Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vastgoed kopen of verkopen? Wanneer u toe bent aan een nieuwe woning, is dat een beslissing waar veel bij komt kijken. Of u nu gaat samenwonen, uw gezin wordt uitgebreid of u een kantoor of onderneming aan huis heeft en daarvoor meer ruimte nodig heeft, het kopen van vastgoed is spannend. Niet alleen omdat u niet elke dag onroerend goed koopt, maar des te meer om een verantwoorde en wel overdachte keuze te maken. Met een overzichtelijk stappenplan blijft het traject overzichtelijk en weet u wat u vanaf het bepalen van het budget tot en met het overdragen van de sleutels kunt verwachten. In sommige gevallen is vastgoed kopen zonder geld ook mogelijk.

Vastgoed kopen
Vastgoed kopen

Bepaald uw budget

Om een verantwoorde keuze te maken is het van cruciaal belang om zicht te krijgen in uw financiële situatie en de mogelijkheden die deze ruimte creëert. Het kopen van vastgoed is een dure aangelegenheid, waarbij verschillende kosten een rol spelen. Om de kosten voldoende te dekken wordt vastgoed met een combinatie van bronnen gekocht. Een gedeelte van de koopsom komt naar verwachting uit eigen middelen, een gedeelte wordt gefinancierd en eventueel heeft u opbrengsten uit de verkoop van uw huidige woning of bedrijfspand. U kunt uzelf bij laten staan door een financieel expert, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de mogelijkheden. Ga pas na het bepalen van uw budget op zoek naar een passend pand.

Vastgoed kopen op een geschikte locatie

Wanneer u een woning of bedrijfspand wilt kopen, is de locatie één van de belangrijkste criteria. Zeker als het pand voor eigen gebruik is, zijn de bereikbaarheid, voorzieningen en faciliteiten in de directe omgeving van belang. De locatie is medebepalend voor het object van uw voorkeur. Daarbij kunt u rekening houden met een aantal punten:

  • Het woon- en/of werkgevoel. Wilt u in stad wonen en werken of gaat uw voorkeur uit naar de relatieve rust van het platteland? Houdt u van groen of heeft u liever de alledaagse stadse drukte? Hoe is het (openbaar) vervoer geregeld?
  • Aanwezige voorzieningen en faciliteiten. Heeft u een auto nodig om de dagelijkse verplaatsingen te doen of kunt u eenvoudig te voet of met de fiets naar de supermarkt, sportclub of school?
  • Eventuele verborgen nadelen. Controleer of de locatie die u op het oog heeft niet in een gebied ligt waar in de nabije toekomst het bestemmingsplan veranderd en u bijvoorbeeld tegen hoogbouw aankijkt.
  • Hoe is de sfeer in de buurt? Kiest u voor een residentiële omgeving, een zaken district of buurt waar uw onderneming past?

Keuze en bezichtiging vastgoed

Nadat u heeft bepaald waar uw voorkeur op het gebied van een nieuwe woning of bedrijfspand naar uit gaat, kunt u naar aanvullende criteria kijken. Vraag uzelf af welk soort onroerend goed u zoekt. De krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat u gericht moet zoeken. Dat geldt zowel voor vrijstaande panden, rijtjeshuizen, appartementen, huizen met een praktijkruimte en winkelpanden. Het spreekt voor zich dat u kijkt naar de staat van een pand en de bouwstijl. Een eerste selectie kunt u online maken, maar u kunt ook gebruik maken van de diensten van een vastgoed adviseur. Een ervaren adviseur neemt u verschillende zaken uithanden en maakt dat u zich volledig kunt richten op uw dagelijkse werkzaamheden. Heeft u een huis of bedrijfspand op het oog? Indien u samenwerkt met een vastgoed adviseur, kan deze voor u de eerste bezichtiging doen. Een adviseur kijkt met een ander, professioneel oog naar de verschillende aspecten van het betreffende pand en op welke wijze uw voorkeuren worden ingevuld. Hierbij wordt onder ander gekeken naar de isolatiewaarde van het pand, de staat van onderhoud, verwarming, eventuele vochtproblemen en de omliggende panden. Een bezichtiging gaat verder dan het controleren van de technische vereisten. Een adviseur vraagt bij de gemeente en het kadaster de nodige gegevens en documentatie ten aanzien van de bestemmings- en omgevingsplannen op. Na een bezichtiging door de adviseur en het lezen van de gegevens kunt u zelfstandig of samen met de adviseur een tweede bezichtiging doen en eventueel een bod uitbrengen.

Vastgoed kopen voor de juiste prijs

Een bod uitbrengen is niet eenvoudig. Biedt u te laag dan is de kans klein dat een verkoper daarop ingaat, maar u wilt ook niet te veel betalen. Vergeet daarbij niet dat een vraagprijs indicatief is. Kijk naar gelijkwaardige panden in dezelfde omgeving en de gemiddelde vraagprijs. Het is niet altijd noodzakelijk om direct de vraagprijs te bieden. In overleg met de specialisten van Investment Corporation Holland kunt u een bod uitbrengen dat lager is dan de vraagprijs. Wanneer een verkoper met u wil onderhandelen dan kunt u dat zelf doen, maar u kunt het onderhandelen ook aan ICH overlaten. Wordt er een akkoord bereikt waar beide partijen zich in vinden? Dan worden de gemaakte afspraken op papier vastgelegd. De uiteindelijke verkoopakte wordt door een notaris opgemaakt en ondertekend. De notaris controleert de verschillende bronnen en verifieert daarnaast de identiteit van zowel de koper als verkoper. Na het ondertekenen van de notariële akte bent u officieel de nieuwe eigenaar van het aangekochte pand. De notaris zorgt ervoor dat de noodzakelijke overheidsinstanties op de hoogte worden gebracht van de vastgoed transactie.

Gespecialiseerde hulp bij het aankopen van vastgoed

Gaat u een lening of hypotheek aan om vastgoed te kopen? Investment Corporation Holland kan u helpen met het vinden van een bancaire of financiële instelling. Onze medewerkers doorlopen het traject van A tot Z en zijn ook achteraf bereikbaar voor eventuele vragen. Zoekt u een woning, een bedrijfspand, een commerciële ruimte of recreatief vastgoed? Maak een afspraak voor een adviesgesprek. Op basis van uw wensen ten aanzien van het vastgoed van uw voorkeur gaan we voor u op zoek naar interessant vastgoed. Voorafgaand aan een bezichtiging, laten we u een verkoopprospectus zien waar de gegevens van het pand overzichtelijk in zijn opgenomen. Is het pand interessant, we gaan namens u of samen met u naar de bezichtiging en onderhandelen met de verkopende partij. ICH biedt u jarenlange ervaring op de binnen- en buitenlandse vastgoed markt. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vastgoed kopen – FAQ

1. Hoe bepaal ik een bod op de woning die mijn interesse heeft?

De waarde van vastgoed wordt door meer zaken bepaald. Niet alleen de locatie is van invloed op de waarde. Ook de staat van onderhoud, het bestemmingsplan, de samenstelling van de wijk en de aanwezige voorzieningen zijn waarde bepalend. Andere factoren zijn de verhouding tussen vraag en aanbod. Bij populaire woningen wordt de vraagprijs vaak overboden. Het opvragen van gegevens uit het Kadaster kan een aardig beeld geven.

2. Wat betekent onderzoeksplicht bij het kopen van woonruimte?

Samengevat houdt de onderzoeksplicht in dat u vragen stelt over de dingen die u van een woning wilt weten. Ga er niet van uit dat een verkoper u alle informatie geeft. Wees kritisch bij het kopen van een woning. De verkoper heeft overigens een informatieplicht. Belangrijke informatie moet aan een geïnteresseerde koper worden verteld. Overigens is het zo dat wanneer u niet vraagt naar bepaalde zaken u een verkoper hier later niet op aan kunt spreken. Een verkoper weet niet welke informatie voor u van belang is.

3. Hoe vind ik woonruimte die bij mij past?

Het kopen van een woning of appartement is spannend. U gaat een langdurige financiële verplichting aan en accepteert de bijhorende risico’s. Maak een overzicht van uw financiële situaties, kijk daarbij naar de inkomsten en uitgaven. Weet u niet waar u moet beginnen? Vraag advies aan de vastgoed experts van ICH. Samen nemen we uw woonwensen door en zoeken we een woning die aan uw wensen voldoet.

4. Moet ik verplicht gebruik maken van de dienstverlening van een makelaar?

Nee het inschakelen van een makelaar is niet verplicht. Samenwerken met een makelaar heeft voordelen en neemt u een stukje zoekwerk uithanden. Op basis van uw voorkeur zoekt een makelaar panden die u aanspreken. Bezichtigen doet u samen met de makelaar en de makelaar onderhandelt namens u met de verkopende partij. Een makelaar doet dit niet gratis. Afhankelijk van de diensten die verricht worden, krijgt u een rekening, waarvan de bedragen vooraf met u zijn doorgenomen.

5. Wat kan een vastgoed expert voor mij betekenen?

Onze experts nemen uw woonwensen met u door. Daarbij kijken we verder dan alleen het financiële plaatje. De gezinssamenstelling of eventuele toekomstige gezinsuitbreiding wordt bekeken en er wordt gesproken over de ideale woon- en werksituatie. Een expert ziet welke mogelijkheden er zijn binnen uw budget en welke gebieden of wijken bij uw verwachting aansluiten.

6. Wat zijn ontbindende voorwaarden in de koopakte?

Ontbindende voorwaarden zijn redenen waarom een koop alsnog niet plaatsvindt. De koop wordt ongedaan gemaakt en verplichtingen vervallen. Een van de belangrijkste ontbindende voorwaarden is het rondkrijgen van de financiering. Vaak weet u als koper niet eerder of u de hypotheek rond krijgt, die nodig is om het pand te kopen. Zonder hypotheek vindt de koop niet plaats. Kopers wordt geadviseerd om de datum van de ontbindende voorwaarden goed in de gaten te houden.

7. Wat is volgorderisico bij het kopen van een andere woning?

Huiseigenaren die een nieuwe of andere woning zoeken, weten niet altijd wat eerst te doen: de huidige woning verkopen of een nieuwe woning kopen. Deze volgorde kan vergaande gevolgen hebben. Wanneer u eerst verkoopt, kunt u tijdelijk zonder eigen woning zitten en/of bent u genoodzaakt korte tijd te huren. Andersom kan het gebeuren dat u enige tijd de lasten van twee woningen heeft. Een adviseur kan duidelijkheid verschaffen.

8. Heb ik eigen geld nodig om een woning te kopen?

Vanaf 2018 is het alleen mogelijk om een hypotheek af te sluiten op basis van de marktwaarde van de woning. Alle bijkomende kosten betaalt u uit eigen geld. Deze regel is ingevoerd om de schuldenlast van huizenbezitters te beperken. De maximale hypotheekregel moet voorkomen dat woningen direct onder water staan en er een restschuld is na (door)verkoop van de woning.

9. Kan ik een huis met korting kopen?

Starters zijn vaak jong en zijn op basis van het inkomen niet in staat een hoge hypotheek af te sluiten. Kortingsregelingen worden aanboden door projectontwikkelaars, woningcorporaties en vastgoedmaatschappijen. De constructies die bedacht worden om korting te geven worden koopconstructies genoemd. Neem de voorwaarden aandachtig door, zodat u in de toekomst niet met onverwachte of onplezierige gevolgen wordt geconfronteerd.

10. Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Bij bestaande woningen zijn de kosten anders dan bij nieuwbouw. U betaald overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en eventueel de kosten voor een bouwkundig rapport. Daarnaast bent u kosten verschuldigd voor het afsluiten van een hypothecaire lening.