Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hotel verkopen Barcelona? Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië, is de thuisbasis van 1.6 miljoen inwoners. De stad wordt gekenmerkt door 4,6 kilometer stranden en een architectuur die sterk beïnvloed is door de wereldberoemde Catalaanse architect Gaudí. Barcelona is al jaren een gerenommeerde internationale toeristische bestemming en concurreert graag met Madrid. Een hotel kopen of verkopen in Barcelona biedt de komende jaren goede vooruitzichten.

Vraag naar hotelovernachtingen in Barcelona

Barcelona is de meest bezochte stad van Spanje. Jaarlijks bezoeken ruim 8 miljoen toeristen en zakelijke reizigers de stad. Bezoekers aan de stad kunnen rekenenen op een gevarieerd aanbod toeristische attracties en een uitstekende zakelijke infrastructuur. De stad is volledig uitgerust om een verscheidenheid aan diensten en faciliteiten te bieden voor zowel vakantiegangers als individuele zakelijke reizigers en MICE bedrijven. Het hotelaanbod in de stad is groot en bestaat uit kleine pensions, goede middenklasse hotels, boektiekhotels en grote luxe hotels in het topsegment. Een hotel kopen of verkopen in Barcelona vergt gedegen marktonderzoek en een bestudering van in het verleden behaalde resultaten en de gemiddelde bezettingsgraad. Het verdient de aanbeveling om ook te kijken naar gelijkwaardige hotels die in de omgeving van het beoogde object gesitueerd zijn. Barcelona zal naar verwachting ook in de komende jaren een druk bezochte bestemming blijven waarbij de vraag naar luxe hotelovernachtingen stijgt.

Hotel kopen Barcelona of hotel verkopen Barcelona?
Hotel kopen Barcelona of hotel verkopen Barcelona?

Hoe ziet de hotelsector in Barcelona er uit?

Van de bijna 400 hotels die de stad telt bestaat het merendeel uit 3- en 4-sterrenhotels. Sinds 2008 is de hotelmarkt in Barcelona, ondanks de mondiale crisis, onderhevig aan een groei. Dit zowel op het gebied van het aantal hotels als de toename in het kamer aanbod. Het 5-sterren segment in de stad is aanwezig, maar is minder in trek bij de toeristen die de stad bezoeken. Zakenreizigers daarentegen verblijven graag in de luxe hotels waar alle voorzieningen aanwezig zijn. De markt wordt gedomineerd door voornamelijk binnenlandse en dus Spaanse hotelketens al zijn er steeds meer internationale brands vertegenwoordigd. Wilt u een hotel kopen of verkopen in Barcelona dan is het mogelijk om in bestaande objecten met een aanwezige hotelexploitant te investeren of een hotel te zoeken dat nieuw is of misschien momenteel leeg staat en daarvoor de geschikte exploitant te zoeken. In de hotelmarkt worden doorgaans huurcontracten voor langere termijn afgesloten, waardoor u zeker bent van een maandelijkse cashflow en het gebouw goed onderhouden wordt.

Hotel kopen Barcelona / Hotel verkopen Barcelona – Waar is de markt in Barcelona het meest interessant?

De meeste overnachtingen in en om Barcelona worden gedaan in het centrum van de stad en bij de stranden. Districten als Ciutat Vella en Eixample zijn populair en niet alleen wat betreft nieuwe openingen. Investeringsmogelijkheden doen zich ook voor in renovatieprogramma’s van bestaande hotels. Deze hotels zoeken investeerders zodat ze aan vernieuwing, uitbreiding en verbetering kunnen werken. Na een grondige verbouwing opent het bestaande hotel opnieuw haar deuren en kan doorgaans rekenen op een uitstekende bezettingsgraad. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om een hotel te kopen of verkopen in Barcelona neem dan vrijblijvend contact op met een van onze deskundige medewerkers.

Hotel kopen of verkopen in Barcelona FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over hotel kopen of verkopen in Barcelona. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over hotel kopen of verkopen in Barcelona? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Waarom is een hotel kopen of verkopen in Barcelona interessant?

Barcelona is een van de favoriete korte vakantie bestemmingen voor veel toeristen die de stad bezoeken. Barcelona is echter ook een belangrijk financieel en bancair centrum, waarbij de uitstekende transport verbindingen en de nabijheid bij Frankrijk helpen om buitenlandse investeerders te trekken. De MICE-markt in Barcelona is groeiende en de stad wordt steeds belangrijker voor cruisemaatschappijen die de havenstad aandoen. Toeristische en zakelijke aankomsten zijn de voorbije jaren gestaag gestegen en de verwachting voor de komende jaren is gunstig.

2. Hoe ontwikkeld de hotelsector in Barcelona zich de komende jaren?

In 2015 voerde de stad een moratorium in op vlak van hotelontwikkelingen en korte termijn verhuur. Dit werd in 2017 vervangen door het zogenaamde Special Tourist Accommodation Plan, PEUAT. De stad streeft hiermee naast een verantwoord ‘kwaliteits toerisme’ ook meer duurzaamheid in de hotelsector na. De bedoeling is tegelijkertijd om de druk op de meest verzadigde buurten en wijken van de stad te verminderen. De bezettingsgraad is in Barcelona het hele jaar door goed, maar slechts mondjesmaat worden nieuwe bouwvergunningen voor hotels en appartementencomplexen verstrekt. Gunstig voor de hotelsector is het feit dat huurwoningen, die voor korte termijn verhuur ingezet worden, zwaar beboet en zelfs gesloten worden. Zolang de politieke situatie in Catalonië stabiel blijft, zijn de verwachtingen voor de hotelsector gunstig.

3. Kan ik als buitenlander een hotel kopen in Barcelona?

Zowel binnenlandse als internationale investeerders worden aangetrokken door de opbloeiende en florerende hotelsector in Barcelona. De indrukwekkende hotelprestaties en de kracht die stad op binnen- en buitenlandse bezoekers uitoefent draagt hier zeker aan bij. Als buitenlander kunt u op verschillende manieren investeren in hotelvastgoed in Barcelona. Een groot aantal hotels is aan een opknapbeurt toe. Beleggers kunnen hotels kopen, renoveren en weer verkopen of verhuren. Ruim de helft van alle hotelvastgoedtransacties in Spanje betreft internationale investeerders.

4. Wat is het voordeel van een hotel kopen in Barcelona?

Barcelona heeft een tot de verbeelding sprekend aanbod bezienswaardigheden en toeristische hoogtepunten. Zowel bezoekers die een vakantie doorbrengen in de stad als zakelijke reizigers, bezoeken zowel de musea, tentoonstellingen, kerken, basilieken en andere toeristische trekpleisters jaarlijks in groten getale. De stad kent zowel over land, door de lucht als via het water een uitstekende bereikbaarheid. De bezettingsgraad van de hotelsector wordt gekenmerkt door een stijgende lijn.

5. Wat is het nadeel van een hotel kopen in Barcelona?

De politieke situatie in Catalonië heeft een tumultueuze periode achter de rug. Een periode waarin gasten de stad enigszins links lieten liggen. Zolang het politieke toneel rustig is, trekt het aantal overnachtingen sterk aan. Hoe zich dit evalueert als de politieke omstandigheden veranderen is twijfelachtig. Net zoals veel andere Europese (hoofd)steden is Barcelona in het verleden diep geraakt door terroristische aanslagen. Niemand kan voorspellen hoe dit in toekomst meespeelt op toeristisch en zakelijk vlak. Bij het overnemen van een in bedrijf zijnde hotel is het in Spanje gebruikelijk om ook alle medewerkers ‘over te nemen’. Laat vooraf bestuderen hoe dit precies zit en of u eventueel ontslag aan kunt vragen. Vakbonden hebben in Spanje een zekere stem in de bedrijfsvoering.

6. Kan een hotel kopen of verkopen in Barcelona het hele jaar door?

Barcelona is als bestemming voor een korte vakantie of een zakelijke bijeenkomst het hele jaar door aantrekkelijk. De maanden met de laagste bezettingsgraad zijn december en januari. Mede door een toenemend aantal MICE-bezoekers ligt de gemiddelde maandelijkse bezettingsgraad rond 50%. In de zomermaanden ligt dit percentage rond de 80% tot 90%. Als verkoper is het zaak om investeerders te wijzen op de mogelijkheden om de maandelijkse bezettingsgraad te verhogen door de wintermaanden extra onder de aandacht van gasten en bezoekers te brengen.

7. Hoe verhoudt een platform als Airbnb zich tegenover hotelprestaties in Barcelona?

Investeerders en beleggers in hotelvastgoed volgen de ontwikkelingen van een korte termijnverhuur platform als Airbnb met argusogen. Zeker in steden worden particuliere woningen en kamers vaak illegaal verhuurd. In Barcelona wordt illegale korte termijnverhuur strengt bestraft. Zowel geldboetes als sluiting komen voor. In het streven naar een hoge kwaliteit en duurzaamheid van het toerisme in de stad, komt dit de hotelsector ten goede.

8. Hoe is de samenstelling van de hotelclassificatie en hotelkamers in Barcelona?

Het aantal hotel en hotelkamers in Barcelona heeft de laatste jaren een gestage toename doorgemaakt. Dit overeenkomstig de stijgende vraag naar hotelovernachtingen. De stijging is vooral terug te zien in het toegenomen aanbod van viersterrenhotels. Mede door het Special Tourist Accommodation Plan zijn nauwelijks nieuwe hotels ontwikkeld en/of gebouwd. Slechts enkele projecten die al voor de lancering van de nieuwe wet een vergunning hebben gekregen, zullen in de komende jaren op de bestaande markt toetreden. De toekomst voor nieuwe hotels blijft vooralsnog onzeker. Bestaande hotels en hotelkamers hebben verschillende classificaties, waarbij het aantal viersterrenhotels het hoogste aantal overnachtingen kent. Toch zijn er ook voldoende kleinschalige familiehotels en luxe boetiekhotels met een uitstekende bezettingsgraad.

9. Wat moet ik nog meer weten over een hotel kopen of verkopen in Barcelona?

Buitenlandse investeringen verdienen vaak nog meer aandacht dan wanneer u binnenlands hotelvastgoed koopt en/of verkoopt. Buitenlandse investeringen zijn in de plaatselijke hotelsector niet vreemd. Een groot aantal hotels is in handen van buitenlandse investeerders en/of particuliere hoteleigenaren. Zowel investeren in een hotelkamer als het kopen en verhuren van een hotel via sale en leaseback zijn interessante manieren van investeren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Investment Corporation Holland stelt samen met u een zoekprofiel op. Zowel bij het kopen als verkopen van een hotel in Barcelona wordt u gedurende de procedure bijgestaan door ervaren adviseurs. De medewerkers hebben toegang tot een breed netwerk van potentiële kopers en investeerders. Samenwerking gebeurt op no cure no pay basis.

10. Is een hotel in Barcelona een goede investering?

Hotels en vakantieresorts kunnen een uitstekende manier zijn om inkomsten te genereren en uw bezit uit te breiden, vooral als de economie sterk is. In tegenstelling tot verschillende andere soorten commercieel vastgoed, kunnen hotels hun kamerprijzen dagelijks aanpassen om de bezettingsgraad te optimaliseren en de omzet te vergroten.

11. Hoe investeer ik in een hotelbedrijf?

Als u overweegt om een hotel of motel te kopen en het bedrijf zelf te runnen, doen dan vooraf onderzoek om te bepalen of dit voor u de juiste zakelijke beslissing is. U kunt dit zelfstandig doen, maar u kunt hiervoor ook de expertise van ICH inschakelen. De ervaren medewerkers kunnen namens u de benodigde documenten, statistieken, (jaar)verslagen en ontwikkelingsplannen opvragen bij de verkopende partij of diens vertegenwoordiger. Het is belangrijk dat u van tevoren op de hoogte bent van toekomstige veranderingen in bestaande bestemmingsplannen en omgevingsfactoren. Na inzage in de onderliggende gegevens kunt u besluiten om te gaan onderhandelen of af te zien van verdere actie.

12. Ik wil mijn boutique hotel in Barcelona verkopen. Hoe pak ik dit aan?

Ook bij de verkoop van uw hotel in Barcelona kunt u beroep doen op de expertise en ervaring van ICH. In overleg kan een verkoopbrochure samengesteld worden en kunnen onze medewerkers geïnteresseerde investeerders en/of kopers te woord staan. Bij de verkoop van een hotel is inzage in de jaarcijfers, balansen en overige documenten van belang. Uiteraard wordt hier vertrouwelijk mee omgesprongen en kan potentiële investeerders gevraagd worden een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

13. Ben ik bij de overname van een werkend hotel in Barcelona verplicht om bestaande contracten en werknemers mee over te nemen?

U kunt een hotel overnemen dat in bedrijf is. De manier waarop dit gebeurt kan onderhandeld worden met de huidige exploitant c.q. eigenaar. De vraag is of u daadwerkelijk alle medewerkers mee wilt nemen en hoe de huidige verhoudingen zijn ten aanzien van onder andere vakbonden en vakbondsmedewerkers. Zorg dat u hier vooraf duidelijkheid over heeft, zodat u niet kort na de overname wordt geconfronteerd met eventuele stakingen en/of overige problemen op personeelsvlak.

14. Is mijn hotel in Barcelona geschikt voor sale en leaseback?

De mogelijkheden voor sale en leaseback hangen af van de gegevens en kenmerken van uw hotel. Investeerders tonen regelmatig interesse in de sale en leaseback van een volledig functionerend hotel. Het is mogelijk om mee te onderhandelen over de voorwaarden van de overeenkomst. Met behulp van sale en leaseback creëert u liquide middelen, waarmee u uw onderneming kunt uitbreiden en/of de gewenste verbouwingen en aanpassingen door kunt voeren.

15. Ik kan een hotel in Barcelona overnemen en wordt gevraagd zo snel mogelijk te beslissen. Waar let ik op?

Het overnemen van een hotel is een grote beslissing die een gedegen voorbereiding nodig heeft. Om te voorkomen dat u een kat in de zak koopt is een gedegen due diligence onderzoek van belang. Dit uitgebreide onderzoek richt zich onder meer op de commerciële, financiële, fiscale en juridische aspecten van de onderneming, het hotel.