Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een vrije bouwkavel in Rotterdam. Zelf een woning ontwerpen en zelf uw droomwoning bouwen. Het unieke van bouwgrond te koop Rotterdam is dat u, als particulier, de mogelijkheid hebt om uw woondroom te realiseren. Rotterdam is een stad waar zelfbouw op verschillende manieren wordt gepromoot en gestimuleerd. De voorbije jaren heeft de gemeente bouwgrond te koop Rotterdam op verschillende locaties aangeboden. Het aanbod bouwkavels is gevarieerd met bouwgrond te koop Rotterdam in diverse prijsklassen.

Bouwgrond te koop Rotterdam.
Bouwgrond te koop Rotterdam.

Grond kopen gemeente Rotterdam

Bouwgrond te koop Rotterdam Kralingen, bouwkavels Nesselande en Park Zestienhoven. Het zijn onder meer deze kavels die door de gemeente te koop worden aangeboden en die geschikt zijn gemaakt voor zelfbouw. Als u kiest voor zelfbouw heeft u de ruimte om zelf een architect en aannemer te selecteren om uw bouwplannen te realiseren. Afhankelijk van de locatie en het soort bouwgrond te koop Rotterdam is de ontwikkeling van een woning aan voorwaarden gebonden. Uiteraard heeft u te maken met een bestemmingsplan en zijn er doorgaans zogenaamde randvoorwaarden van toepassing. Een en ander heeft ook te maken met de vormgeving van de woning, de keuze voor een ontwerp, de duurzaamheid en de keuze voor alternatieve bouwmaterialen. Zelfbouw heeft zowel voor u, als zelfbouwer, en de gemeente diverse pluspunten en voordelen. Zo kan zelfbouw op unieke wijze bijdragen aan:

• Aantrekkelijke en gevarieerde woonwijken waarin unieke woningontwerpen tot hun recht komen.
• Zelfbouwers behoren tot een preferente doelgroep van de gemeente Rotterdam. Door bouwgrond ter beschikking te stellen wordt het voor deze doelgroep extra aantrekkelijk om in de stad of in de buitenwijken een bouwkavel aan te kopen.
• Zelfbouwwoningen worden duurzaam gebouwd, waarbij rekening wordt gehouden met duurzame materialen. Ongemerkt heeft dit hoogwaardige kwaliteitswoningen als resultaat.

Daarnaast hanteert de gemeente een aantal uitgangspunten die bouwgrond te koop Rotterdam extra aantrekkelijk maken voor zelfbouwers. Het is daarbij de bedoeling om Rotterdammers inspraak en zeggenschap te geven om unieke woondromen vorm te geven. Zelfbouwen schept immers ruimte voor creatieve ideeën en maakt het mogelijk om te experimenteren met bijzondere woonvormen.

Prijs bouwgrond te koop Rotterdam

Grond is een waardevol bezit dat een beter rendement oplevert dan onder meer banksparen. Als u in het verleden bouwgrond in Rotterdam heeft gekocht om later op terug te kunnen vallen, dan kunt u bij een eventuele verkoop een aardige winst pakken. De prijs voor bouwgrond te koop Rotterdam is op verschillende factoren gebaseerd. Grond kopen via de gemeente Rotterdam kan voordeliger zijn dan wanneer u een bouwkavel koopt van een investeerder en/of particuliere grondbezitter. De locatie van de grond bepaald een gedeelte van de vierkante meterprijs. Het bestemmingsplan, de bereikbaarheid, voorzieningen en faciliteiten hebben eveneens impact op de grondprijs. Bouwgrond te koop Rotterdam dat u via de gemeente koopt is verdeeld in verschillende kavels. Dit is bewust gedaan, om een grotere groep geïnteresseerde kopers en zelfbouwers attent te maken op de mogelijkheden die de Maasstad te bieden heeft:

• Vrije kavel. Met een vrij kavel kunnen zelfbouwers, met een droomwoning in gedachten, hun woondroom waarmaken. U ontwerpt en bouwt uw eigen woning, waarbij u zelf contacten onderhoud met een architect en aannemer. Sommige locaties zijn welstandsvrij, wat zoveel inhoud als het ervaren van vrijheid in ontwerpen en bouwen.
• Stadskavel. Zelfbouwen en toch onderdeel zijn van een geheel? Uw kavel maakt deel uit van een rij woningen die op een eigen kavel staan. U bent op een stadskavel aan bepaalde richtlijnen gebonden, waaronder maximale afmetingen. Binnen de regelgeving is er een zekere vrijheid om uw eigen woning te ontwerpen, vorm te geven en in te richten volgens uw eigen ideeën.
• Groepskavel. Gezamenlijk met andere zelfbouwers een kavel aankopen? De groepskavel is hiervoor bedoelt. Op dit gezamenlijke stuk grond mogen woningen gebouwd worden. Vaak worden dit soort zelfbouwwoningen op elkaar afgestemd, waarbij iedereen evenveel inspraak heeft. Om zelfbouw op een groepskavel tot een succesvol project te maken moet u kunnen samenwerken en openstaan voor meningen en ideeën van anderen.

Aantrekkelijke bouwgrond te koop Rotterdam

Met de huidige krapte op de woningmarkt is bouwgrond te koop Rotterdam interessant voor verschillende partijen. Het spreekt voor zich dat u bouwgrond te koop Rotterdam tegen de hoogst mogelijke prijs wilt verkopen. Hoe u de verkoop van de bouwgrond aanpakt is medebepalend voor een succesvolle verkoop. Potentiële kopers die naar een geschikte bouwkavel op zoek zijn, willen misschien zelf een woning bouwen. Ondanks dit gegeven is het niet gezegd dat deze kopers ook daadwerkelijk de mogelijkheden van een kale bouwkavel zien. Zorg daarom voor een aantrekkelijke presentatie. Met behulp van beeldmateriaal kan duidelijk gemaakt worden hoe een woning op de bouwgrond eruit ziet. Bouwgrond te koop Rotterdam presenteren is veelomvattend. U kunt geïnteresseerde kopers grotendeels tegemoet komen door het bestemmingsplan in de presentatie te omschrijven. Door dit te doen bespaart u een koper veel tijd. Maak een beschrijving van de locatie zelf en denk daarbij aan de directe omgeving. Hoe is het met andere woonkernen en/of bedrijfsmogelijkheden. Wat zijn de toekomstplannen voor het gebied waar de bouwgrond is gelegen? Kopers die van rust en stilte houden, hebben niets aan bouwgrond die op een, in de toekomst, drukke locatie ligt.

Advies bij het kopen of verkopen van bouwgrond in Rotterdam

Of u nu bouwgrond verkoopt of juist op zoek bent naar die ene interessante bouwkavel, u kunt soms wel wat hulp en advies gebruiken. Grond kopen houdt meer in dan een kijkje ter plaatse nemen en vervolgens aan de slag gaan met een architect en aannemer. Het is een procedure die tijd in beslag neemt. U bent aangewezen op de snelheid waarmee bijvoorbeeld een welstandscommissie goedkeuring geeft en op bouw- en woningtoezicht die de uiteindelijke bouwvergunning af moeten geven. Ziet u zelfbouwen wel zitten, maar voelt u weinig voor alle taken die in de voorbereidende fase op u af komen? Neem dan eens contact op met Investment Corporation Holland. De medewerkers en adviseurs hebben jarenlange ervaring met het aan- en verkopen van bouwgrond in Rotterdam. De ambtelijke molen is gekend en door de juiste contacten aan te spreken wordt het proces geoptimaliseerd. Laat uzelf werk en zorgen uithanden nemen, zodat u zich kunt richten op de ontwikkeling en bouw van uw woondroom in Rotterdam. ICH staat voor u klaar.

Bouwgrond te koop Rotterdam FAQ

Hier vindt u de meest gestelde vragen over bouwgrond te koop Rotterdam. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over een investeerder zoeken? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Kan ik de erfpachtgrond te kopen in Rotterdam waar mijn woning of kantoor op staat?

Ja, de gemeente Rotterdam geeft grond niet langer uit op basis van erfpacht. U kunt de grond kopen. Ook wanneer u een bestaande erfpachter bent kan de grond waarop uw (koop)woning of kantoor staat gekocht worden.

2. Wat is het voordeel van het kopen van erfpachtgrond?

Het kopen van de woning die bij uw woning of kantoor hoort maakt dat u geen last meer heeft van tussentijdse indexeringen en/of herzieningen van de canon. Ook de financiering van de koopsom kan voordelig uitpakken, het aflossingsbedrag is naar alle waarschijnlijkheid lager dan de huidige canonverplichting. Als koper hoeft u 50 of 99 jaar na afloop van het contract niet opnieuw voor de grond onder uw huis te betalen. U bent eigenaar van zowel het pand als de grond en u profiteert van een mogelijke grondwaardestijging bij verkoop van het pand.

3. Is er sprake van een hogere WOZ waarde bij grond in eigendom?

Nee, de gemeente gaat bij het bepalen van de WOZ-waarde uit van eigen grond. Dit is ook van toepassing bij situaties waar het erfpacht betreft.

4. Hoe wordt de koopsom berekend wanneer er een onderliggend canoncontract is?

De berekening van de koopsom bestaat in deze gevallen uit drie delen: de grondwaarde verschuldigd na afloop van de 50 jaar periode, de grondwaarde verschuldigd na afloop van het erfpachtrecht en de canon tot en met het einde van de 50 jaar periode. De verschillende bedragen worden bij elkaar opgeteld en vormen samen de koopsom.

5. Kan ik een stuk openbaar groen van de gemeente Rotterdam kopen als uitbreiding van mijn tuin?

Het is de status van het hoofdperceel dat bepaalt u voor de gewenste tuinuitbreiding openbaar groen van de gemeente in eigendom of erfpacht kunt krijgen. Bent u de eigenaar van de woning en van het hoofdperceel, dan wordt de grond aan u verpacht. Wanneer u erfpachter bent bij de gemeente, kan de tuinuitbreiding in eeuwigdurende erfpacht worden uitgegeven. U huurt een woning van een andere partij, dan kan de tuinuitbreiding alleen worden gegeven wanneer de verhurende partij de grond van de gemeente koopt en daarna aan u verhuurt.

6. Kan ik een bouwkavel in Rotterdam kopen?

Ja, regelmatig worden nieuwe projecten ontwikkeld. U kunt zich dan inschrijven voor een bouwkavel. De verschillende projecten worden op uiteenlopende manieren gepresenteerd en verkocht. Wanneer u interesse heeft om bouwgrond in Rotterdam te kopen kunt u hiervoor professionele begeleiding inhuren. U hoeft zich dan zelf niet druk te maken over de verschillende documenten en formulieren die ingevuld en op tijd ingeleverd moeten worden. Het hele aankoopproject wordt voor u gedaan.