Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u in vastgoed beleggen? Of bent u juist op zoek naar een investeerder? Beleggen in vastgoed kan een interessant alternatief zijn voor een spaarrekening die nauwelijks iets opbrengt, maar ook voor een grillige beurs. Vastgoed beleggen kan een regelmatig inkomen opleveren, en is interessant voor zowel doorgewinterde als beginnende beleggers. Vastgoed beleggingen kunnen op verschillende manieren gedaan worden. U kunt voor de relatieve veiligheid van een beursgenoteerd fonds kiezen, maar u kunt ook direct in vastgoed beleggen. Elke vorm heeft specifieke kosten en verschillende risico’s.

Vastgoed beleggen
Vastgoed beleggen

Beleggen in vastgoed

De term vastgoed heeft niet alleen betrekking op woonhuizen. Ook kantoorpanden, winkels, bedrijfsruimtes, vakantiewoningen, hotel- en appartementencomplexen vallen onder de noemer onroerend goed. Vastgoed is een sector die aantrekkelijk is voor particuliere beleggers en zakelijke investeerders. Particulieren beleggen meestal via obligaties of een beleggingsfonds in vastgoed. U kunt op verschillende manieren in vastgoed beleggen. Misschien heeft u een voorkeur voor een belegging in binnen- of buitenlands recreatief onroerend goed, of gaat uw voorkeur uit naar riante ééngezinswoningen of luxe appartementen in de Randstad. Steeds vaker wordt belegd in buitenlands particulier en zakelijk vastgoed. Wanneer u belegt in vastgoed dan heeft u daarmee een doel voor ogen, en heeft u een bepaald rendement in gedachten. Vastgoed beleggers gaan ervan uit dat de prijs van het belegde pand op den duur in waarde stijgt, waardoor er bij een eventuele verkoop een leuk winstbedrag overblijft. Een belegging in het verkeerde pand, kan serieuze financiële consequenties hebben. Laat uzelf daarom van tevoren goed informeren en adviseren over onder meer de locatie, bestemmingsplannen en de taxatiewaarde van het beoogde vastgoed.

Waarom juist nu beleggen in vastgoed?

Beleggen kan op verschillende manieren. Wanneer u gaat beleggen heeft u de verwachting dat de investering zich dubbel en dwars terugbetaalt. Investeren of beleggen in vastgoed is al sinds jaar en dag een prima belegging. Bijkomend voordeel is dat uw vastgoed belegging inflatiebestendig is. Het is doorgaans zo dat in geval van stijgende prijzen, ook de waarde van vastgoed én de huurprijzen meestijgen. De huurprijzen schommelen, maar in vergelijking met de koersen op de aandelenbeurs is de daling of stijging vele malen trager. Elke vorm van beleggen heeft een zeker risico. Vastgoed beleggen is daarbij geen uitzondering. Als belegger moet u goed weten waarin u uw geld stopt. Vastgoed beleggingen kunnen op zichzelf staan, maar passen ook prima in een gespreide beleggingsportefeuille. Het is normaal om bij het kopen van een privéwoning een hypotheek af te sluiten. Op het moment dat u begint met het aflossen van deze langlopende lening, wordt de woning steeds meer uw eigendom. Tussendoor onderhoudt u de woning, ziet u uw gezin opgroeien en biedt uw woning een warm thuis. Het is gebruikelijk om verbeteringen aan de woning te doen, waardoor de waarde van uw eigendom stijgt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het isoleren van de woning, het installeren van een nieuwe badkamer of groene energievoorziening. Al deze zaken zijn van invloed op de waarde van de woning. U kunt daarnaast beleggen in andere vastgoed mogelijkheden en participaties zoals appartementen en vakantieparken. Door uw investering wordt u gedeeltelijk eigenaar, en deelt u mee in de huuropbrengsten die worden uitgekeerd als dividend of in de vorm van een premie. Uw investering is een extra, regelmatige inkomstenbron. Wilt u op een bepaald moment uw belegging te gelde maken? Bij de verkoop zijn de woningen of appartementen vaak in waarde gestegen, en heeft u een aardig rendement op uw belegging. Investeert u liever in commercieel of bedrijfsvastgoed? Hou er rekening mee dat u in geval van leegstand niet het gewenste rendement behaald, en uw investering al snel een blok aan uw been wordt waar geld bij moet. Vastgoed beleggen is in de regel een vorm van lange termijn investeren. Voor de waardestijging bent u bovendien afhankelijk van economische ontwikkelingen, de ontwikkelingsplannen van een woon- of industriegebied en de faciliteiten en voorzieningen in de directe omgeving.

  • Beleggen in vastgoed kan meer vertrouwen geven, waardoor u betere keuzes kunt maken en een hoger rendement kunt behalen.
  • Vastgoed beleggingen hebben bewezen zeer lucratief te zijn.
  • Door de ontwikkelingen op de vastgoed markt, en de sector waarin u investeert te volgen, blijft u eventuele concurrentie een stap voor.
  • Gezamenlijke investeringen in vastgoed projecten verlagen de instapprijs, en beperken het financiële risico.

Professionele begeleiding vastgoed beleggen

De makkelijkste manier om te beleggen in vastgoed is door het kopen van aandelen in vastgoedfondsen. Grote, bekende vastgoedfondsen als Eurocommercial Properties en Wereldhave zijn AEX genoteerde fondsen waarin u, als particuliere of zakelijke belegger, kunt beleggen. De meeste van deze vastgoedfondsen hebben winkelcentra, kantoor- en bedrijfspanden in beheer. In economisch zware, onzekere tijden, ligt het gevaar van leegstand op de loer, waardoor de huuropbrengsten sterk teruglopen en de koers van het betreffende aandeel fors kan inleveren. Wanneer u een meer zekere vorm van beleggen zoekt, kunt u overwegen om deel te nemen in een vastgoedproject. Dit betreft meestal nieuwbouw of renovaties van bestaande panden. Zowel binnen- als buitenlandse vastgoedprojecten zoeken regelmatig nieuwe investeerders. Projectontwikkelaars stellen doorgaans een prospectus samen, waarin het volledige project wordt omschreven en de financiële mogelijkheden worden berekend. Bent u beginnend vastgoed belegger? Laat u dan adviseren door de ervaren professionals van Investment Corporation Holland. Binnen het uitgebreide netwerk zijn zowel bestaande vastgoedprojecten waar in geïnvesteerd kan worden, maar we kunnen u ook begeleiden bij de aankoop van een bedrijfspand, vakantiewoning of andere vorm van vastgoed.

Aandachtspunten vastgoed beleggingen

De locatie van een beleggingspand is van grote invloed op het rendement van uw belegging. Een nauwkeurige taxatie zorgt ervoor dat u niet te veel betaalt voor het beoogde pand. Het is belangrijk om te weten met wie u te maken heeft. Werkt u met een makelaar? Is het pand verhuurd? Kan het pand verhuurd worden? Wie zijn de eventuele huurders? Zekerheid en vertrouwen zijn van belang bij het doen van een verantwoorde investering die zichzelf op termijn terugbetaald. Zo lijkt het investeren in recreatief vastgoed in een appartementencomplex of een vakantiepark voor veel beginnend beleggers aantrekkelijk. U krijgt inkomsten uit verhuur, u kunt zelf van de woning gebruik maken en u heeft tijd om het noodzakelijke onderhoud te doen. Wat veel mensen zich onvoldoende beseffen is dat huurders niet altijd even netjes met het bezit van iemand anders omgaan. U krijgt te maken met zaken die stuk gaan en die vervangen moeten worden. Regelmatig groot, en periodiek onderhoud is noodzakelijk om de staat van het vastgoed in optimale conditie te houden. De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn van directe invloed op het rendement. Er wordt weleens gezegd dat een belegging in stenen waardevast is. Wanneer een (investerings)pand niet wordt onderhouden of wanneer de omgeving achteruit gaat is dat zeker niet het geval. Een ervaren belegger kijkt dan ook verder dan alleen naar het pand zelf. Kijk naar de regio, de directe omgeving van het pand, eventuele toekomstplannen van de gemeente en de huidige staat van onderhoud. Beleg niet eerder in vastgoed dan dat alle seinen, die een belegging verantwoord maken, op groen staan.

Zonder geld in vastgoed beleggen

Klinkt beleggen in vastgoed interessant, maar heeft u onvoldoende eigen geld om te investeren? Investeren in vastgoed kan ook door het aanvragen van een zogenaamde beleggingshypotheek met de meerwaarde van uw eigen woning of een ander beleggingspand dat u in bezit heeft. Op deze manier hoeft u geen eigen inleg te doen. Met een overwaarde vanaf zo’n € 65.000 op uw privéwoning kunt u tegenwoordig al investeren in een beleggingspand. Voor veel beginnend vastgoedbeleggers is beleggen met de overwaarde van de eigen woning een slimme manier om te investeren. Een andere prettige bijkomstigheid is dat de rente van uw eigen hypotheek een stuk lager is dan de actuele rente van een zogenaamde vastgoedhypotheek. Er zijn een aantal tips om succesvol in vastgoed te beleggen:

  1. Onderzoek in wat en waar u wilt beleggen. Hoe is de staat van het beoogde pand? Staat het op een aantrekkelijke locatie waar de nodige voorzieningen en faciliteiten voorzien zijn. Bij het beleggen in vastgoed is het goed om vooraf te kijken of u het pand ook in economisch mindere tijden kunt verhuren. Een ander punt van aandacht is het in kaart brengen van andere, vergelijkbare, panden die in de buurt te koop worden aangeboden of die recentelijk verkocht zijn. Hoe zijn de verhuurtarieven en hoe is het gesteld met eventuele leegstand? Zijn er op korte termijn veranderingen in het bestemmingsplan voorzien? Allemaal zaken die voor een succesvolle investering van doorslaggevend belang zijn.
  2. Maak een plan. Bezoek het pand dat u op het oog heeft en probeer de toekomstige kosten in kaart te brengen. U krijgt te maken met lokale belastingen, verzekeringen, onderhoud en onvoorziene kosten. Wat moet er aan het pand gebeuren voordat het verhuurd kan worden, en hoe kan er meerwaarde gecreëerd worden? Eventueel kunt u een kijkje nemen bij vergelijkbare panden, en kijken hoe andere investeerders te werk gaan. Wees vooral geduldig het vinden van een geschikt beleggingspand kan enige tijd in beslag nemen. Vergelijk een aantal panden met elkaar en kijk wat de meest gunstige belegging kan zijn.
  3. Maak een berekening of en hoe u in het pand kunt investeren. U kunt hierover contact opnemen met Investment Corporation Holland. Samen met een professionele, ervaren adviseur wordt gekeken hoe u de investering kunt doen en/of u daarvoor een hypotheek of lening afsluit. De adviseur kan namens u de onderhandelingen met de verkopende partij voeren en onderzoek doen naar de achtergrond van het pand.
  4. Zorg na het investeren in het pand dat er een huurder wordt gevonden. In geval van leegstand lopen de vaste lasten ook door, en bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Het is belangrijk om een betrouwbare huurder te vinden, zodat u zeker bent dat de huurgelden gedurende de looptijd van de huurovereenkomst conform afspraak betaald worden. Het is ook mogelijk om het beheer van het pand uit te besteden aan een zogenaamde vastgoedbeheerder. U hoeft zichzelf dan geen zorgen te maken over het onderhoud, maar ook het vinden van een geschikte huurder en het incasseren van de huurinkomsten worden u dan uithanden genomen. Uiteraard betaalt u hier een vergoeding voor.

Voor- en nadelen van beleggen in vastgoed

Vastgoed is iets wat altijd zal bestaan. De vraag naar zowel bedrijfs- als verblijfsvastgoed is altijd aanwezig. Een investering in vastgoed kan een hoger rendement opleveren dan andere beleggingen. Zeker wanneer u kijkt naar de spaarrente is een investering in vastgoed een aantrekkelijk alternatief. Wanneer u het pand verhuurt, bent u verzekerd van extra inkomsten zonder dat daar veel tijd aan besteed moet worden. Naarmate uw belegging rendement oplevert, kunt u met zowel de inkomsten als de meerwaarde van een beleggingspand overwegen om nieuwe beleggingen te doen. Zo bouwt u stapsgewijs aan een vastgoedportefeuille. Tegenover de voordelen staan de nadelen van beleggen in vastgoed. Vastgoed vraagt een minimale eigen inbreng van ongeveer 20%. U heeft daarnaast te maken met kosten voor onderhoud en onvoorziene kosten. Het onderhoud van het pand kost tijd én geld. Ook zal het pand regelmatig gecontroleerd moeten worden. Vaak is het grootste nadeel van een vastgoed investering het vinden van een betrouwbare huurder, zodat u verzekerd bent van maandelijkse inkomsten. Leegstand betekent naast kosten meestal ook achteruitgang.

Meer informatie over beleggen in vastgoed

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een beleggingspand op het oog en kunt u professioneel advies gebruiken? Maak dan volledig vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs van Investment Corporation Holland. Leg uw plannen voor aan onze medewerkers, en laat uzelf adviseren over gunstige investeringsmogelijkheden. Onze onderneming beschikt over een uitgebreid netwerk van (inter)nationale makelaars, projectontwikkelaars en kredietinstellingen. Op basis van uw ideeën en wensen gaan we aan de slag met vinden van het ideale beleggingspand. Indien gewenst gaan we voor u op inspectie en onderhandelen we met de verkopende partij. Ook na de aankoop van een beleggingspand kunt u op ons rekenen. Op basis van een gezamenlijk opgesteld profiel zoeken we een geschikte huurder voor het pand. Investment Corporation Holland werkt op basis van no-cure no-pay. Zowel voor het vinden van een appartement in Scheveningen als voor het aankopen van een bedrijfsruimte in het buitenland kunt u een beroep doen op onze expertise.