Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u een kantoorpand verkopen en terughuren? Bent u op zoek naar een manier om kapitaal vrij te maken om uw onderneming te laten groeien? Als eigenaar van een kantoorpand kunt u overwegen om te verkopen. Het verkopen en terughuren kantoorpand geeft financiële middelen. Vastgoed omzetten in liquiditeit is een veelvuldig toegepaste financieringsvorm bij bedrijfspanden. Met de kapitaalinjectie kunt u de gewenste investeringen doorvoeren en uw balanspositie verbeteren.

Kantoorpand verkopen en terughuren
Kantoorpand verkopen en terughuren

Kantoorpand verkopen en terughuren

Het is voor ondernemers niet altijd mogelijk of even voordelig om een banklening of een bedrijfskrediet af te sluiten. Banken en kredietverstrekkers hanteren hiervoor strikte voorwaarden. Op het moment dat u dan toch wilt investeren om uw bedrijf verder te ontwikkelen kan het verkopen en terughuren kantoorpand interessant zijn. Binnen- en buitenlandse investeerders hebben interesse in hoogwaardig Nederlands bedrijfsonroerendgoed dat op A-locaties is gelegen. Verkeerd uw kantoorpand in goede staat van onderhoud en heeft u een behoorlijk gedeelte van de hypotheek en/of lening op het pand afgelost? Dan komt uw pand mogelijk in aanmerking voor sale en leaseback. Een van de aantrekkelijke voordelen van verkopen en terughuren kantoorpand is dat uw vermogen, dat vastzit in bakstenen, beschikbaar komt. U bepaald zelf waar het geld aan wordt besteed. Andere voordelen van het verkopen en terughuren kantoorpand zijn onder meer:

• Na de verkoop van uw kantoorpand, huurt u deze direct terug van de nieuwe eigenaar. U hoeft uw onderneming niet te verhuizen.
• De zorgen voor onderhoud aan het pand zijn vanaf dat moment voor de nieuwe eigenaar.
• U verbetert de balanspositie van uw onderneming en kunt aanwezige schulden herstructureren.
• U kunt onderhandelen over de voorwaarden die in de overeenkomst opgenomen worden.
• U kunt extra fiscale voordelen behalen en benutten.

Kantoorpand verkopen aan de bank en terughuren

Verkopen en terughuren kantoorpand aan de bank is in de meeste gevallen minder voordelig dan wanneer u verkoopt aan een investeringsmaatschappij en/of vastgoedfonds. Banken hebben minder interesse in sale en leaseback van vastgoed bij zowel particulieren als ondernemers. De bedragen die geboden worden liggen dan ook zo’n 20% tot 40% lager dan hetgeen investeerders bereid zijn te betalen. Om uzelf van de mogelijkheden en verschillen te overtuigen, kunt u zowel met uw bank als met investeerders gesprekken voeren over het verkopen en terughuren kantoorpand. U ontvangt dan op een bepaald moment vanzelf meerdere biedingen op uw pand, waar u al dan niet akkoord mee kunt gaan. Meestal is er geen ruimte om mee te praten over de voorwaarden die bij een lening of krediet van toepassing zijn. Sale en leaseback biedt deze ruimte wel. Besteed voldoende aandacht aan de voorwaarden. Let op dat er in de overeenkomst een clausule wordt opgenomen die betrekking heeft op de mogelijkheden aan het einde van de looptijd. De meeste sale en leaseback overeenkomsten voor bedrijfsonroerendgoed hebben een looptijd tussen de 10 en 20 jaar. Gedurende de looptijd betaalt u huur. Als het einde in zicht komt heeft u vaak als eerste het recht om het pand tegen een minimaal bedrag terug te kopen. Het kan ook zo zijn dat u verder blijft huren. Als deze mogelijkheden niet in de overeenkomst worden vermeld, kunt u onaangenaam verrast worden. Het is ook mogelijk om via Investment Builders een kantoorpand te verkopen of een kantoorpand te kopen.

Eigen kantoorpand huren na verkoop

Voor u, als ondernemer, kan het verkopen en terughuren kantoorpand interessant zijn om uw bedrijf verder vorm te geven. Vergeet daarbij niet om uw medewerkers tijdig op de hoogte te brengen van de plannen die u heeft. Medewerkers horen vanzelf de geruchten over een eventuele verkoop, waardoor onrust kan ontstaan. Door uw medewerkers tijdig te betrekken bij de situatie en de voorgenomen plannen en investeringen toe te lichten kweekt u begrip en medewerking. Na de verkoop van uw kantoorpand verandert er voor uw personeel weinig. De activiteiten worden niet verhuisd en het kantooradres blijft hetzelfde. Uw eigen kantoorpand huren na verkoop aan een investeerder kent naast voordelen ook eventuele nadelen waar u rekening mee kunt houden. Mogelijke nadelen zijn:

• Het niet meer in eigendom hebben van een bedrijfspand.
• U heeft geen zeggenschap meer over het kantoorpand dat u langdurig in bezit heeft gehad. Eventueel gewenste verbouwingen en aanpassingen moeten eerst door de nieuwe eigenaar van het pand goedgekeurd worden.
• Verkopen en terughuren kantoorpand aan een investeerder is over het algemeen duurder dan het aangaan van een banklening en/of bedrijfskrediet.
• Kies, waar mogelijk, voor een investeerder die kennis heeft van uw branche. Dit maakt het onderhandelen makkelijker. Dit soort investeerders begrijpt ook vaak het hoe en de waarom van investeringen die u wenst te doen.

Mogelijkheden verkopen en terughuren kantoorpand

Bedrijfsonroerendgoed in eigendom, maakt dat ondernemers op papier een zekere rijkdom bezitten maar deze niet kunnen gebruiken om te investeren. Het verkopen en terughuren kantoorpand is een ingrijpende beslissing die een zekere voorbereiding nodig heeft. Want hoe zit het met eventuele bestaande leningen en/of kredieten waarbij u uw bedrijfspand als onderpand heeft laten verwerken? Wat zijn de gevolgen op belasting gebied? De belastingdienst staat vaak welwillend tegenover het toepassen van de constructie. U kunt zowel bij de dienst zelf als via een belastingconsulent informatie inwinnen over de fiscale gevolgen voor uw onderneming bij het verkopen en terughuren kantoorpand. Als het bedrijfspand wordt verkocht heeft dit enerzijds een positieve invloed op uw balanspositie, maar dat betekent niet dat het alleen maar positieve zaken zijn die met een sale en leaseback naar voren komen. Geadviseerd wordt om u bij te laten staan door ervaren deskundigen die alles weten op het gebied van sale en leaseback.

Deskundige informatie verkopen en terughuren kantoorpand

Wist u dat voor onafhankelijk advies over sale en leaseback uitstekend terecht kunt bij Investment Corporation Holland? De onderneming beschikt over doorgewinterde medewerkers die alles weten over deze financiële constructie. De adviseurs staan u met raad en daad bij in uw specifieke situatie. Van het samenstellen van een gedetailleerd zoekprofiel tot en met het voeren van gesprekken en onderhandelen met potentiële investeerders. De dienstverlening is zeer specialistisch en volledig op uw belangen gericht. ICH werkt bovendien op basis van no cure no pay. Ook u kunt een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek maken. Dit kan zowel telefonisch, via skype als door een e-mail te sturen.

Verkopen en terughuren kantoorpand FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over een kantoorpand verkopen en terughuren. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over verkopen en terughuren kantoorpand? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Wat houdt kantoorpand verkopen en terughuren precies in?

Als u een kantoorpand in eigendom heeft en, om investeringen mogelijk te maken, overweegt dit bezit te verkopen is sale en leaseback een mogelijkheid. U verkoopt uw kantoorpand aan een investeerder en huurt het gelijk weer terug. U kunt het pand gewoon blijven gebruiken zoals u dat gewend bent, zonder dat het pand nog als bezit op de bedrijfsbalans staat. Met het kapitaal dat vrijkomt kunt u de nodige investeringen doen.

2. Is verkopen en terughuren van een kantoorpand hetzelfde als een lening of krediet?

Nee. Sale en leaseback is een financiële constructie die niets te maken heeft met het aangaan van een lening en/of krediet. U verkoopt immers een bezit en met het kapitaal dat daarbij vrij komt kunt u investeren, uw schuldenpositie herstructureren en de financiële positie van uw onderneming verbeteren. Hierbij zijn geen maandelijkse aflossingen en/of rentepercentages van toepassing.

3. Welke kantoorpanden zijn geschikt voor sale en leaseback?

Binnen- en buitenlandse investeerders hebben voornamelijk interesse in goed onderhouden kantoorpanden die op een zogenaamde A-locatie zijn gevestigd.

4. Aan welke voorwaarden moet mijn kantoorpand voldoen in om aanmerking te komen voor sale en leaseback?

Verschillende investeerders hanteren uiteenlopende voorwaarden waar bedrijfsonroerendgoed, en dus ook een kantoorpand, aan dient te voldoen voordat een seal en leaseback overeenkomst kan worden aangeboden. U dient een behoorlijk gedeelte van de hypotheek en/of lening op het pand te hebben afgelost. Daarnaast is het hebben van een energielabel belangrijk. Sommige investeerders zijn bovendien geïnteresseerd in panden die een bepaalde waarde hebben, waarvan ze zeker weten deze later te kunnen verkopen en/of verder te verhuren.

5. Wat zijn de voordelen van verkopen en terughuren kantoorpand?

Uw onderneming krijgt een kapitaalinjectie die direct beschikbaar is. Het geld kan besteed worden om te investeren en/of uw bedrijf te laten groeien. Sale en leaseback verbetert niet alleen de balanspositie, het stelt u tevens in staat om andere schulden te herstructureren en uw financiële positie te versterken. De constructie heeft ook fiscale voordelen.

6. Wat zijn de nadelen van verkopen en terughuren kantoorpand?

Zoek een investeerder die kennis heeft van de branche waarin uw onderneming werkzaam is. U kunt hiermee zekere voordelen behalen, daarnaast voorkomt u dat er onbegrip is voor uw werkzaamheden waardoor een hogere risicopremie betaald moet worden. Als ondernemer is het moeilijk om een waardevol bezit, zoals een kantoorpand, te verkopen. Dat betekent echter niet dat u de controle over het bedrijf uithanden geeft. Wel is het zo dat u voor aanpassingen, verbouwingen en verbeteringen die u aan het pand wilt uitvoeren eerst toestemming nodig heeft van de nieuwe eigenaar.

7. Hoe ziet een sale en leaseback overeenkomst eruit?

Verkopen en terughuren kantoorpand is een tweeledige overeenkomst. In eerste instantie verkoopt u het onroerend goed aan een investeerder. Hiervoor wordt een wettelijke koopovereenkomst opgesteld door een notaris. Daarna wordt een huurcontract getekend, dit contract wordt meestal door de investeerder aangeboden.

8. Kan ik meepraten over de voorwaarden die in de overeenkomst opgenomen worden?

Als een van de weinige financieringsvormen heeft u bij sale en leaseback de mogelijkheid om te onderhandelen over de voorwaarden. Het spreekt voor zich dat u eigen wensen en verwachtingen heeft van de constructie. Met name het einde van de looptijd is een belangrijk moment gedurende de overeenkomst. Het is gebruikelijk dat u het eerste recht op koop heeft. Vaak betreft het dan een minimaal bedrag. U kunt ook verder huren. Om vervelende verrassingen, zoals een gedwongen verhuizing, te voorkomen verdienen de voorwaarden de nodige aandacht.

9. Hoe kan de waarde van mijn kantoorpand bepaald worden?

Een onafhankelijke taxateur zal uw kantoorpand taxeren. Gedurende deze taxatie wordt het hele pand nauwkeurig bekeken. Zowel het onderhoud als eventuele gebreken worden vastgelegd. Een omschrijving van de omgeving en aanwezige faciliteiten en voorzieningen wordt opgenomen in het verslag. Daarbij kijkt een taxateur ook naar de duurzaamheid van het pand en in welke mate u het kantoorpand heeft geïsoleerd. De bereikbaarheid en parkeergelegenheid is eveneens van belang voor het bepalen van de waarde. Tot slot kijkt een taxateur naar gelijkwaardige panden in de directe omgeving die recentelijk zijn verkocht en/of die te koop worden aangeboden.

10. Wat doe ik als een investeerder een bod uitbrengt op mijn kantoorpand?

Snel verkopen en verhuren kantoorpand is vaak gewenst. Vergelijk altijd uw mogelijkheden met elkaar. Praat met meerdere investeerders en laat een aantal biedingen uitbrengen. U zult verbaasd zijn over de verschillende bedragen die aangeboden worden. Het spreekt voor zich dat uw voorkeur uitgaat naar het hoogste bedrag in combinatie met de meest gunstige voorwaarden. U bent overigens niet verplicht om een bod te accepteren.

11. Hoe snel kan ik over het vrijgekomen kapitaal beschikken?

Indien gewenst kunt u van sommige investeerders een voorschot krijgen op het totale bedrag. Na het tekenen van de overeenkomst bij de notaris kan het bedrag vrij vlot in zijn totaliteit beschikbaar zijn.

12. Waar kan ik advies krijgen over kantoorpand verkopen en terughuren?

Investment Corporation Holland, in Den Haag, informeert u over de sale en leaseback constructie. U krijgt advies dat is afgestemd op uw situatie en de mogelijkheden die daar bij passen. Zowel binnen- als buitenlandse investeerders zijn bij de onderneming aangesloten en hebben interesse in sale en leaseback overeenkomsten. Aan de hand van uw specifieke wensen en het zoekprofiel dat wordt samengesteld kan een geschikte investeerder gezocht worden. De medewerkers van ICH hebben jarenlange ervaring met sale en leaseback. Dit zowel voor particulieren als voor ondernemers die op zoek zijn naar een alternatieve vorm van financiering. U kunt ICH zowel telefonisch als via e-mail benaderen voor het maken van een afspraak. Laat u deskundig adviseren, zodat u optimale voordelen haalt uit de verkoop en het terughuren van uw kantoorpand.