Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een sale and leaseback overeenkomst stelt u in staat om het bedrijfspand van uw onderneming te verkopen of zelfs de volledige bedrijfsbezittingen. Vervolgens neemt u deze via een huurovereenkomst terug in gebruik. U verbeterd hiermee de balanspositie van uw onderneming en daarnaast kunt u gebruik maken van diverse belastingvoordelen.

Waarom u kiest voor een sale and leaseback overeenkomst

De huidige economische omstandigheden maakt dat bedrijven nog met de regelmaat van de klok investeringen en kapitaalgoederen aankopen met eigen middelen of rekening courant. Banken hebben onvoldoende financieringsbehoefte. Als u als ondernemer dan toch kapitaal nodig heeft dan is het niet wenselijk om daarvoor het werkkapitaal aan te spreken. Dit heeft u immers nodig om uw onderneming naar tevredenheid te laten functioneren.

U kunt deze situatie vermijden door gebruik te maken van een sale and leaseback overeenkomst. U kunt zowel onroerend goed als bedrijfsmiddelen verkopen aan een investeerder en/of lease maatschappij. Na de verkoop huurt u het pand en/of de bedrijfsmiddelen terug. Het geld dat in het pand of de goederen wordt geïnvesteerd kunt u vervolgens liquide maken en gebruiken om investeringen door te voeren.

Sale and leaseback overeenkomst korte termijn

Voor bedrijfsmiddelen waar u een sale and leaseback overeenkomst voor afsluit kunt u in samenspraak met de investeerder en/of lease maatschappij kiezen voor een kortere looptijd. De looptijd bepaald de hoogte van het maandelijkse huurbedrag en het is van belang om daar met het opstellen van de overeenkomst rekening mee te houden. Laat duidelijk vastleggen wat er met de goederen gebeurt aan het einde van de huurperiode. Kunt u de goederen terugkopen of blijft u gebruik maken van een hernieuwde huurovereenkomst?

Sale and leaseback overeenkomst lange termijn

Met name onroerend goed dat op basis van sale and leaseback wordt verkocht wordt verhuurd met een lang lopend huurcontract. Hierbij zijn contracten van 10 en 20 jaar géén uitzondering. U weet als ondernemer dat u van het bedrijfspand gebruik kunt blijven maken en de investeerder is zeker van maandinkomsten over een langere termijn. Ook bij lange termijn sale and leaseback overeenkomsten is het belangrijk om te weten waar u aan het einde van de looptijd aan toe bent. Is het mogelijk om de huurtermijn te verlengen of heeft u het recht om het pand terug te kopen? Allemaal zaken die u in de sale and leaseback overeenkomst vast kunt laten leggen.

Is sale and leaseback voor u de ideale oplossing?

Net als bij andere vormen van financiering is het niet direct gezegd dat sale and leaseback voor u de meest geschikte vorm van kapitaal vergaren is. Leg uw situatie voor aan onze experts en samen met u kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op het gebied van sale and leaseback. Investeerders hebben vaak een voorkeur voor bepaalde (bedrijfs)panden, locaties en regio’s. Laat ons u geheel vrijblijvend adviseren, dan weet u snel of sale and leaseback voor uw onderneming van toepassing kan zijn.