Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hotel verkopen Dublin? Dublin is de hoofdstad en economische grootmacht van Ierland. De stad heeft een sterke reputatie als één van West-Europa’s bestemmingen voor toonaangevende bedrijven. Een groot aantal multinationals heeft een hoofdkwartier in de stad waaronder Google, Twitter, Amazon, Ebay, Pfizer en Microsoft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dublin één van Europa’s meest gewilde hotelmarkten vertegenwoordigd.

Hotel kopen of verkopen in Dublin ontwikkelingen op de markt

Dublin had in 2015 de sterkste toename van RevPAR in Europa, vlak na Madrid. Deze ontwikkeling zorgt voor een sterke interesse van investeerders, een stijging van het aantal bezoekers en de stad heeft mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. Er is een stijgende vraag naar hotel overnachtingen in de stad en investeerders kunnen hier de komende jaren hun voordeel mee doen. Daarnaast is het als koper of verkoper van een hotel in Dublin belangrijk om te weten dat:

• Dublin nog altijd een goede prijs-kwaliteitverhouding kent in vergelijking met de gemiddelde overnachtingsprijzen. Door de toenemende vraag is er een stijgende lijn te zien in deze prijzen.
• Dublin heeft een gemiddelde bezettingsgraad van 82,3% en staat daarmee op de tweede plaats van Europese steden, met alleen Londen voor zich met 82.9%.
• De Average Daily Rates per kamer heeft de verwachting om in 2016 te stijgen naar € 120,90 en naar € 130,60 in 2017. Hiermee wordt het niveau van 2007 bereikt.

Hotel kopen Dublin of hotel verkopen Dublin (Ierland)?
Hotel kopen Dublin of hotel verkopen Dublin (Ierland)?

Hotel kopen Dublin / hotel verkopen Dublin (Ierland) – Kansen hotel kopen of verkopen in Dublin

De vraag naar hotelkamers in Dublin is stijgende. Investeerders kunnen goede zaken doen en verkopers worden daardoor in de gelegenheid gesteld om hun bezit voor een competitieve prijs te verkopen. Dublin heeft jaarlijks een groot aantal MICE-evenementen, conferenties en congressen die in de stad plaatsvinden. Hoogwaardige accommodaties zijn daarbij van groot belang. De bestaande hotelmarkt wordt gedomineerd door middenklasse en vier sterrenhotels met goede faciliteiten. Door een toenemend aantal zakelijke bezoekers stijgt de vraag naar hoogwaardige, luxe accommodaties met uitgebreide voorzieningen.

Hotelsector Dublin is volop in ontwikkeling

Ierland en Dublin hebben de laatste jaren een positieve rugwind uit Noord-Amerika en Groot-Brittannië ervaren. Toenemende bezoekersaantallen op zowel toeristisch als zakelijk vlak hebben een indrukwekkende groei laten zien. De sector richt zich meer en meer op de realisatie van duurzame groei door het aantal hotelkamers de komende jaren significant uit te breiden. Het kopen of verkopen van een hotel in Dublin wordt hierdoor voor verschillende partijen interessant. U kunt als investeerder uw voordeel doen door juist nu te investeren in het bestaande hotel aanbod of te kiezen voor mogelijk nieuwe projecten. De komende jaren zullen meerdere transacties in de hotelsector van Dublin plaatsvinden en ondernemers worden daardoor in staat gesteld om beter op de vraag vanuit de bezoekers in te spelen. Wilt u weten waar uw kansen en mogelijkheden liggen op het gebied van hotel kopen of verkopen in Dublin? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Binnen ons zakelijke netwerk zijn er altijd mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen. Dat bespaart u kostbare tijd omdat u niet zelf hoeft te zoeken en bovendien beschikken we over de kennis van de hotelsector en vastgoedmarkt in Ierland.

Hotel kopen of verkopen in Dublin FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Dublin. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Dublin? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Waarom is een hotel kopen of verkopen in Dublin interessant?

Dublin heeft zich ontwikkeld tot de IT-hub van Europa. Meer dan 100 internationale softwarebedrijven hebben zich in de stad gevestigd waaronder namen als Amazon, Facebook, Google, LinkedIn en Twitter. De stad herbergt daarnaast de hoofdkantoren van bedrijven als Alkermes, Merrion Pharmaceuticals en West Pharma. Mede door de zakelijke bedrijvigheid is het aantal zakelijke hotelovernachtingen in Dublin sterk gestegen. De gemiddelde ADR ligt in Dublin nog altijd lager dan in steden als Londen, Amsterdam en Parijs. De vraag naar hotelvastgoed in Dublin zal zich in de nabije toekomst naar verwachting voortzetten.

2. Wat is de verwachting voor hotelvastgoed de komende jaren?

Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen worden de komende jaren ruim 3.500 nieuwe hotelkamers aan het bestaande aanbod toegevoegd. Interessant is dat van dit aantal zo’n 90% afkomstig is van nieuwbouw projecten. Deze toename staat daarnaast gelijk aan een stijging van 15% van het huidige aantal hotelkamers. Hotels te koop in Dublin worden zowel door binnen- als buitenlandse investeerders met belangstelling bekeken en op waarde geschat.

3. Welk rendement kan ik verwachten van een investering in een hotel in Dublin?

Rendementen die bereikt worden zijn afhankelijk van de manier waarop u een hotel of een hotelkamer koopt. U kunt een hotel en de exploitatie daarvan overnemen. Afhankelijk van de bereikte resultaten in het verleden kunt u daarop verder bouwen. Door de beoogde doelgroep(en) aan te blijven spreken en faciliteiten en voorzieningen af te stemmen kunt u omzet verhogend werken. Investeert u in een hotel door middel van een sale en leaseback? In de leaseovereenkomst is een rentepercentage vastgesteld. U kunt nauwkeurig het rendement op uw investering berekenen.

4. Wat zijn de voordelen van een hotel kopen of verkopen in Dublin?

Dublin is aantrekkelijk voor institutionele investeerders en particuliere beleggers. Hotelvastgoed in de stad is, zeker in vergelijking met andere Europese steden, relatief voordelig. De stad kent een toenemende MICE-markt en jaarlijks bezoekt een groot aantal toeristen de stad gedurende een of meerdere dagen. De vraag naar diversiteit in hotelclassificaties spreekt voor zich. Zowel B&B ’s, budgethotels, luxehotels, familiehotels en middenklasse hotels zijn geliefd bij bezoekers en zakelijke reizigers.

5. Wat zijn de nadelen van een hotel kopen of verkopen in Dublin?

Een van de grootste uitdagingen voor de hotelsector in Dublin, en Ierland in zijn totaliteit, is op korte termijn de Brexit onzekerheid. Binnenlands toerisme neemt af omdat de Britse consument te maken heeft met een hoge inflatie en economisch onzekerheid. De onzekerheid is tweeledig. Waar de particuliere belegger tot op zekere hoogte een afwachtende houding aanneemt, haken anderen volledig af. Daar staan investeerders tegenover die hun kans zien en de Brexit perikelen voor lief nemen. Niemand weet immers hoe de situatie zich ontwikkeld en welke invloed dit heeft op de hotelsector.

6. Is sale en leaseback een optie in Dublin?

Sale en leaseback is wereldwijd een regelmatig toegepaste financieringsvorm bij de aan- en verkoop van hotelvastgoed. Als investeerder is sale en leaseback voor u interessant, omdat u directe inkomsten heeft. Hoteleigenaren die op zoek zijn naar kapitaal kunnen stenen omzetten in geld. Het vrijgekomen kapitaal kan gebruikt worden om verbeteringen, vernieuwingen en investeringen in het hotel te doen. Gedurende de looptijd van de overeenkomst is de hotelier huur verschuldigd. In het contract wordt een clausule opgenomen over wat er gebeurt aan het einde van de looptijd. Vaak kan de voormalige eigenaar het hotel voor een klein bedrag terug kopen.

7. Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een hotel in Dublin?

De manier waarop u het hotel en eventueel de exploitatie koopt is belangrijk voor de voortzetting. Belangrijke zaken als een exploitatievergunning en een horecavergunning zijn onmisbaar voor de uitbating van een hotel. De aan- en verkoop van hotelvastgoed kan begeleid worden door de ervaren adviseurs van Investment Corporation Holland. Due dilligence onderzoek wordt geadviseerd. Door middel van een specifiek, diepgaand bedrijfsonderzoek krijgt u, als investeerder, meer inzicht in verschillende bedrijfsmatige aspecten van het hotel dat u wilt overnemen. Aan de hand hiervan kunnen eventuele onzekerheden en risico’s nader bekeken worden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar online reviews. Hoe zijn de meningen van bezoekers aan het hotel?

8. Kan ik een hypotheek afsluiten voor het kopen van een hotel in Dublin?

Afhankelijk van de bereikte prestaties van het hotel de voorbije jaren en het realistische verwachtingspatroon, kunt u overwegen een hypotheek af te sluiten. Banken en hypotheekverstrekkers zoeken zekerheden, waarbij het onroerend goed als onderpand dient. U wordt gevraagd een bedrijfsplan te presenteren en te verdedigen. Het is mogelijk om u bij te laten staan door ICH. Naast het opstellen van een zoekprofiel voor een geschikte hypotheekverstrekker, adviseren de medewerkers u op het gebied van documentatie, presentatie en motivatie.

9. Wat moet ik nog meer weten over een hotel kopen of verkopen in Dublin?

Ierland en Dublin zijn geliefde vakantiebestemmingen. Toeristen van over de hele wereld bezoeken de stad en verblijven in de verschillende hotels. Naast het verblijfstoerisme is de MICE-markt van groot belang. Mede dankzij de aanwezigheid van multinationals kent het aantal vergaderingen, zakelijke bijeenkomsten, beurzen en congressen een sterk stijgende lijn die zich naar verwachting ook de komende jaren positief evalueert. Ondanks de onzekerheid die een mogelijke Brexit met zich meeneemt, blijven zowel toeristen als zakelijke reizigers Dublin bezoeken. Naar verwachting ligt het niet in de lijn dat de waarde van (hotel)vastgoed vermindert door de Brexit. Gedegen advies en informatie over een hotel kopen of verkopen in Dublin ontvangt u van ICH. De adviseurs kunnen u alles vertellen over de sale en leasebackconstructie en de mogelijkheden die u hiermee creëert.

10. Hoe kan ik een onafhankelijke beoordeling laten maken van een hotel en de operationele en financiële aspecten daarvan?

Het ervaren team van ICH heeft zowel branche-ervaring als kennis op het gebied van hotel- en recreatie activiteiten. We kunnen voor u de prestaties van een in bedrijf zijnde hotel evalueren en een gedetailleerd objectieve analyse maken voor de toekomstige besluitvoering. Daarnaast zijn onze medewerkers u graag van dienst bij het maken van een onafhankelijke beoordeling van zowel de financiële positie als de financieringsstructuur, de managementstructuur, kwaliteitssystemen, verkoopstrategie en marktanalyse van het beoogde hotel.

11. Is investeren in Iers hotelvastgoed veilig?

Investeren en beleggen hebben risico’s. Dat geldt zowel voor binnen- als buitenlandse investeringen. Door vooraf gedegen onderzoek te verrichten en u te laten informeren over de toekomstverwachtingen kunt u het risico beperken. Uiteraard zullen er altijd onvoorziene gebeurtenissen zijn die zowel positief als negatief kunnen zijn op een bepaalde branche en/of investering.

12. Waarom is een due diligence onderzoek belangrijk?

Zowel voor een koper als verkoper is een due diligence onderzoek van zekere waarde. Het uitgebreide onderzoek richt zich op de verschillende juridische, financiële, fiscale en commerciële plannen en cijfers van het hotel. U krijgt met het due diligence onderzoek in de feitelijke waarde van het hotel en het onderzoek is met name bedoelt om na de aankoop niet met onaangename ‘lijken die uit de kast vallen’ te worden geconfronteerd. De medewerkers van ICH kunnen u helpen bij het due diligence onderzoek. Dit zowel wanneer u hotel wilt verkopen als wanneer u op zoek bent naar een investeringsmogelijkheid.

13. Wat gebeurt er aan het einde van een sale en leaseback overeenkomst met hotelvastgoed?

In de overeenkomst is een clausule opgenomen, waarin de mogelijkheden aan het einde van de looptijd zijn opgenomen. Meestal heeft u het eerste recht op koop en kunt u het vastgoed voor een symbolisch bedrag terugkopen. Eventueel kunt u overwegen om het pand verder te huren en een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten. Onderhandelingen kunnen eventueel uitbesteed worden aan de medewerkers van ICH. U kunt zich dan volledig focussen op uw bedrijfsvoering.

14. Ik ben al enige tijd in onderhandeling met een geïnteresseerde koper. Onlangs heeft zich een investeerder gemeld die direct zaken met mij wil doen. Hoe kan ik dit oplossen?

Onderhandelen met verschillende partijen is lastig. Het gebeurt regelmatig dat hoteleigenaars een beroep doen op de expertise en ervaring van ICH. Onze medewerkers voeren namens u de onderhandeling met geïnteresseerde partijen en kunnen al wat sneller dan uzelf vragen om een definitief antwoord of een bod. U weet dan sneller waar u aan toe bent en hoe u uw onderneming verder richting kunt geven.

15. Kan ik ook een hotel kopen of verkopen in de omgeving van Dublin?

Zeker. Ierland is groter dan Dublin en de verschillende regio’s en steden zijn aantrekkelijk voor verschillende evenementen, congressen, recreatieve en zakelijke bijeenkomsten. Met een uitgebreide omschrijving van het vastgoed dat u zoekt of verkoopt, gaan de medewerkers van ICH voor u aan de slag en vinden we samen een geschikt hotel en/of een investeerder.