Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geld halen uit stenen is makkelijker dan u wellicht in eerste instantie denkt. Het verdient de moeite om een sale and leaseback constructie te overwegen als u onroerend goed bezit en tegelijkertijd wilt investeren in de toekomst van uw onderneming. Sale and leaseback geeft uw onderneming een kapitaalinjectie en u hoeft uw onderneming niet te verhuizen, want na de verkoop huurt u het pand van de nieuwe eigenaar. In deze tekst worden de onderwerpen sale and leaseback constructie en een sale and leaseback voorbeeld uitgelicht.

Hoe ziet een sale and leaseback constructie eruit?

De sale and leaseback constructie wordt voornamelijk toegepast op onroerend goed maar wordt ook steeds vaker toegepast voor machine- en wagenparken. Voordat de sale and leaseback overeenkomst wordt ondertekend zal uw bedrijfspand getaxeerd worden. Als er een investeerder c.q. koper is die bereidt is om een sale and leaseback overeenkomst af te sluiten dan kunt u door de verkoop van uw pand snel over kapitaal beschikken dat u kunt gebruiken om uw ondernemerspositie te verbeteren. De koopcontracten worden uiteraard bij een notaris getekend en direct daarna vindt de ondertekening van de huurovereenkomst plaats. Voor kopers is dit vaak een graag geziene constructie omdat er immers een huurder in het pand aanwezig is, waarvan de bedrijfsgegevens bekend zijn. Langlopende huurcontracten garanderen de verkoper een maandelijkse bron van inkomsten en u als ondernemer hoeft zich geen zorgen te maken over een huurcontract dat ‘zomaar’ opgezegd kan worden.

Sale and leaseback voorbeeld

U heeft een bedrijfspand waar u al jaren met veel enthousiasme en passie uw onderneming in voert. Dan komt het moment waarop u wilt investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen of wellicht een ander bedrijf in dezelfde sector over kunt nemen waardoor u uw marktpositie kunt verbeteren. Een gesprek met uw huisbank leidt tegenwoordig naar een negatief antwoord en u kunt geen aanspraak maken op bankleningen. Wat doet u dan? Het verkopen van uw bedrijfspand kan uitkomst bieden. Door te kiezen voor een sale and leaseback constructie kunt u uw activiteiten gewoon voortzetten vanaf de gebruikelijke locatie en verandert er weinig. U krijgt echter wel een kapitaal injectie om de gewenste investering te doen. In plaats van eigenaar bent u huurder van het pand geworden en betaald u maandelijks een overeengekomen bedrag aan huur. Tijdens het aangaan van de sale and leaseback constructie kunt u met de investeerder afspraken maken wat er gebeurt aan het einde van de huurovereenkomst. U krijgt de optie om nog een keer dezelfde termijn te blijven huren of heeft u de mogelijkheid om het pand terug te kopen? Allemaal zaken die u vooraf graag goed geregeld wilt zien.

Sale and leaseback onroerend goed wordt algemeen geaccepteerd

In tegenstelling tot vroeger komen sale and leaseback constructies bij onroerend goed steeds vaker voor. Het is een vrij eenvoudige manier om als ondernemer aan kapitaal te komen. U wilt echter wel dat alles goed geregeld is voordat u de overeenkomst aangaat en dat u niet met onverwachte en/of vervelende situaties wordt geconfronteerd. Maak daarom gebruik van onze expertise op het gebied van sale and leaseback constructies.