Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u vastgoed hypotheek vergelijken en waar moet u op letten als u een vastgoed hypotheek afsluit? Een passende vastgoed hypotheek is belangrijk om het rendement op een investering te verhogen, maar ook om uw vastgoedportefeuille uit te breiden. Beleggen in vastgoed is rendabel en levert meer op dan spaargeld op uw bankrekening. Een vastgoed hypotheek vergelijken kan online en geeft u meer inzicht in de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw voordeel te doen met gunstige financieringsvoorwaarden.

Vastgoed hypotheek vergelijken
Vastgoed hypotheek vergelijken

Hoger rendement door vastgoed hypotheek vergelijken

Het is geen geheim dat geld lenen geld kost. Bij het afsluiten van een vastgoed hypotheek krijgt u te maken met rentekosten. Koopt u een pand voor de verhuur? Uw eigen inbreng is dan lager. Wanneer de lasten van een financiering, de rente en aflossing, lager zijn dan de opbrengsten dan heeft u meer rendement op uw eigen geld. Bovendien blijft er liquiditeit over om eventueel uw vastgoedportefeuille uit te breiden. Zowel bancaire instellingen als andere geldverstrekkers bieden vastgoed hypotheken aan. Wanneer een hypotheek wordt afgesloten op een pand anders dan uw eigen woning, zijn in de regel andere acceptatieregels van toepassing. Zo kan een kredietverstrekker alleen hypotheken verstrekken binnen een bepaald gebied, of op panden waarbij huurinkomsten voldoende aanwezig zijn. Door de uiteenlopende regels, die bovendien regelmatig aan wijzigingen onderhavig zijn, is het lastig om op objectieve manier vastgoed hypotheken te vergelijken. Investment Corporation Holland maakt het vergelijken van de financieringsmogelijkheden voor vastgoed eenvoudiger. Op basis van de data die u aanlevert, worden de gegevens vergeleken door ervaren vastgoed adviseurs. Van de ontvangen hypotheek offertes wordt een samenvatting gemaakt, waarbij passende financieringsvoorstellen worden toegelicht en waarbij rekening wordt gehouden met de acceptatiecriteria. Als een financieringsvoorstel u aanspreekt, kijkt de adviseur mee naar uw keuze en worden voorbeeld berekeningen gemaakt. Op de manier bespaart u zowel tijd als geld en maakt u een verantwoorde keuze voor een vastgoed hypotheek. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring op de (inter)nationale vastgoed markt en beschikken over een netwerk van aangesloten bancaire instellingen, krediet- en leasemaatschappijen en investeerders.

Passende vastgoed hypotheek aanvragen

Het aanvragen van een passend hypotheek voorstel is maatwerk. U heeft zo uw eigen ideeën en plannen om verder te investeren, terwijl iemand anders misschien zoekt naar liquiditeit om een gewenste verbouwing uit te kunnen voeren. Een zogenaamde verhuurhypotheek is uniek. Iedere belegger heeft afwijkende details en juist in de persoonlijke vermogenssituatie zijn geldverstrekkers extra geïnteresseerd. Laat daarom een financieringsaanvraag altijd nakijken door een ervaren expert. Uw aanvraag wordt gecontroleerd op volledigheid. Vaak wordt een aanvraag gedaan door een vastgoed adviseur eerder geaccepteerd dan wanneer u als particulier privé persoon een aanvraag doet. Investment Corporation Holland werkt op basis van no-cure no-pay, waarbij u kunt rekenen op ervaring en actuele kennis van vastgoedhypotheken en alternatieve financieringsmogelijkheden zoals sale- en leaseback.

Marktonderzoek vastgoed hypotheek vergelijken

Heeft u vastgoed in bezit dat u verhuurt of zoekt een beleggingspand? Verdiep uzelf in de markt alvorens te investeren in residentieel of commercieel vastgoed. Onderzoek de markt en de regio en stel daarbij een aantal kritische vragen:

  • Waar heeft de regio behoefte aan? Studentenkamers of seniorenwoningen?
  • Zoekt u een financiering voor zorgvastgoed of recreatief vastgoed?
  • Hoe zijn de huurprijzen voor vergelijkbare panden in de directe omgeving?
  • Welke voorzieningen en faciliteiten zijn in de buurt aanwezig?
  • Is het een locatie om te wonen of betreft het een meer industriële omgeving?
  • Zijn er scholen, dokters en winkelgelegenheden beschikbaar?
  • Heeft de gemeente plannen om de omgeving te veranderen en/of verbouwingen te doen?

Probeer uzelf te verplaatsen in de ogen van een potentiële huurder. Is het interessant om een woning of bedrijfsruimte bij u te huren? De locatie van het pand is van ongekende invloed op de verhuurmogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met zaken als:

  • Rechten en plichten. Als verhuurder heeft u te maken met huurders en de rechten en plichten die deze hebben. Weet vooraf waar u aan begint. Laat u adviseren over de zogenaamde huurbescherming en de fiscale wet- en regelgeving die op de verhuur van commercieel of residentieel vastgoed van toepassing is. Een vastgoedadviseur kan u vertellen hoe hoog de maximale huurprijs mag zijn. Daarnaast kan een adviseur u helpen met het selecteren van potentiële huurders.
  • Risico’s. Het verhuren van vastgoed heeft altijd een zeker risico. Zo kunt u te maken krijgen met wanbetalers, waardoor u veel energie kwijt bent met het innen van achterstallige huurgelden. Maar het gebeurt ook dat een pand enige tijd leegstaat, omdat u geen geschikte huurder kunt vinden. Ondertussen lopen de maandelijkse kosten van het pand wel gewoon door. Bovendien krijgt u als eigenaar te maken met kosten voor onderhoud en reparaties. Zorg voor een financiële buffer zodat u ook aan uw hypotheekverplichting kunt voldoen als er enige tijd weinig of geen rendement uit het pand komt.
  • Woning of bedrijfspand in verhuurde staat. Het voordeel van het kopen van een woning of bedrijfspand in verhuurde staat, is dat de verkoopprijs vaak scherp is. U heeft directe huurinkomsten en financiers zien geldleningen of hypotheken voor verhuurd vastgoed zitten, waardoor het mogelijk is om een hogere hypotheek af te sluiten. Het kan anderzijds nadelig zijn om het vastgoed door te verkopen in verhuurde staat.

Advies vastgoed hypotheek vergelijken

Het uitbreiden van een vastgoedportefeuille is een manier om uw bezit uit te breiden en uw vermogen te verhogen. Door het vergelijken van hypotheek mogelijkheden kunt u besparen op de financieringskosten. Wanneer u zelf onvoldoende kennis heeft van hypothecaire leningen, kunt u advies vragen aan ervaren vastgoed adviseurs. De ervaren specialisten van Investment Corporation Holland nodigen u uit voor een vrijblijvend adviesgesprek. We bespreken met u de verwachting die u heeft van een vastgoed hypotheek en vergelijken de offertes die u heeft ontvangen. Heeft u zelf nog geen stappen ondernomen en/of offertes aangevraagd? Neem de omschrijvingen van het beoogde vastgoed mee en onze adviseurs kunnen op basis van deze gegevens bij verschillende hypotheek verstrekkers een offerte opvragen. De offertes worden vervolgens vergeleken en geanalyseerd, waarna u een officiële hypotheek aanvraag kunt doen. Investment Corporation Holland is zowel telefonisch als via e-mail bereikbaar.

Vastgoed hypotheek vergelijken – FAQ

1. Kan ik een beleggingspand financieren?

Het financieren van een beleggingspand en/of verhuurvastgoed kan op twee manieren. U kunt een financiering afsluiten bij een krediet- of leasemaatschappij, of u sluit een zogenaamde beleggingshypotheek af. Elke methode heeft eigen voor- en nadelen.

2. Welk bedrag kan ik lenen voor een beleggingspand?

Het maximale leenbedrag hangt af van uw inkomsten en vaste lasten. Naast de inkomsten wordt ook gekeken naar de samenstelling van een eventuele vastgoedportefeuille en uw betalingsgedrag. Kredietmaatschappijen en financiële instellingen trekken uw kredietwaardigheid na. Online zijn tools beschikbaar waarmee u het maximale leenbedrag berekent.

3. Is bankvrij vastgoed financieren interessant?

Alternatieve financieringsvormen om vastgoed te financieren zijn populair. Banken staan niet altijd welwillend tegenover het verstrekken van een (beleggings)hypotheek. De rentepercentages en bijkomende kosten zijn grotendeels vergelijkbaar met de kosten die banken in rekening brengen. Het kiezen van een alternatieve financiering houdt de kredietlijn bij de bank open.

4. Is elk type vastgoed acceptabel als onderpand voor een hypotheek of vastgoedlening?

Kredietverstrekkers hebben voorwaarden voor het type vastgoed dat als onderpand voor een verstrekte lening dient. Niet toegestane onderpanden zijn bijvoorbeeld panden die als coffeeshop dienen. Recreatiewoningen, stacaravans, woonboten, panden op vervuilde grond, slooppanden, panden met een bezwaard recht van vruchtgebruik en panden met houtskeletbouw komen zelden tot nooit voor onderpand in aanmerking.

5. Staat een hypotheekverstrekker onderverhuur toe?

Dat hangt van de financier en de gestelde voorwaarden af. Vaak vraagt een hypotheekverstrekker dat het pand middels een directe overeenkomst tussen de eigenaar (de verhuurder) en huurder wordt verhuurd. In bepaalde omstandigheden kan hiervan afgeweken worden.

6. Kan ik een hypotheek aanvragen als ik het buitenland woon?

Als u in een land van Europese Unie, IJsland, Noorwegen of Zweden woont kunt u een lening of hypotheek aanvragen. Voorwaarden zijn het hebben van een Nederlands paspoort, beschikken over een (correspondentie)adres in Nederland, het hebben van een Nederlandse bankrekening en het hebben van een in Nederland gevestigde vastgoedbeheerder.

7. Registreert elke hypotheekverstrekker een verstrekte lening bij het BKR?

Ja, hypotheekverstrekkers zijn verplicht om leningen en kredieten aan te melden bij het BKR. Bij het BKR wordt ook uw kredietverleden nagekeken.

8. Hoe vergelijk ik hypotheken met elkaar?

Kijk naar de hypotheekbedragen, de hoogte van de maandelijkse aflossingen, de looptijd van de hypotheek en het rentepercentage dat u betaalt. Goed vergelijken kan alleen als u offertes met identieke uitgangspunten naast elkaar legt. Eventueel kan een vastgoed adviseur samen met u de ontvangen hypotheek voorstellen nakijken.

9. Als ik mijn huidige hypotheek laat wijzigen, moet ik daar dan voor betalen?

Ja. De berekende kosten verschillen per bank of kredietverstrekker. Aan het verhogen van het hypotheekbedrag zijn kosten verbonden. Dit is ook bij het tussentijds wijzigen van het rentepercentage het geval.

10. Wat is het maximale financieringsbedrag van een verhuurhypotheek?

Over het algemeen kan iemand met een verhuurhypotheek 50% tot 90% van de waarde van het pand in verhuurde staat, lenen. Het exacte bedrag is afhankelijk van de kredietmaatschappij. Het hypotheek bedrag kan lager zijn bij een aanvragen van een verhuurhypotheek voor een leegstaand pand.

11. Welke verhuurhypotheek heeft het gunstigste rentepercentage?

De verschillen in voorwaarden en rentepercentages bij verhuurhypotheken is groot. Het verschil zit in zaken als het minimale hypotheekbedrag, het al dan niet toestaan van kamerverhuur, de minimale aflossingstermijnen en de locatie van het pand. Niet elke hypotheekverstrekker wil in iedere gemeente investeren. Onze adviseurs vergelijken de mogelijkheden, zodat u het beste voorstel ontvangt.

12. Hoeveel eigen geld moet ik meenemen bij een verhuurhypotheek?

De hoogte van de eigen inbrengt verschilt. Zeker is dat u altijd een deel eigen geld nodig heeft om een verhuurhypotheek af te sluiten.

13. Betaal ik belasting bij een verhuurhypotheek?

Particuliere woningverhuurders betalen geen belasting over de huurinkomsten. Bezit u meerdere panden en steekt u daar veel tijd in, dan kan de Belastingdienst u als ondernemer zien. Verhuurvastgoed valt onder de noemer vermogensbelasting. De kosten van de verhuurhypotheek mogen in mindering gebracht worden op de belastingaangifte.

14. Kan ik meer dan een verhuurhypotheek afsluiten?

Ja, al hangen de mogelijkheden af van uw financiële situatie. Er zijn geldverstrekkers die een maximum hanteren aan het aantal verhuurhypotheken dat u afsluit. Het afsluiten van meer dan een verhuurhypotheek kan handig zijn om het risico te spreiden. Een vastgoed adviseur informeert u over de risicospreiding, de voor- en nadelen van meerdere verhuurhypotheken.

15. Kan ik bij elke financiële instelling terecht voor een hypotheek?

Nee, banken zijn al jaren terughoudend met het verstrekken van beleggings- en/of verhuurhypotheken. Onze adviseurs stellen u verschillende hypotheek mogelijkheden voor.

Vastgoed in stichting – FAQ

1. Wat is een stichting?

Een stichting streeft een bepaald sociaal of ideëel doel na. Stichtingen hebben enkel een bestuur en geen leden. Het oprichten van een stichting is verstandig bij het hebben van vermogen. Doorgaans heeft een stichting geen winstoogmerk.

2. Wat is een familie stichting?

Een familie stichting kan als doelstelling hebben de toekomstige generaties in financiële nood bijstaan, het beheren van vastgoed of studietoelage. De belastingdienst ziet dit als Afgezonderd Particulier Vermogen. De wetgeving voor APV, voorkomt dat u fiscaal voordeel behaalt.

3. Hoe wordt het behalen van fiscaal voordeel voorkomen?

Het vermogen dat in de stichting is ondergebracht, wordt volgens de inkomstenbelasting aan u berekend. In geval van uw overlijden betalen uw erfgenamen belasting over het bedrag dat in de stichting zit. Als u bedragen uit de stichting uitkeert, dan ziet de Belastingdienst dit als schenking en betaalt u eventueel schenkbelasting. Een APV is niet voor iedereen aantrekkelijk. Een adviseur neemt de verschillende opties met u door.

4. Is een stichting om vastgoed of vermogen bijeen te houden interessant?

Vastgoed dat in familiebezit is en waarvan het de bedoeling is dat het in de familie blijft kan in een stichting ondergebracht worden. De stichting is de enige eigenaar. Uitgegeven certificaten zijn in handen van meer familieleden. Overleg vooraf voorkomt dat familieleden in de toekomst ongewild en gedwongen aan elkaar vastzitten. Een vastgoed adviseur legt het oprichten van een stichting nader toe en verwijst naar concrete voorbeelden.

5. Wat is het minimale aantal oprichters van een stichting?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is voor de oprichting van een stichting één oprichter voldoende. U kunt zelfstandig een stichting oprichten. Dient de stichting een maatschappelijk doel of valt de stichting onder de ANBI of CBF rangschikking, dan kunnen meer bestuurders een van de voorwaarden zijn.

6. Hoe richt ik een stichting op?

Het oprichten van een stichting gebeurt door middel van een notariële akte. In de akte worden de statuten van de stichting bepaald. Zaken die in de statuten vermeld worden, zijn de naam van de stichting, het doel van de stichting, vestigingsplaats, manier van besluitvorming, de benoeming en ontslag van bestuurders. Na het oprichten wordt de stichting ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Om de statuten te wijzigen is ook een notariële akte nodig.

7. Wat zijn de voordelen van een vastgoed stichting?

Voor de oprichting is geen startkapitaal nodig. Vastgoed dat in de stichting is ondergebracht, wordt automatisch eigendom van de stichting. De stichting kan een of meer bestuurders hebben, dit is niet van invloed op het eigendom dat in de stichting zit. De wettelijke aansprakelijkheid van een stichting is beperkt.

8. Wat zijn de nadelen van een vastgoed stichting?

Fiscale voordelen worden door de belastingdienst zoveel mogelijk voorkomen. Goed advies is nodig om een verstandige beslissing te nemen. U kunt hierover praten met een belastingconsulent of een ervaren vastgoed adviseur.

9. Wat houdt certificeren om vastgoed in een stichting onder te brengen in?

Vastgoed dat in een stichting wordt ondergebracht, moet eerst gecertificeerd worden. Hiermee wordt een scheiding gemaakt tussen zeggenschap en financieel belang. Certificering houdt in dat u als het eigendom van vastgoed overdracht aan een Stichting Administratiekantoor. In ruil hiervoor ontvangt u certificaten die de geldelijke waarde van het vastgoed vertegenwoordigen.

10. Wat is het nut van deze certificaten?

De stichting beheert zowel het vermogen als de opbrengsten die hieruit voortkomen. Rendement, winst, huurinkomsten en rente worden uitgekeerd aan de certificaathouders. De voorwaarden voor het certificeren worden door een notaris opgesteld. Het certificeren van vermogen wordt regelmatig bij bedrijfsopvolging gedaan.

11. Kan vastgoed in een stichting verhuurd worden?

Ja, het eigendom van het vastgoed komt in handen van de stichting. De stichting mag bepalen hoe het vermogen wordt beheerd en/of vastgoed verhuurd wordt.

12. Kan buitenlands vastgoed in een Nederlandse stichting ondergebracht worden?

Het eigendom van binnen- en buitenlands vastgoed kan in een stichting ondergebracht worden. Een notaris zal eventueel vragen naar Nederlandse vertalingen van koopcontracten en inschrijving in het kadaster. Een enkele keer dient deze overeenkomst ook bekrachtigd te worden in het land waar het vastgoed zich bevindt.

13. Kan vastgoed dat in een stichting is ondergebracht verkocht worden?

Mensen brengen vastgoed in een stichting onder met als gedachte het voor toekomstige generaties te behouden. Wilt u het pand op termijn verkopen, dan wordt het onderbrengen in een stichting afgeraden. De administratieve afwikkeling is ingewikkeld en neemt enige tijd in beslag. Bijkomende notariskosten worden in rekening gebracht voor de werkzaamheden en het opmaken van een notariële akte.