Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hier vindt u de meest gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Berlijn. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Berlijn? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

Hotel kopen of verkopen in Berlijn.
Hotel kopen of verkopen in Berlijn.

1. Waarom is het een hotel kopen of verkopen in Berlijn interessant?

Hotelvastgoedtransacties in Berlijn doen het de voorbije jaren goed. Het aantal transacties groeit snel en beleggen en/of investeren in hotelvastgoed wint nog altijd aan populariteit onder beleggers en investeerders. De marktwaarde van hotels groeit in toenemende mate. In Berlijn worden de komende jaren zo’n 8.000 hotelkamers aan het bestaande aanbod toegevoegd. Dit om aan de toenemende vraag van zowel de zakelijke doelgroep als de vakantiereizigers te kunnen blijven voldoen.

2. Hoe kan ik een hotel kopen in Berlijn?

Het kopen van hotelvastgoed kan op meerdere manieren. Als u een hotel wilt kopen en zelf de exploitatie voor uw rekening neemt, zijn er in Berlijn zowel grote en kleine hotels met verschillende classificaties te koop. Een klein familiehotel, een luxe boetiekhotel of een druk bezocht middenklasse hotel. Het aanbod is divers en varieert. Aan de hand van een zoekprofiel kunt u op zoek gaan of een adviseur met ervaring op de hotelvastgoedmarkt raadplegen. Wilt u wel een hotel kopen, maar niet de exploitatie voor uw rekening nemen? Wellicht dat de sale en leasebackconstructie interessant is. Een hotel die op zoek is naar kapitaal kan zijn vastgoed aan u, als investeerder, verkopen en op hetzelfde moment terug huren. U bent dan zeker van inkomsten en de hotelier blijft het hotel runnen.

3. Ik bezit een hotel in Berlijn en wil verkopen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Net zoals het kopen van een hotel kent het verkopen van een hotel verschillende mogelijkheden. Als u de beslissing heeft genomen om te verkopen, kunt u het hotel via internet op de markt introduceren. Het is ook mogelijk om de verkoopprocedure samen met Investment Corporation Holland te doorlopen. Aan de hand van uw wensen en eisen wordt een zoekprofiel opgesteld, waarmee potentiële kopers of investeerders gezocht kunnen worden. Wees uzelf ervan bewust dat bij een verkoop investeerders graag de nodige bedrijfsdocumentatie willen zien. Naast een complete verkoop van zowel het hotel als de exploitatie, kunt u het hotel verkopen en weer terug huren. Met deze alternatieve vorm van financiering wordt het mogelijk de gewenste investeringen uit te voeren, terwijl u de hotelexploitatie niet uithanden geeft.

4. Hoe zien de ontwikkelingen voor hotelvastgoed in Berlijn er de komende jaren uit?

De hotelvastgoedsector blijft sterk met verschillende nieuwe projecten van (inter)nationale hotelketens in de planning. Hierdoor komen naar verwachting de bestaande hotels wat verder onder druk te staan. Daar staat tegenover dat hoteliers nog altijd reikhalzend uitkijken naar de opening van het vliegveld Berlijn Brandenburg. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid en connectiviteit van de stad met name voor internationale gasten vergroot. Het merendeel van de huidige hotelovernachtingen komt nu voor rekening van binnenlandse bezoekers. De vooruitzichten van de hotelsector in Berlijn zijn goed en bieden kansen om zowel een hotel te kopen als te verkopen.

5. Wat zijn de voordelen van een hotel kopen of verkopen in Berlijn?

Berlijn wordt steeds aantrekkelijker als internationale toeristische bestemming en functioneert als een magneet voor nieuwe hotels en zakelijke conferenties. Veel startups proberen het in de Duitse hoofdstad waar te maken. Op middellange termijn verwacht de stad een aantal van 40 miljoen overnachtingen te realiseren. Zowel de bezettingsgraad als de ADR, Average Daily Rate, worden gekenmerkt door een stijgende lijn. Duitsland is bovendien een stabiel en veilig land om in te investeren.

6. Wat zijn de nadelen van een hotel kopen of verkopen in Berlijn?

Het merendeel van de hotelovernachtingen wordt gedaan door binnenlandse bezoekers. Om succesvol te willen zijn en zowel de omzet te vergroten als winst te genereren is het belangrijk om ook de buitenlandse bezoekers te bereiken. Ruim 75% van alle hotelkamers zijn brands, waarbij Accor Hotels de absolute marktleider is in Berlijn, gevolgd door IHG. Een hotel kopen of verkopen is specialisten werk. Laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden. Zeker in een stad als Berlijn, waar gevestigde merknamen de boventoon voeren.

7. Kan ik als buitenlander een hotel kopen of verkopen in Berlijn?

Het merendeel van de hotelkamers valt onder een (inter)nationale hotelketen. Naast Accor Hotels , zijn InterContinental, Marriott, NH, Deutsche Hospitality en Carlson Rezidor met verschillende hotelnamen in Berlijn gevestigd. De interesse van zowel binnen- als buitenlandse investeerders in Duits hotelvastgoed is sterk. Dit beeld wordt ook voor de komende jaren verwacht. U kunt zowel een hotel kopen als verkopen. Ditzelfde is ook van toepassing voor de investering in een enkele hotelkamer. Institutionele beleggers, investeerders alsook de particuliere belegger ontdekken meer en meer de waarde van hotelkamers en de mogelijkheden die dit biedt om in te investeren.

8. Wat moet ik nog meer weten over een hotel kopen of verkopen in Berlijn?

Berlijn is een interessante toeristische bestemming. Afwisselende bezienswaardigheden, een interessante geschiedenis en regelmatig grote (inter)nationale tentoonstellingen dragen bij aan dit beeld. Berlijn is bovendien een stad waar meer en meer zakelijke bijeenkomsten, conferenties, vergaderingen en congressen plaatsvinden. Naast een geavanceerd congrescentrum worden veel van deze bijeenkomsten georganiseerd in hotels. Jaarlijks vindt een toenemend aantal hotelvastgoedtransacties plaats. Hotels worden gekocht en verkocht. Zeker als u een hotel in Berlijn verkoopt zijn er mogelijkheden om het hotel via een sale en leasebackconstructie gelijk terug te huren. Zo zijn er verschillende typisch Duitse Institutionele fondsen die functioneren als lange termijn investeerders en zodoende leasecontracten nodig hebben. De minimale looptijd bij dit soort investeerders is 10 jaar. U blijft gedurende de looptijd het hotel exploiteren zoals u dat voorheen heeft gedaan, waarbij u dankzij de verkoop de mogelijkheid heeft om investeringen te doen en verbeteringen aan het hotel aan te brengen. Investment Corporation Holland heeft jarenlange ervaring met zowel hotelvastgoedtransacties als de sale en leasebackconstructie. Onze adviseurs begeleiden u gedurende het aan- en/of verkoopproces van uw hotel in Berlijn.

9. Wat stimuleert de groei in de hotelmarkt/

Een groeiende hotelbranche is onder meer een gevolg van de algemene economische groei en ontwikkelingen. Zowel de vraag in het recreatieve als in het zakelijke segment groeit gestaag. Ook factoren als evenementen en conferenties dragen hier aan bij.

10. Welke invloed hebben online reisbureaus op hotelboekingen?

De hotelmarkt heeft altijd betaald voor distributie en verkoop via tussenpersonen. In het verleden werd bijvoorbeeld een aanzienlijk percentage van de zaken- en groepsreizen geboekt via traditionele reisbureaus en touroperators die verschillende soorten volumekortingen ontvangen. De opkomst van de online reisbureaus is daarin geen uitzondering. Wat wel anders is de kracht waarmee deze online spelers de vraag aansturen en voor hotels nieuwe kansen creëren. Om hier optimaal van gebruik te kunnen maken is het van belang uw eigen kennis up to date te houden.

11. Wordt er door buitenlanders geïnvesteerd in hotelkamers in Berlijn?

12. Ik wil mijn hotel in Berlijn op korte termijn verkopen, hoe vind ik een geïnteresseerde koper? Geïnteresseerde kopers, investeerders en vastgoedbeleggers willen weten waar ze in investeren en wat de verwachtingen zijn. Stel een verkoopbrochure samen, of laat dit doen, en werk mee aan een due diligence onderzoek. Investment Corporation Holland heeft een uitgebreid netwerk van aangesloten investeerders en leasemaatschappijen die regelmatig op zoek zijn naar geschikt hotelvastgoed. In overleg kunnen we voor u een geschikte koper zoeken en samen met u de onderhandelingen voeren.

13. Ik wil mijn hotel in Berlijn uitbreiden en overweeg een sale en leaseback constructie. Is dit realistisch?

Met een sale en leaseback constructie van uw hotelvastgoed in Berlijn, beschikt u vlot over extra liquide middelen en hoeft u niet naar de bank voor een lening of krediet. U verkoopt het hotel, maar huurt het direct terug. De extra liquiditeit kunt u gebruiken om de balanspositie te verbeteren, maar ook de gewenste uitbreiding, verbouwing of aanpassingen kunnen worden uitgevoerd. U dient er wel rekening mee te houden dat u de verbouwingsplannen moet voorleggen aan de nieuwe eigenaar van het hotelvastgoed en dat u maandelijkse huurbedragen dient te voldoen. De looptijd van de sale en leaseback overeenkomst kan in overleg worden afgesproken.

14. Ik heb interesse om te investeren in een hotel in Berlijn, ik wil echter niet de dagelijkse bedrijfsvoering overnemen. Welke mogelijkheden zijn er?

Investeren in hotelvastgoed kan zonder dat u daarbij de dagelijkse bedrijfsvoering en de bijhorende lasten overneemt. U kunt overwegen om een hotel te kopen en het te verhuren. Dit kan ook door middel van sale en leaseback. Wanneer u hierin interesse heeft, kunnen de medewerkers van ICH u helpen bij het vinden van een geschikte investeringsmogelijkheid. U bent dan zelf geen tijd kwijt aan het onderzoeken van de mogelijkheden, dit wordt voor u gedaan.