Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zoekt u een vastgoed makelaar? Wanneer u vastgoed wilt kopen of verkopen, krijgt u in de regel te maken met een makelaar. Een vastgoed makelaar speelt tussenpersoon. Vaak wordt gedacht dat het verplicht is om van de diensten van een makelaar gebruik te maken. Het is echter prima mogelijk om zonder vastgoed makelaar een pand te (ver)kopen. Waarom doet u een beroep op een makelaar en wat kan een vastgoed makelaar voor u betekenen?

Vastgoed makelaar
Vastgoed makelaar

Aan- of verkoopmakelaar

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aan- en/of verkoopmakelaar. Afhankelijk van het feit of u een woning koopt of verkoop kunt u gebruik maken van de dienstverlening van een vastgoed makelaar.

  • Aankoopmakelaar. Wanneer u een woning wilt kopen kunt u een aankoopmakelaar inhuren. Deze helpt u bij het zoeken van een geschikte woning, maakt afspraken voor een bezichtiging, geeft advies of het verbouwen of verduurzamen van een woning, onderhandelt over een gunstige prijs. De aankoopmakelaar kan ook de afhandeling namens u regelen. Een aankoopmakelaar vraagt in ruil voor de dienstverlening courtage, een bepaald percentage van de koopsom. Het vergelijken van courtage percentages of bedragen loont de moeite. Het aantal actieve makelaars is de afgelopen jaren sterk gestegen en de prijzen die berekend worden zijn concurrerend.
  • Verkoopmakelaar. Het verkopen van een woning kunt u samen met een verkoopmakelaar doen. De kans op succesvolle verkoop is groter bij het samenwerken met een makelaar. Tot de taken van een verkoopmakelaar behoren het beoordelen van de woning en het bekendmaken van de voorgenomen verkoop. De makelaar maakt foto’s en stelt een verkoopbrochure samen. Bovendien is een verkoopmakelaar het aanspreekpunt voor potentiële kopers. De bezichtigingen worden voor u geregeld. Wordt een bod uitgebracht op de woning? De verkoopmakelaar onderhandelt met de kopende partij en zorgt voor een koopcontract. Uiteraard gebeurt alles in nauw overleg met u. Een verkoopmakelaar werkt via courtage. De courtage bij verkoop kan hoger zijn dan bij aankoop, dit afhankelijk van de dienstverlening.

De meeste vastgoed makelaars kunnen zowel aan- als verkoopmakelaar zijn. Dit is uit praktisch oogpunt aantrekkelijk. Zeker wanneer u later een gekochte woning wilt verkopen. Ook kunt u advies vragen bij het kopen van een nieuwe woning, het beleggen in verhuurvastgoed en/of sale- en leaseback van uw woning.

Kosten vastgoed makelaar

De manier waarop makelaars hun kosten berekenen varieert. Vaak wordt gewerkt met courtage, een bepaald percentage over (ver)koopsom. Er zijn echter ook makelaars die een vast bedrag in rekening brengen. Vergelijken van makelaars en de kosten die in rekening gebracht worden, loont en dat niet alleen op financieel vlak. Wanneer u een vastgoed makelaar zoekt die u kan helpen bij het (ver)kopen van onroerend goed kunt u een beroep doen op een makelaar die u kent, een makelaar die de laagste tarieven aanbiedt of u kunt zoeken naar een makelaar met ervaring en kennis van de plaatselijke vastgoedmarkt. Met name dat laatste kan van doorslaggevend belang zijn bij het (ver)kopen van een woning. Een makelaar die de omgeving kent en die weet welke prijzen voor vergelijkbare woningen worden betaald, heeft meestal een groot netwerk van particuliere woningkopers, investeerders en financieringsmaatschappijen. De kosten die u voor de dienstverlening van een makelaar betaald, worden met u besproken en in de meeste gevallen schriftelijk bevestigd. Wordt de woning zonder tussenkomst van de ingehuurde makelaar gekocht of verkocht? In de meeste gevallen hoeft u niet te betalen voor de dienstverlening die heeft plaatsgevonden.

Geschikte vastgoed makelaar zoeken en vinden

In de vastgoedsector gaan grote bedragen om. Met een op het zicht simpele beslissing zijn vaak duizenden euro’s gemoeid. Hoe kiest u een makelaar die bij u past en die voor u het maximale uit de (ver)koop haalt?

  • Omgeving, regio. Een makelaar die bekend is met de plaatselijke vastgoedmarkt, maakt contact eenvoudiger. U kunt uw voordeel doen met de kennis en ervaring die een makelaar heeft bij het bepalen van de verkoop- of vraagprijs en het onderhandelen.
  • Kennis en ervaring. De ervaring van een vastgoed makelaar is onmisbaar. Zeker wanneer u een woning aanbiedt in een minder gangbare omgeving dan is het fijn om een makelaar te hebben die weet hoe er in deze situatie gehandeld kan worden.
  • Vertrouwen. Alhoewel het hebben van een ‘klik’ of vertrouwen met een makelaar niet iets is waar u aan denkt, is het wel degelijk van invloed. Een basis van (wederzijds) vertrouwen is van invloed op de manier waarop u met een makelaar samenwerkt en de manier waarop beslissingen worden genomen.
  • Betrokkenheid. Een makelaar die betrokken is, staat voor het onderhouden van persoonlijk contact. U ontvangt regelmatige updates over de stand van zaken.
  • Kostprijs. Vaak de is prijs de voornaamste reden bij het kiezen van een vastgoed makelaar. De courtage of de vaste prijs die u betaald is een van de kostenposten waar u mee te maken heeft.

Het is niet altijd mogelijk om na één gesprek met een makelaar te beslissen of u de juiste makelaar heeft gevonden. Maak de vergelijking met andere makelaars in dezelfde omgeving. Het kan nooit kwaad om kennis te maken met meerdere vastgoed experts.

Adviesgesprek vastgoed makelaar

Zoekt u een makelaar om uw woning te verkopen? Wilt u investeren in vastgoed? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om een woning in uw regio te (ver)huren? Een professionele makelaar biedt een breed dienstenpakket aan. De dienstverlening van een makelaar en de kosten die daaraan zijn verbonden, verdienen zichzelf vlot terug. De kennis en ervaring van een makelaar zorgt ervoor dat u ongemerkt gebruikt maakt van een breed netwerk. Een vlotte (ver)koop is vaak zo geregeld. De makelaar ontzorgt. Namens u wordt een bod uitgebracht, of wordt een ontvangen bod onderhandelt. Gedurende het onderhandelingstraject houdt de makelaar u op de hoogte van de vorderingen en zorgt dat u op de hoogte bent van de overeengekomen voorwaarden. Een makelaar neemt u veel zaken uithanden. Navraag wordt gedaan bij het kadaster en gekeken wordt naar onder meer het plaatselijke bestemmingsplan en eventueel te verwachten wijzigingen. Bent u benieuwd wat een makelaar voor u kan doen? Maak eens een afspraak. Voor advies hoeft u meestal niets te betalen.

Vastgoed makelaar – FAQ

1. Waarom schakel ik een vastgoed makelaar in?

Staat uw woning te koop of wilt u vastgoed kopen, dan kunt u dat samen met een makelaar doen. De voordelen van het inschakelen van een makelaar zijn divers. Niet alleen beschikt een makelaar over marktkennis, vaak weet deze ook welke panden binnenkort op de markt komen. Onderhandelen over de (ver)koopvoorwaarden doet een makelaar dagelijks, terwijl dit voor u meestal geen dagelijkse kost is. Een makelaar kan vastgoed selecteren dat aan uw eisen voldoet.

2. Wanneer ben ik in onderhandeling als ik vastgoed wil kopen?

Er is pas sprake van ‘het in onderhandeling zijn’ als de verkoper een reactie geeft op het bod dat u uitbrengt. Dit kan zijn in de vorm van een tegenbod of het geven van een andere schriftelijke of mondelinge reactie.

3. Wat is een optie?

Een optie houdt in dat beide partijen het eens zijn over de (ver)koopvoorwaarden, maar de koper wordt in de gelegenheid gesteld om zich te bedenken. Vaak is een optie alleen gebruikelijk bij nieuwbouw en niet bij het (ver)kopen van bestaand vastgoed.

4. Is een aankoopmakelaar hetzelfde als een verkoopmakelaar?

Een makelaar kan zowel aankoop- als verkoopmakelaar zijn, maar niet tegelijkertijd. Waar een aankoopmakelaar handelt in het belang van de koper, doet een verkoopmakelaar dit namens de huidige eigenaar van een pand. Het is aan beiden de taak om zo gunstige mogelijke voorwaarden en een (ver)koopprijs te onderhandelen.

5. Valt makelaarscourtage onder de kosten koper?

Nee, de courtage behoort niet tot de kosten koper. Onder kosten koper wordt verstaan de notaris kosten en de overdrachtsbelasting. Kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkopende partij.

6. Moet een makelaar een bod verplicht doorgeven?

Nee, het is een makelaar verboden om te zeggen wat andere geïnteresseerde partijen geboden hebben. Wel kan de makelaar aangeven dat u niet de enige geïnteresseerde bent. U bepaalt zelf een bod.

7. Kan een verkoper van verkoop afzien?

In een gerechtelijke uitspraak is door de Hoge Raad bepaald dat een particuliere (ver)koper zich mag beroepen dat aan een mondelinge overeenkomst geen rechtsgevolg zit. Het is in deze fase mogelijk om als verkoper van verkoop af te zien.

8. Welke gegevens mag een verhuurmakelaar vragen?

In eerste instantie mag een verhuurmakelaar alleen naar uw naam en voornamen vragen. Ook bij het bekijken van een woning hoeft u niet meer informatie te verstrekken dan uw identiteit, uw geboortedatum en uw huidige adres. Als geïnteresseerd bent in het huren van het pand dan kan de makelaar vragen om financiële gegevens, uw gezinssamenstelling en arbeidssituatie.

9. Wat is het gevolg van een bod uitbrengen op een huis?

Met een bod maakt u de verkoper duidelijk voor welke bedrag en tegen welke ontbindende voorwaarden u het pand wilt kopen. De koop van vastgoed is bij particulieren alleen geldig als de afspraken schriftelijk zijn vastgelegd. Een mondelinge toezegging of afspraak is niet bindend.

10. Hoe wordt bepaald welke zaken ik mee mag nemen bij het verkopen van een pand?

In principe zijn het alle roerende zaken die u meeneemt bij een verkoop van een pand. Eventueel kunt u hier met de koper onderlinge afspraken over maken. Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

11. Kan ik vastgoed verkopen zonder de hulp van een makelaar?

Ja, het is niet nodig om een makelaar in te schakelen. Toch kan een ervaren vastgoed adviseur u geld en zorgen besparen. Bovendien is een makelaar dagelijks bezig met het onderhandelen over passende verkoopvoorwaarden. Een ander ding wat een makelaar kan doen, is het organiseren en begeleiden van geïnteresseerde kopers door middel van een bezichtiging.

12. Hoe kan ik mijn huis snel verkopen?

U kunt een aantal dingen doen om het voor geïnteresseerde kopers extra aantrekkelijk te maken. Zo kunt u samen met een makelaar de juiste vraagprijs vaststellen. De makelaar geeft tips om een woning er schoon en opgeruimd uit te laten zien, zodat uw woning beter verkoopt.

13. Wat houdt stille verkoop in?

Niet iedere huiseigenaar wil de verkoop van het huis kenbaar maken. Het is mogelijk om de woning bij een lokale makelaar in de stille verkoop te zetten. Van het plaatsen van ‘te koop’ borden of een uitgebreide omschrijving op Funda is geen sprake. Kopers kunnen vervolgens bij deze makelaars navraag doen naar woningen in de stille verkoop.

14. Is een online makelaar minder betrouwbaar?

De manier van werken overlapt elkaar, terwijl er ook verschil zit tussen online en traditionele makelaars. Bij een online makelaar voert u zelf veel taken uit, terwijl een traditioneel makelaarskantoor volledige en uitgebreide dienstverlening aanbiedt.