Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hier vindt u veel gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Rotterdam. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Rotterdam? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

Hotel kopen of verkopen in Rotterdam.
Hotel kopen of verkopen in Rotterdam.
1. Zijn hotels in Rotterdam interessant om te kopen of verkopen?

Amsterdam is niet de enige stad met een hoge hotel bezettingsgraad. De secundaire steden trekken een groeiende groep zakelijke reizigers en toeristen. Rotterdam is de thuisbasis van een aantal grote (inter)nationale ondernemingen, de Rotterdamse havens en Rotterdam – The Hague airport. De uiteenlopende mogelijkheden en de diversiteit maakt de stad aantrekkelijk voor investeerders en particuliere vastgoedbeleggers. De komende jaren staat een groot aantal nieuwe hotelkamers in de planning.

2. Voor wie is een hotel kopen Rotterdam interessant?

Investeren in de hotelbranche is specialisten werk en vaak wordt verondersteld dat het meer financiële risico’s met zich meebrengt dan investeren in overig commercieel vastgoed. Tot vrij recente datum waren het doorgaans doorgewinterde investeerders met een jarenlange kennis en achtergrond in het hotelwezen die hotels kochten en verkochten. Nieuwe financieringsvormen en investeringsmogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat tegenwoordig ook particuliere vastgoedbeleggers zich oriënteren op hotelvastgoed. Met de juiste advisering kunt u een hotel kopen in Rotterdam en daar een uitstekend rendement mee bereiken en/of maandelijks inkomsten uit genereren.

3. Wat zijn punten van aandacht bij het kopen van een hotel in Rotterdam?

Als u een in bedrijf zijnde hotel te koop ziet staan en geïnteresseerd bent om te investeren dan zijn er een paar, niet direct voor de hand liggende, interessante factoren. Kijk eerst naar waarde van de cashflow en de exploitant en pas daarna naar de waarde van de ‘bakstenen’. Food & beverages verdienen een afzonderlijke beoordeling. Hotels die gesitueerd zijn op secundaire locaties krijgen een steeds stabielere bezettingsgraad dankzij de verspreiding van het verblijfstoerisme. Dit biedt kansen voor zowel verkopers als investeerders.

4. Hoe ontwikkelen de trends in de hotelbranche zich de komende jaren?

De reismogelijkheden passen zich aan aan de smaak en vraag van consumenten. Zo is er een zichtbare trend in de vraag naar boetiekhotels. Zowel de veeleisende zakelijke reiziger als de gast die Rotterdam voor een citytrip bezoekt hecht veel waarde aan de dienst- en serviceverlening van een hotel. Waar met name de toerist de voorbije jaren veel gebruik heeft gemaakt van Airbnb voeren steeds meer gemeentes restricties in om particulier een kamer of woning te verhuren. Voor de hotelsector liggen hier kansen. Actief bezig zijn om gasten een aangenaam verblijf te laten ervaren is en blijft van belang voor toekomstige reserveringen. Denk hierbij aan reviewsites, die veel reizigers als eerste uitgangspunt gebruiken.

5. Ik wil investeren in mijn hotel en overweeg een sale en leaseback constructie. Is dit mogelijk?

Banken gaan niet altijd mee in de investeringswens van u, als hoteleigenaar. Om deze investeringen toch mogelijk te kunnen maken, kunt u overwegen uw hotelvastgoed te verkopen en terug te huren. Sale en leaseback in hotelvastgoed geen onbekende financieringsvorm. Investment Corporation Holland geeft advies op het gebied van sale en leaseback en zoekt samen met u naar een geschikte investeerder.

6. Hoe kan ik een hotel verkopen in Rotterdam?

Bij het ontbreken van bedrijfsopvolging of het beëindigen van de hotelactiviteiten kunt u uw hotel verkopen. Dit kan op meerdere manieren. Het is mogelijk om een investeerder te zoeken die het in bedrijf zijnde hotel van u overneemt. Hierbij worden afspraken gemaakt over de tijd dat u ter advies nog meedraait in het operationeel houden van het hotel. U kunt ook het hotel verkopen aan een geïnteresseerde koper en vast laten leggen dat u per direct uit de onderneming stapt. Als u uw hotel verkoopt, zal een koper of investeerder verschillende bedrijfsresultaten willen zien. De ervaren adviseurs van Investment Corporation Holland adviseren en begeleiden u gedurende het verkoopproces.

7. Hoe zit het met de kwaliteit van de hotelovernachtingen in Rotterdam?

Een hotel kopen of verkopen in Rotterdam is voor verkopers en investeerders interessant. Dankzij onder meer de infrastructurele ontwikkelingen en een stijgend aantal jaarlijkse hotelovernachtingen is Rotterdam interessant. In de stad zijn zowel kleine familie hotels, boetiekhotels als (inter)nationale hotelketens gevestigd. Het aanbod faciliteiten en voorzieningen is zeer divers, wat de stad aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.

8. Wat zijn de voordelen van een hotel kopen of verkopen in Rotterdam?

Rotterdam behoort tot de grootste steden van Nederland. De stad kent een uitgebreid zakelijk leven waarin veel bedrijven zijn vertegenwoordigd. De Rotterdamse haven is zowel het grootste haven- als industriecomplex dat Europa kent. Rotterdam The Hague airport daarnaast biedt mogelijkheden om bezoekers van buiten de stad op een comfortabele en snelle manier van en naar Rotterdam te brengen. Het aanbod hotel is gevarieerd en loopt uiteen van een B&B tot een youth hostel van een goed driesterrenhotel tot luxe vijfsterrenhotels die het verblijf van veeleisende gasten vlekkeloos laten verlopen. Met een nog altijd stijgende bezettingsgraad en hogere overnachtingstarieven zit de Rotterdamse hotelbranche in de lift.

9. Met welke nadelen moet ik rekening houden als ik een hotel in Rotterdam koop of verkoop?

Continuïteit en het verlenen van hoogwaardige service en dienstverlening zijn belangrijk. Als hoteluitbater heeft u geen tijd om de teugels te laten vieren. De verwachtingen van gasten zijn hoger als ooit tevoren en met een invloedrijk medium als internet wilt u aan deze verwachtingen blijven doen. Het voorkomen van negatieve reviews is voor hoteliers van belang. Daarnaast is het verkeer in Rotterdam geregeld een uitdaging. Hetzelfde geldt voor parkeren. Dit kan worden opgelost met een parkeergarage en/of een privé parking.

10. Wat moet ik nog meer weten over een hotel kopen of verkopen in Rotterdam?

Investment Corporation Holland werkt met ervaren adviseurs die een jarenlange ervaring hebben met aan- en verkopen van hotelvastgoed. Wij staan zowel verkopers als investeerders bij. Aan de hand van uw wensen, eisen en verwachtingen wordt een zoekprofiel opgesteld en gaan we samen met u het proces in. U kunt rekenen op gedegen advies en ondersteuning. Uiteraard op basis van no cure no pay.

11. Is het voor buitenlanders mogelijk een hotel in Rotterdam te kopen?

Investeerders in Rotterdams hotelvastgoed hebben vaak een internationale achtergrond. Zowel internationale hotelketens als kleine investeerders waarderen de Nederlandse hotelsector.

12. Is de Nederlandse economie stabiel?

De COVID-19 pandemie heeft wereldwijd veel teweeg gebracht. Prijsstijgingen, inflatie, lockdowns en angst. Dat neemt niet weg dat Nederland een stabiele economie heeft en vooral het aantal zakelijke overnachtingen is de afgelopen jaren gestegen. Met het voorzichtig afschalen van de corona maatregelen ontwikkelen ook de toeristische overnachtingen en verblijven zich in positieve zin.

13. Is het mogelijk om off market hotel vastgoed te (ver)kopen?

Bestaande hotels wisselen vaak van eigenaar zonder dat dit bekend is bij het grote publiek. Investeerders, hotelketens en beleggers hebben niet altijd de behoefte om een verkoop bekend te maken. Off market vastgoeddeals verlopen rustig, zonder dat dit direct onrust oproept bij gasten, medewerkers, samenwerkingspartners en toeleveranciers.

14. Hoe is de hotelbezetting in Rotterdam?

Zakenhotels en hotels in het hogere segment zien van maandag tot vrijdag vooral zakelijke reizigers en gasten die een conferentie of vergadering bezoeken. Zakenreizigers hebben dikwijls eisen op het gebied van business voorzieningen, zodat de werkzaamheden door kunnen gaan. Van vrijdagmiddag tot en met zondagavond, maandagochtend zien de hotels voornamelijk reizigers die Rotterdam voor hun plezier bezoeken.

15. Waar moeten hoteleigenaren tegenwoordig rekening mee houden?

Reizigers, zowel zakelijk als recreatief, stellen veel belang aan veiligheid en bereikbaarheid. Een verblijf moet comfortabel zijn. Gasten verwachten voorzieningen die aansluiten bij het segment waarin ze een hotelovernachting zoeken. Gastbeleving is van ongekende waarde voor het succes van een hotel. Zeker met de actuele mogelijkheden om online reviews te plaatsen, wilt u goed voor de dag komen. Stel reparaties niet uit. Blijf boven op de dagelijkse gang van zaken zitten.

16. Hoe is de bereikbaarheid van de hotelsector in Rotterdam?

Rotterdam kent een uitstekende bereikbaarheid. Met het vliegveld Rotterdam the Hague Airport op korte afstand van het zakencentrum, is uw hotel vlot bereikbaar. Vanaf het vliegveld zijn regelmatige busverbindingen naar de diverse wijken in en om de stad. Naast het vliegveld is de Rotterdamse haven een Port of Call voor (inter)nationaal scheepvaartverkeer. Daarnaast is de stad over de weg bereikbaar vanuit verschillende andere Nederlandse steden. Openbaar vervoer en taxidiensten zijn in de stad volop beschikbaar en uw gasten verplaatsen zich vlot van A naar B.

17. Kan ik in Rotterdam een enkele hotelkamer kopen?

Sommige hotels bieden de mogelijkheid aan particuliere beleggers om te investeren in een hotelkamer. Dit kan interessant zijn als de kamer in het verhuursysteem van het hotel wordt opgenomen. U bent gedeeltelijk eigenaar, zonder dat u zelf nauwelijks moeite doet om een hoge bezettingsgraad te realiseren. Doe eerst onderzoek naar de achtergrond van het hotel dat deze mogelijkheid biedt.

18. Is Rotterdam interessant voor internationale hotelgroepen?

Ja. In Rotterdam zijn grote namen als Marriott, Hilton, Holiday Inn, Days Inn by Wyndham en de Accor groep gevestigd. Niet alleen het luxe segment is aanwezig, ook goede middenklasse en budgethotels bevinden zich in Rotterdam.