmanager van belang. U besteed het vastgoed management of het beheer van vastgoed niet zonder reden uit. Dankzij de dienstverlening van een vastgoedbeheerder heeft u nauwelijks omkijken naar het vastgoed dat wordt verhuurd. Van het selecteren van huurders, tot het communiceren over gepland onderhoud en het innen van de huurgelden. Een vastgoed manager neemt u veel zorgen uithanden. De tevredenheid van de huurder is van belang voor het behoud van huurinkomsten. Vlot inspelen op storingsmeldingen en het uitvoeren van noodreparaties zijn voor een succesvolle en duurzame verhuur van belang. Een ervaren vastgoedmanager onderhoudt contact met zowel de opdrachtgever als de huurder.

Laat een belegging renderen

Ervaren vastgoedbeheerders weten hoe belangrijk het is voor u, als opdrachtgever, om rendement te creëren. Juist daarom laat een vastgoed manager graag zien hoe uw vastgoed rendabel is en hoe u profiteert van de marktkennis. Kennis van zowel (inter)nationaal vastgoedbeheer, trends in de vastgoedsector als vraag en aanbod van (huur)woningen maken de diensten van een vastgoedbeheerder extra interessant. Wat kunt u verwachten van een professionele vastgoed manager?

  • Kennis van vastgoedsector.
  • Opvolgen van serviceverzoeken, financieel managent, energiebeheer en planning van onderhoud.
  • Commercieel management. De huurovereenkomsten worden namens u beheerd en de beheerder onderhoudt contacten met de huurders.
  • Technisch management of beheer. Huurders kunnen rekenen op 24/7 bereikbaarheid in geval van klachten of reparaties, coördineren van gepland onderhoud, het bijhouden en updaten van onderhoudscontracten.
  • Financieel management. Debiteurenadministratie, incasseren van huurgelden, afrekenen servicekosten, het samenstellen van financiële als liquiditeitsprognoses.

Ondersteuning bij verhuur

Zowel particuliere als zakelijke huurders kiezen een woon- of vestigingslocatie op basis van zaken als huurprijs, faciliteiten en voorzieningen, bereikbaarheid en leefbaarheid van de omgeving. Om te zorgen dat een potentiële huurder direct een ‘welkom gevoel’ heeft bij het bezichtigen van het pand, wordt de kans op een succesvolle verhuur vergroot. Vastgoed management kan erop gericht zijn u te adviseren bij het vinden en selecteren van geschikte huurders. Door een duidelijke, herkenbare uitstraling te ontwerpen, wordt de beoogde doelgroep eerder aangesproken en vindt u een huurder die past bij het pand en de omgevingsfactoren. Het inzetten van de juiste marketingmiddelen op het juiste moment in een verhuurproces is belangrijk. Een overzichtelijke presentatie, een duidelijke brochure en online vermeldingen kunnen de interesse stimuleren en beïnvloeden. Zo kan een virtuele rondleiding in het gebouw ook interessant zijn voor huurders die nog niet eerder aan uw locatie gedacht hebben. Online informatie is bovendien laagdrempelig en voor een grote doelgroep toegankelijk. Gerichte advertenties en berichten zijn van invloed op de interesse.

Veranderde interesse

Zowel maatschappelijke als plaatselijke veranderingen zijn van impact op het effectief gebruik van vastgoed. De vraag naar bedrijfsruimten, kantoorpanden en residentieel vastgoed is hoog en regelmatig aan verandering onderhavig. Zo is er krapte op de woningmarkt, maar staat een schrikbarend hoog percentage, vaak verouderde, bedrijfsgebouwen voor langere tijd leeg. Een vastgoed manager kan advies geven om het gebouw of pand opnieuw op de markt te positioneren. Daarbij worden de wensen van huurders in kaart gebracht en eventueel aanpassingen aan een gebouw voorgesteld die de duurzaamheid vergroten. Vastgoedbeheerders hebben diepgaande en relevante marktkennis en weten wat de verwachtingen van huurders zijn. Of uw doelgroep expats zijn of startende ondernemers, succesvol vastgoed management begint met kennis van de markt. Zo wordt een huurovereenkomst afgesloten die voor u het gewenste rendement brengt en die een huurder gelegenheid heeft om naar wens te wonen en/of te werken.

Vastgoed management verhuur en beheer

Het inschakelen van een vastgoed manager, zorgt ervoor dat er adequaat op de veranderende vastgoed vraag kan worden ingespeeld en dat uw pand voldoet aan de eisen van de tijd. Vooraf wordt een plan van aanpak gemaakt, zodat u het hele traject overzichtelijk voor u ziet. De vastgoed manager houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen en verzorgd de benodigde documenten die nodig zijn om de transactie af te kunnen ronden. Uiteraard blijft u nauw bij de transactie betrokken en kunt u vertrouwen op een vlotte, professionele opvolging. Wat zijn de voordelen van samenwerken met een vastgoed manager?

  • Commerciële en financiële kennis van zaken. Een ervaren adviseur is op de hoogte van de nieuwste actuele trends en ontwikkelingen in de eindgebruikersmarkt en de vastgoedsector.
  • Bouwkundig en technisch advies. Door het regelmatig plegen van onderhoud en het aanbrengen van duurzame verbeteringen stijgt de waarde van het vastgoed en kunt u de huurprijs verhogen.
  • Marketingondersteuning.
  • Opstellen van rechtsgeldige huurovereenkomsten, bouwkundige aanpassingen, contractuele documenten en samenwerkingsovereenkomsten.
  • U heeft zelf geen omkijken naar het verhuurproces. Blijft een huurder in gebreke met de huurbetalingen? De vastgoedbeheerder neemt contact op en zorgt voor correspondentie en het innen van huurgeleden.

Het samenwerken met een vastgoedbeheerder is zowel voor particuliere als zakelijke verhuurders aantrekkelijk. Zeker wanneer u geen of onvoldoende kennis heeft van de markt en u liever bezig houdt met andere zaken, kan een beheerder u veel tijd, geld en moeite besparen.

Vastgoed management uitbesteden

Spreekt het laten beheren van vastgoed u aan? Heeft u een enkele woning of een meer uitgebreide vastgoedportefeuille? Het beheren van vastgoed is zowel mogelijk voor particulieren als ondernemers. Investment Corporation Holland informeert en adviseert zowel op financieel als commercieel gebied. Onze ervaren vastgoed adviseurs nemen de mogelijkheden met u door en onderzoeken op welke manier uw vastgoed het beste rendeert. Meer weten over het uitbesteden van vastgoed management? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze professionals. Binnen de onderneming wordt gewerkt met een groot (inter)nationaal netwerk van makelaars, vastgoedfondsen, investeringsmaatschappijen en hypotheekverstrekkers. U kunt ons zowel telefonisch als per e-mail bereiken.

Vastgoed management – FAQ

1. Waarom besteed ik vastgoed management uit?

Er zijn verschillende redenen waarom het interessant is om, een gedeelte, van het beheer van verhuurvastgoed uit te besteden. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het oplossen van problemen die zich voor kunnen doen en waarvoor een service- of onderhoudsbedrijf nodig is. Het uitbesteden kan daarnaast fiscaal voordelig zijn. Bovendien wordt de dagelijkse communicatie met huurders namens u gedaan.

2. Kan ik het zoeken van huurders uitbesteden?

Zeker. Het beheer of management van vastgoed kan zo beperkt of uitgebreid mogelijk. Neem met een vastgoed adviseur de zaken of onderdelen door die u zelf wilt doen en maak afspraken over dat wat u liever uitbesteed. Een vastgoed beheerder kan gericht zoeken naar een huurder die past bij het soort vastgoed dat u wilt verhuren.

3. Wat kost het om vastgoed management uit te besteden?

Vastgoed beheerders hebben verschillende pakketten voor management en beheer services. Afhankelijk van de verwachting die u heeft en de zaken die u zelf doet kan een plan op maat gemaakt worden. De kosten kunnen in praktische termijnen betaald worden.

4. Kan ik ook het management van buitenlands vastgoed uitbesteden?

Ja. In overleg kan een vastgoed adviseur zoeken naar een geschikte partner die ter plaatse uw pand beheert. De medewerkers van Investment Corporation Holland beschikken over een uitgebreid (inter)nationaal netwerk van investeerders, vastgoedbeheerders, makelaars en woningcorporaties.

5. Ik wil alleen het financieel management uitbesteden, kan dat?

Onze experts kijken naar hetgeen het beste bij u past. Dat houdt soms in dat alleen het financieel beheer of alleen het technisch beheer wordt uitbesteed. In andere gevallen wordt het volledige beheer overgedragen. Door regelmatig overleg zoeken we samen met u naar de meest gunstige manier om uw vastgoed te managen.

6. Ik besteed het beheer van vastgoed uit. Welke kosten worden aan huurders als servicekosten in rekening gebracht?

Een vastgoedbeheerder brengt maandelijkse servicekosten in rekening. Hieronder vallen onder kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in appartementsgebouwen. Andere kosten zijn voor tuinonderhoud, glasverzekering, cv service onderhoud en/of glasbewassing. Om misverstanden te voorkomen worden de servicekosten bij naam genoemd en vermeld in de huurovereenkomst. In de meeste gevallen worden de servicekosten vooruit betaald en jaarlijks wordt een afrekening gemaakt.

7. Welke informatie vraagt een vastgoed beheerder aan geïnteresseerde huurders?

Voordat een huurovereenkomst wordt aangeboden en ondertekend dient een potentiële huurder inzage te geven in zijn of haar financiële situatie. Hoe zijn de maandelijkse inkomsten en uitgaven? Hoe is de gezinssamenstelling? Welk dienstverband heeft iemand? Ook een duidelijk leesbare kopie van een identiteitsbewijs moet verstrekt worden. In sommige gevallen wordt gevraagd een werkgeversverklaring in te vullen en een kopie van een loonstrook te verstrekken.

8. Kan ik inkomensvoorwaarden stellen aan toekomstige huurders?

Ja, in overleg met een vastgoed beheerder kunt u inkomensvoorwaarden vastleggen. Deze voorwaarden zijn flexibel en verschillen per type vastgoed. De huurvoorwaarden worden bij de vastgoedpresentatie vermeld. Als gemiddelde huurvoorwaarde bedraagt het minimale bruto maandinkomen vier maal de bruto maandhuursom.

9. Is het gebruikelijk om een waarborgsom te vragen aan huurders?

Het komt regelmatig voor dat vastgoedeigenaren een waarborgsom in rekening brengen. Met name als de potentiële huurder zelfstandig ondernemer is, kan dit in de huurvoorwaarden worden opgenomen. Het bedrag van de waarborgsom staat gelijk aan 3 maanden huur.

10. Kan ik aangeven of er sprake is van een minimale verhuurperiode?

Ja. In de regel wordt vastgoed voor een minimale periode van 1 jaar verhuurd. Als de huurperiode korter is, kan een vastgoed beheerder kosten in rekening brengen voor het zoeken van een nieuwe huurder en het extra onderhoud van een pand.

11. Hoe verloopt de sleuteloverdracht?

Na het beëindigen van de huur en het vinden van een nieuwe huurder, wordt een nieuwe huurovereenkomst afgesloten. Als de vertrekkende huurder zaken achter wil laten, kan dat in overleg met de nieuwe huurder. Eventuele betalingen regelen deze partijen samen. Een vastgoed beheerder staat daar grotendeels buiten. Op de afgesproken dag kan de nieuwe huurder de sleutel in ontvangst nemen. Dit is meestal op het kantooradres van de vastgoedbeheerder.

12. Is het mogelijk om het management van een enkel pand uit te besteden?

Vastgoed beheerders helpen u met het managen van zowel een enkele woning als een uitgebreide vastgoedportefeuille.

13. Wat als ik ontevreden ben over vastgoed management?

Ervaren vastgoed managers hebben regelmatig overleg met vastgoed eigenaren. Ontevredenheid bouwt zich op als een gevolg van verschillende irritaties en/of onvolkomenheden. Blijf in gesprek om het vertrouwen te behouden. Als beide partijen niet met elkaar verder willen of kunnen, scheiden de wegen in onderling overleg.