Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hotel verkopen Lissabon? Lissabon is een verrassende stad waarover bezoekers nooit kunnen zeggen dat ze de stad door en door kennen. Bezoekers komen regelmatig terug en er is altijd iets nieuws te ontdekken. Het hotelaanbod is gevarieerd en de mogelijkheden om een hotel te kopen of te verkopen zijn interessant voor zowel investeerders als verkopers.

Wilt u een hotel kopen of verkopen in Lissabon?

De Portugese hoofdstad, Lissabon, is gezegend met zandstranden die zich op slechts 20 minuten van het stadscentrum bevinden. Bovendien kent de stad één van de mildste klimaten in Europa waarbij jaarlijks de zon 3300 uur schijnt. Bezoekers aan de stad kunnen perfect shoppen, zich onderdompelen in een bruisend nachtleven, interessante musea bezoeken en proeven van gastronomische hoogtepunten. De hotelsector wordt voornamelijk gekenmerkt door het 3 en 4 sterrensegment. Sinds 2010 is er een stijgende trend in het aantal hotelovernachtingen te zien. Opvallend daarbij is dat vooral het luxe 5 sterren segment boven verwachting presteert. De vraag naar luxe accommodaties stijgt jaarlijks en de meeste internationale hotelketens zijn in Lissabon vertegenwoordigd. Als u plannen heeft om een hotel in Lissabon te kopen of te verkopen dan is het verstandig om een onderzoek naar de markt te doen en/of uit te laten voeren. Door uzelf te verdiepen in de situatie ter plekke en de verwachte prognoses voor de komende jaren kunt u een goede inschatting maken van het mogelijk te behalen rendement.

Hotel kopen Lissabon of hotel verkopen Lissabon (Portugal)?
Hotel kopen Lissabon of hotel verkopen Lissabon (Portugal)?

Hotel kopen Lissabon / Hotel verkopen Lissabon (Portugal) – Thema toerisme is belangrijk voor Lissabon

De ontwikkelingen in het toerisme naar Portugal en Lissabon heeft zich de voorbije jaren toegespitst op diverse thema’s. Lissabon is geliefd bij zowel vakantiegangers als zakelijke reizigers. De infrastructuur die de stad te bieden heeft legt zich toe op zowel waterrecreatie, conferenties, congressen, golf sport, religieus toerisme, spa en wellness en stedenreizen. De stad is al jaren een geliefde bestemming bij organisatoren van (inter)nationale conferenties. Jaarlijks gaan er verschillende congressen door in de stad waarbij de hotels in de hogere en luxe klasse van belang zijn. Hotels spelen hier handig op in door gespecialiseerde arrangementen aan te bieden. Hierdoor is de bezettingsgraad van de hotels in Lissabon al jaren stabiel. Door een hotel te kopen dat geëxploiteerd wordt, bijvoorbeeld door middel van een sale and leaseback constructie toe te passen, krijgen hotel uitbaters de kans om gewenste investeringen te doen en de doelgroep nog beter te kunnen bedienen.

Hoe kunt u een hotel kopen of verkopen in Lissabon?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de hotelbranche in Lissabon u te bieden heeft dan helpen wij u graag verder. U kunt een beroep doen op onze expertise en ervaring. Door aan te geven wat u precies zoekt en / of welk hotel u wilt verkopen gaan wij voor u aan de slag. U voorkomt hiermee een lange zoektocht naar het object van uw voorkeur. U mag van ons verwachten dat we u een gedetailleerd voorstel doen, waarbij een onderzoek naar de locatie, in het verleden behaalde omzetresultaten en mogelijke toekomstverwachtingen zijn inbegrepen. Onze deskundinge medewerkers helpen u in het vinden van de geschikte investeringsmogelijkheid in de hotelbranche van Lissabon.

Hotel kopen of verkopen in Lissabon FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Lissabon. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Lissabon? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Waarom een hotel kopen of verkopen in Lissabon?

Lissabon biedt een gevarieerd aanbod van culturele en architectonische bezienswaardigheden. De stad heeft de meest bloeiende en dynamische economie van Portugal. Zowel multinationals als plaatselijk openbaar bestuur, financiële instellingen en andere dienstverlenende instellingen bieden werkgelegenheid aan ruim 60% van de beroepsbevolking. Lissabon is naast een geliefde vakantiebestemming ook in trek bij zakelijke reizigers. Regelmatig vinden grote (inter)nationale (sport)evenementen en manifestaties plaats in de stad.

2. Welke hotels zijn te koop in Lissabon?

In vergelijking met andere Europese hoofdsteden zijn in Lissabon minder internationale hotelketens vertegenwoordigd. Veel hoteleigenaren zijn Portugese families. De laatste jaren wordt hotelvastgoed met mondjes maat verkocht aan onder meer verzekeringsmaatschappijen. Traditionele Portugese gebouwen worden gekocht en omgebouwd tot een stijlvol boetiekhotel. Als u een hotel wilt kopen in Lissabon is kennis van de markt onmisbaar. De interesse van bekende hotelnamen is er zeker, de mogelijkheden zijn echter beperkt. Dit maakt dat hotelvastgoedtransacties dynamisch en gewild zijn bij zowel internationale investeerders als particuliere beleggers.

3. Hoe kan ik een hotel kopen in Lissabon?

Portugal en Lissabon zijn zowel bij internationale investeerders, projectontwikkelaars en geldverstrekkers in trek. De belangstelling voor hotelvastgoed in de stad neemt toe. Het land is veilig en heeft de voorbije jaren geprofiteerd van terroristische aanslagen die in verschillende andere Europese hoofdsteden zijn gepleegd. U heeft toegang tot de markt nodig. Dit kan door zelfstandig op zoek te gaan naar een geschikte investeringsmogelijkheid. U kunt ook de adviseurs van ICH vragen om een zoekprofiel op te stellen en samen met u op zoek te gaan naar de juiste belegging in hotelvastgoed.

4. Waar moet ik op letten bij het kopen of verkopen van een hotel in Lissabon?

De bedoeling van een investering of belegging is het genereren van een rendement. Inzicht in de plaatselijke markt en de toekomstverwachtingen van zowel het betreffende hotel als de hotelsector in Lissabon zijn dan belangrijk. U wilt weten hoe een hotel de voorbije jaren heeft gepresteerd en of verbeteringen mogelijk zijn. Tegenwoordig kijken investeerders en beleggers ook naar online reviews van het hotel dat de interesse heeft. Reviews van bezoekers die in het hotel hebben verbleven, geven een aanvullende inkijk op de werking en het functioneren van het hotel.

5. Hoe kan ik mijn hotel verkopen in Lissabon?

De hotelmarkt in Lissabon is dynamisch. Investeerders zien de potentie van hotelvastgoed in de stad en de vraag naar aansprekende hotels is de laatste jaren gestegen. Als u uw hotel te koop wilt zetten, wees dan volledig. Kopers hebben zowel belangstelling in het gebouw als de resultaten van de voorbije jaren. Bedrijfsresultaten kunnen worden aangevuld met een complete omschrijving van de plaatselijke markt. Denk hierbij ook aan de wijk waar het hotel is gelegen. Welke faciliteiten en voorzieningen zijn aanwezig die voor investeerders en/of beleggers van belang zijn?

6. Welke voordelen heeft hotel kopen of verkopen in Lissabon?

Het aantal hotels en hotelkamers in Lissabon neemt nog altijd toe. Opvallend is dat de stad niet veel hotels heeft met meer dan 120 kamers. Het gemiddelde aantal kamers per hotel is 90. De diversiteit is interessant voor zowel vakantiegangers als zakelijke bezoekers die in de stad verblijven. Het aantal MICE-evenementen neemt jaarlijks toe. Lissabon is een veilige stad met een goede bereikbaarheid naar zowel het Portugese binnenland als naar de kust.

7. Welke nadelen heeft hotel kopen of verkopen in Lissabon?

De capaciteit van het huidige vliegveld is bij de verdere ontwikkeling van Lissabon als toeristische bestemming beperkt. Lissabon is in vergelijking met steden als Londen en Parijs, maar ook Istanbul vaak een minder voor de hand liggende keuze. Hoteliers die er een actief beleid op na houden en de bezoekers van hoogwaardige dienstverlening voorzien, moeten dit beleid ook in de toekomst vasthouden. Vanzelfsprekendheid en denken dat bezoekers toch wel komen zijn funest en hebben een nadelige ontwikkeling van de bezettingsgraad tot gevolg.

8. Is sale en leaseback mogelijk bij het verkopen van een hotel in Lissabon?

Bent u als hoteleigenaar op zoek naar een mogelijkheid om te investeren in uw hotel? Ook in Lissabon kunt u met een sale en leasebackcontract bakstenen omzetten in kapitaal. Met de juiste investeerder blijft u zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van het hotel en houdt u de mogelijkheid voor een zakelijk krediet bij de bank open. Als u sale en leaseback overweegt is het belangrijk om te (laten) berekenen hoe en of u gedurende de looptijd van het contract aan de huurverplichtingen kunt voldoen.

9. Kan ik mijn hotel terugkopen aan het einde van een sale en leasebackcontract?

Sale en leaseback is een van de weinige financieringsvormen waarbij u kunt onderhandelen over de voorwaarden. In de overeenkomst wordt een clausule opgenomen wat er gebeurt en/of wat de mogelijkheden zijn aan het einde van de looptijd. Doorgaans kunt u het gebouw voor een lage prijs terug overnemen van de investeerder.

10. Wat moet ik nog meer weten over hotel kopen of verkopen in Lissabon?

Hotelvastgoed in Lissabon heeft potentie. De jaarlijkse bezettingsgraad stijgt en ook de ADR ontwikkelt zich in positieve zin. De stad is aantrekkelijk voor de MICE-markt en voor toeristische doeleinden. Dit uit zich in de toename van het aantal hotelkamers. Als u een hotel in Lissabon wilt kopen of verkopen verken dan altijd eerst de markt en het segment waar het hotel zich in bevindt. Wat zijn de mogelijkheden om later eventueel uit te breiden en/of te verbouwen en renoveren? U kunt zich tijdens dit aan- of verkoopproces laten bijstaan door ervaren vastgoedadviseurs. Bij ICH kunt u rekenen op een jarenlange gespecialiseerde ervaring op het gebied van hotelvastgoed. Ook als u sale en leaseback van een hotel in Lissabon overweegt zijn de adviseurs van ICH u graag van dienst.

11. Hoe is de bezettingsgraad van hotels in Lissabon?

De hotels in Lissabon kennen een relatief hoge, stabiele bezettingsgraad. Dit is onder meer te danken aan de sterke en constante groeiende vraag naar zowel vrijetijdsbesteding als de MICE markt. In de voorbije tien jaar is de bezettingsgraad gestegen van zo’n 60% naar meer dan 80% in 2017. In 2018 stagneerde de bezettingsgraad als gevolg van het groeiende aantal hotelkamers en de beperkte toename van het aantal bezoekers. Inmiddels zijn de internationale bezoekers aantallen flink gestegen en deze trend zet zich naar verwachting de komende jaren voort.

12. Hoe is de hotelsector in Lissabon samengesteld?

Het bestaande hotelaanbod in Lissabon is de afgelopen 5 jaar aanzienlijk toegenomen, dit volledig in lijn met het groeiende aantal bezoekers. Volgens Turismo de Lisboa waren er in 2018 209 hotels met in totaal 21.400 hotelkamers. Vanwege de beperkte ruimte om een groot pand op een geschikte locatie te vinden, zijn de grote internationale hotelmerken niet in Lissabon vertegenwoordigd. De verwachting is dat namen als Curio by Hilton, Meliá en Moxy de komende jaren hun intrede zullen doen, waarmee ook het aantal hotelkamers naar verwachting met 10% zal stijgen.

13. Is een klein familiehotel in Lissabon te verkopen?

Zeker. Niet alleen internationale hotelketens hebben interesse in Lissabon. Er zijn tal van kleinere, door families gerunde, hotels die op voldoende aandacht van investeerders kunnen rekenen. De kansen hangen af van de locatie, staat van onderhoud en het aantal kamers en de aanwezige voorzieningen en faciliteiten.

14. Hoe moeilijk is het om als buitenlander hotelvastgoed in Lissabon te kopen?

Geadviseerd wordt om een beroep te doen op deskundigen die u bijstaan tijdens uw zoektocht en de eventuele onderhandelingen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende wet- en regelgeving op het gebied van hotelvastgoed en eventuele mogelijkheden om de bestaande bouw aan te passen, verbeteringen door te voeren en eventueel een renovatieplan samen te stellen. De taal kan een struikelblok zijn en gebruik maken van een ervaren tolk kan zeker geen kwaad.

15. Kan ik me laten adviseren over een hotel in Lissabon dat mijn aandacht heeft?

Ja, ook wanneer u een hotel te koop heeft zien staan en zelf nog geen actie heeft ondernemen kunt u een beroep doen op de experts van ICH. Onze medewerkers leggen contact, doen de eerste onderzoeken en vragen de nodige documentatie op. Wanneer u een geheimhoudingsverklaring moet ondertekenen dan laten we u dat direct weten, zodat het project geen vertraging oploopt.

16. Op welke kosten moet ik rekenen als ik ICH inschakel bij de bemiddeling van hotel vastgoed in Lissabon?

Investment Corporation Holland werkt op basis van no cure no pay. Onze medewerkers maken graag kennis met u. Tijdens een vrijblijvend gesprek kunt u uw plannen toelichten, waarna wij in overleg een stappenplan samenstellen. De kosten voor het succesvol afsluiten van een opdracht worden eveneens toegelicht. Het voordeel van het inschakelen van professionals is dat u zich bezig kunt houden met het vormgeven en verder ontwikkelen van uw plannen.