Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hotel verkopen Parijs? Ondanks de aanslagen in 2015 blijft Parijs één van de meest bezochte steden ter wereld. Parijs heeft een veerkrachtige hotelsector die een evenwichtige verdeling kent tussen vrije tijd en zakelijke klanten. Het historisch en cultureel erfgoed van de stad trekt jaarlijks meer dan 73 miljoen bezoekers naar de verschillende musea en monumenten. Daarnaast behoort de stad tot de meest geliefde internationale bestemming voor zowel conferenties als congressen. Dit resulteert in een gemiddeld totaal van zakelijke overnachtingen van 40-45% door de jaren heen.

Vooruitzichten voor de Parijse hotelsector

Parijs blijft een aantrekkelijke stad voor hotel exploitanten die een vlaggenschip zoeken voor de activiteiten op het Europese vasteland. Het gebrek aan beschikbare ontwikkelingsgronden, de hoge ontwikkelingskosten en de beperkte verkoopkansen spelen een belangrijke factor in de branche. Zeker als u wilt instappen door een hotel in Parijs te kopen. Daar staat tegenover dat sinds begin 2016 vijf nieuwe hotel projecten zijn bevestigd en dat in het teken van “Reinventer Paris” veel bestaande kantoorgebouwen worden omgebouwd tot kwalitatief hoogwaardige hotels. De kracht van de Parijse hotelmarkt komt niet alleen tot uiting in de recordniveaus van investeringen, met een bedrag van ruim 2,3 miljard euro in 2015. De terreuraanslagen hebben de markt niet verstoord of uit balans gebracht. Daarmede is een hotel kopen of verkopen in Parijs een goede vorm van investeren waarbij u een prima rendement kunt verwachten.

Hotel kopen Parijs of hotel verkopen Parijs?
Hotel kopen Parijs of hotel verkopen Parijs?

Hotel kopen of verkopen in Parijs aanbod

Parijs kent een hotelaanbod dat bestaat uit bijna 1.510 hotels en ruim 78.600 kamers. De voorbije tien jaar heeft Parijs een upgrade gekent van het bestaande hotelaanbod. Hoteleigenaren worden gestimuleerd om hun product te verbeteren. ’s Werelds grootste hotelgroepen hebben in Parijs allemaal één of meerdere hotels verdeeld over de A-locaties. Hotels die een upgrade kennen bevinden zich voornamelijk in het luxe segment. Het bestaande 5-sterrenhotel wordt de komende jaren overtroffen door het zogenaamde ‘Palace’ segment. De concurrentie voor deze hotels neemt op de middellange termijn toe met de verwachte opening en heropening van drie panden in 2018 in dit Palace segment. Investeren in een hotel in Parijs kan zeker lonen als u zich vooraf goed laat informeren over de kansen, mogelijkheden en in het verleden behaalde successen van het pand dat u op het oog heeft.

Hotel kopen Parijs / hotel verkopen Parijs – Parijs blijft een belangrijke bestemming in de hotelsector

Door u te verdiepen in de locatie, de classificatie en de voorzieningen die een hotel te bieden heeft kunt u dit vergelijken met gelijkwaardige hotels die zich in dezelfde omgeving bevinden. Het is van belang om een duidelijk beeld voor ogen te hebben over de mogelijkheden die het hotel te bieden heeft. De trend om te verblijven op A-locaties vlakbij belangrijke en grote bezienswaardigheden en musea is onverminderd groot. Een andere vraag betreft de bereikbaarheid van het hotel dat u wilt kopen of verkopen. Kunnen gasten zich gemakkelijk verplaatsen binnen de stad en hoe is de ligging ten opzichte van andere faciliteiten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een hotel in Parijs te kopen of verkopen neem dan contact met ons op. Het verplicht u tot niets en we adviseren u natuurlijk graag.

Hotel kopen of verkopen in Parijs FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Parijs. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Parijs? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Wat maakt Parijs een interessante stad om een hotel te kopen of verkopen?

De lichtstad trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die een of meerdere overnachtingen in de stad maken. Zowel het verblijfstoerisme als de MICE-markt worden in Parijs op hun wenken bediend. Parijs is, naast Londen, een van de twee meest aantrekkelijke bestemmingen om te investeren. Particuliere en institutionele beleggers en investeerders kennen de weg naar Parijs en dat schept zowel voor kopers als verkopers interessante kansen en mogelijkheden.

2. Waarom koop ik een hotel in Parijs?

Hotelvastgoed in Parijs wordt gekenmerkt door de enorme diversiteit. Van kleine onafhankelijke hotels, grote hotelketens, hotelresidenties, boetiek hotels en golfresorts tot kuur- en wellness hotels. De doelgroep die bereikt wordt in combinatie met de voorzieningen en faciliteiten welke een hotel aanbiedt, maakt van elk hotel een unieke troef. Hotelvastgoed biedt aantrekkelijke investeringsmogelijkheden en verschillende voordelen ten opzichte van andere vastgoedtransacties. U kunt hierbij denken aan lage leegstand, hoge rendementen op lange termijn, maximaal gebruik van de ruimte en fiscale voordelen.

3. Hoe verkoop ik mijn hotel in Parijs?

De vraag naar hotelvastgoed in Parijs is groot. Verschillende beleggers en investeerders zien mogelijkheden in het kopen van een hotel in Parijs. Uw hotel verkopen kan op verschillende manieren. U kunt het hotel volledig verkopen, waarbij u de zaak overdraagt aan een koper. Zeker als er geen opvolging is en/of als u een andere uitdaging aangaat is dit een gangbare manier van handelen. Geregeld komt het ook voor dat u, als hotelier, behoefte heeft aan kapitaal om te investeren. Banken staan niet altijd te springen om een zakelijke lening te verstrekken, waarbij op dat moment sale en leaseback interessant kan zijn. U verkoopt het hotel, maar huurt dit terug van de investeerder. Met het beschikbare kapitaal kunt u de gewenste investeringen doorvoeren en tegelijkertijd het hotel blijven runnen.

4. Wat zijn de voordelen van een hotel kopen of verkopen in Parijs?

Parijs is en blijft de meest aantrekkelijke investeringsmarkt van Frankrijk. Parijs profiteert van een centrale ligging in Europe en heeft verschillende factoren die het voor investeerders en beleggers interessant maken om juist in deze stad te investeren. Zo is er een sterke vraag naar hotelvastgoed, de stad kent nauwelijks seizoensgevoeligheid en er is een uitgebalanceerde mix van bezoekers die in de stad overnachten. Veerkracht, rendement en winstgevendheid zorgen ervoor dat investeringen in Parijs een uitstekende kans bieden.

5. Kan ik een hotelkamer kopen in Parijs?

Projectontwikkelaars en (inter)nationale hotelketens bieden particuliere beleggers geregeld de mogelijkheid om een of meerdere hotelkamers te kopen. De betreffende kamers worden opgenomen in een roulatieschema, waardoor u als belegger verzekerd bent van inkomsten en rendement. Naast de huuropbrengsten deelt u mee in de overige hotelopbrengsten, waaronder Food & Beverage.

6. Kan ik, als buitenlander, in Parijs een sale en leasebackcontract afsluiten?

Zowel buitenlandse investeerders als verkopers kunnen gebruik maken van de sale en leaseback formule. Dit betekent dat u uw hotel kunt verkopen aan een investeerder om het vervolgens terug te huren. Daarnaast kunt u ook investeren door een hotel aan te kopen, waarbij de hotelier het hotel blijft runnen. Investeerders zijn op deze manier verzekerd van inkomsten en hotelexploitant kan zijn of haar hotel blijven runnen en tegelijkertijd de gewenste investeringen doen. De gemiddelde loopduur van sale en leaseback in Frankrijk beslaat 9 tot 11 jaar en kan verlengd worden tot 20 jaar.

7. Het hotel dat ik in Parijs wil kopen is aan renovatie toe, waar moet ik allemaal rekening mee houden?

Voordat u een hotel koopt dat aan renovatie toe is, wordt geadviseerd om preventieve onderzoeken uit te voeren. Werkzaamheden kunnen andere, omliggende gebouwen in de buurt beïnvloeden en eventueel tot waardevermindering leiden. Regelmatig wordt voorafgaand aan een ingrijpend renovatieplan een kortgeding procedure bij de plaatselijke rechtbank gevoerd. Doel van deze procedure is om de staat van de gebouwen rondom uw beoogde hotel te beoordelen. Een onafhankelijke expert, door de rechtbank benoemd, bekijkt de plaatselijke situatie met de nodige aandacht. U kunt zo’n procedure opstarten door een gerechtsdeurwaarder een dagvaarding bij de buren te laten bezorgen. Het kan raadzaam zijn om u in deze situatie bij te laten staan door ervaren vastgoedexperts die weg kennen. Hierdoor vermijdt u een eindeloze weg langs de Franse bureaucratie.

8. Wat zijn de nadelen van een hotel kopen of verkopen in Parijs?

Na de aanslagen van 2015 kende de stad een dip. Het aantal jaarlijkse overnachtingen is sinds 2016 herstellende en ontwikkeld zich in positief opzicht. Veel van de bestaande kleine en middenklasse hotels zijn toe aan verbeteringen en/of renovaties om aan de veranderende vraag van bezoekers te voldoen. Bezoekers hebben tegenwoordig steeds vaker behoefte aan zogenaamde budgethotels. Van belang bij deze formule is het onderhoud, de helderheid en de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van sterke wifi-verbindingen. Hotels in het luxe segment dienen er alles aan te doen om bezoekers vast te houden. Dat betekent een update van de hotelvoorzieningen en faciliteiten en een nog hogere mate van dienstverlening en klantgerichtheid.

9. Wat moet ik nog meer weten over een hotel kopen of verkopen in Parijs?

De markt wordt gedomineerd door grote hotelketens waarbij de Franse Accor groep het merendeel van de grote hotels in handen heeft. Mogelijkheden om individuele hotels over te nemen of te verkopen zijn goed als u de weg weet. De hotelvastgoedmarkt in Parijs is voortdurend in beweging. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen heeft u inzicht nodig in cijfermateriaal. Hoe heeft een hotel de voorbije jaren gepresteerd en waar liggen mogelijkheden om de omzet te vergroten? Het kan lonend zijn om daarbij gebruik te maken van de diensten van Investment Corporation Holland. Ervaren adviseurs die alle ins en outs van de hotelvastgoedsector kennen en u met raad en daad bijstaan bij de aan- of verkoop van een hotel in Parijs.

10. Wat maakt hotel vastgoed in Parijs een interessante belegging?

Onroerend goed is een veilige investering, biedt zekerheid en geeft een stabiel rendement. De vastgoedmarkt in Parijs blijft een van de sterkste in Europa. Investeren in een hotel kan zowel door een hotel over te nemen, een sale en leaseback constructie waarbij u het vastgoed koopt en direct terug verhuurd aan de verkoper of door middel van het aankopen van een enkele hotelkamer.

11. Waarom is sale en leaseback van hotel vastgoed interessant?

De meeste hotels zijn ontwikkeld op interessante locaties, dit zowel voor toeristen als zakenreizigers. Wanneer u een hotel via een sale en leaseback constructie verhuurd aan de hotelier, bent u direct verzekerd van maandelijkse inkomsten. U hoeft zich niet druk te maken over de dagelijkse bedrijfsvoering. Aan het einde van de overeenkomst is vooraf bepaald wat de mogelijkheden zijn.

12. Is er een overzicht van hotels in Parijs die interesse hebben in sale en leaseback?

ICH heeft een uitgebreid netwerk van hoteleigenaren, investeerders en ondernemers in binnen- en buitenland. Indien u interesse heeft om in een hotel in Parijs op basis van sale en leaseback te investeren dan zijn wij u daarbij graag van dienst. In een verkennend gesprek kunt u aangeven waar u voorkeur naar uit gaat en waar het hotel vastgoed aan dient te voldoen. Wij gaan voor u aan de slag en presenteren de beschikbare mogelijkheden, waarna er bij interesse verder onderhandeld kan worden.

13. Is er een bepaalde wijk of locatie waar hotels beter bezet zijn?

Bezoekers die Parijs aan doen en die een of meerdere nachten in de stad verblijven, hebben elk eigen voorkeuren en wensen op het gebied van accommodatie. De ene reiziger kiest voor het gemak en de bekendheid van (inter)nationale hotelketens, terwijl de andere liever in een onbekend, klein boutique hotel in een minder bekende wijk verblijft. De Parijse hotels kennen een relatief hoge bezettingsgraad en hebben de voorbije jaren een gestage toename in het aantal overnachtingen gezien.

14. Is het verstandig om een bestaand en in bedrijf zijnde hotel in Parijs over te nemen?

Het komt regelmatig voor dat operationele hotels in Parijs ter overname worden aangeboden. Gezonde nieuwsgierigheid in combinatie met een beetje achterdocht zijn daarbij gepast. Het staat u vrij te vragen waarom iemand verkoopt. Zorg dat u inzage krijgt in de actuele cijfers en bedrijfsvoering. Laat ook altijd een waardebepaling maken en vergelijk de markt van gelijkwaardige hotels.

15. Hoe snel kan ik mijn hotel in Parijs verkopen?

Hotel vastgoed kan redelijk snel van eigenaar wisselen, wanneer u aan de verschillende voorwaarden voldoet. Geïnteresseerde investeerders weten wat ze willen en kunnen snel schakelen als ze inzage hebben in het onderliggende cijfermateriaal en resultaten van de voorbije jaren. Als u overweegt uw hotel te verkopen is het samenstellen van een aantrekkelijke verkoopbrochure belangrijk. U kunt dit zelfstandig doen of met de hulp van ICH. Als de verkoopbrochure en het cijfermateriaal in orde zijn, kunt u actief laten zoeken naar potentiële investeerders.