Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De huizenmarkt in Den Haag is al jaren overspannen. De krapte neemt toe en het zijn allang niet meer alleen starters die geen geschikte of betaalbare woning kunnen vinden. Verschillende Nederlandse gemeentes verkopen daarom steeds vaker bouwkavels aan particulieren die zelf een droomwoning willen bouwen. Bouwgrond te koop Den Haag betekent echter niet dat u automatisch een kavel kunt kopen. Wat kunt u verwachten van ‘bouwgrond te koop Den Haag?’

Bouwgrond te koop Den Haag
Bouwgrond te koop Den Haag

Kavels omgeving Den Haag

Bouwgrond te koop Den Haag is voor zelfbouwers een droom. Zelf een eigen huis bouwen is iets waar velen in de Hofstad van dromen. De geschikte kavel vinden in een drukke stad, als Den Haag, is minder vanzelfsprekend dan dat het lijkt. Regelmatig bieden particuliere eigenaren of investeringsmaatschappijen bouwgrond te koop Den Haag aan. Om de woningmarkt in beweging te brengen is ook de gemeente Den Haag zelf actief in het aanbieden van bouwkavels in de stad. Geïnteresseerde kopers kunnen kiezen uit verschillende locaties die zich verspreid over de stad bevinden en die in verschillende prijscategorieën zijn verdeeld. Bouwgrond te koop Den Haag is divers om een grote groep geïnteresseerde zelfbouwers te bereiken. De bouwregels verschillen per locatie, iets wat zelfbouwers aanspreekt. Hiermee heeft u immers een geweldige kans om uw droomhuis middenin de stad, of aan de rand daarvan, te bouwen.

Bouwgrond te koop Den Haag voor zelfbouw

Zelfbouw Den Haag biedt mogelijkheden voor iedereen die geïnteresseerd is om zelf op een lege kavel een droomhuis te bouwen, als om een bestaand pand te kopen en dit naar eigen wens op te knappen. Maar wanneer en bovenal hoe komt u in aanmerking voor bouwgrond te koop Den Haag? Met name bouwgrond te koop Den Haag dat door de gemeente wordt verkocht is aan inschrijving onderhavig. Informeer of u een optie kunt nemen op een kavel die u aanspreekt. Bij inschrijving geldt vaak het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Een andere uitgifte vorm van bouwgrond is dat potentiële kopers zichzelf moeten verkopen door te laten zien wat de bijdrage aan de omgeving is. Hierbij is presentatie ontzettend belangrijk. Wordt u geselecteerd? Dan volgt een verkoopgesprek. In dit gesprek komen onder meer uw bouwplannen, de randvoorwaarden en eventuele beeldkwaliteitsplannen ter sprake. Kunt u zich vinden in de voorwaarden dan kunt u tekenen voor de bouwgrond, de optie, en wordt het perceel gedurende een vooraf bepaalde tijd voor u gereserveerd. Uw bouwplannen kunnen meer concreet vorm gegeven worden en het wachten is op de omgevingsvergunning. Heeft u al een ontwerp voor uw droomwoning in gedachten? De volgende fase is dat uw woning door een architect van A tot Z in beeld moet worden gebracht. Met de bouwtekening in uw hand kunt u aannemers raadplegen voor een prijsopgave. Ondertussen buigt de welstandscommissie van de gemeente zich over uw bouwplannen. De hele procedure is niet binnen een paar weken bekeken, u moet rekening houden met een paar maanden. Als de goedkeuring van de welstandscommissie een feit is, moet de bouwvergunning worden afgegeven. Het is niet ondenkbaar dat ook dit een aantal weken duurt. Eens u de bouwvergunning heeft is er niets meer wat uw zelfbouw Den Haag tegenhoudt.

Prijs bouwgrond te koop Den Haag

De kosten voor bouwgrond te koop Den Haag lopen per vierkante meter sterk uiteen. Van de afmetingen, tot de locatie en van de legeskosten tot belastingen. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de prijs van bouwgrond in Den Haag. Als u zelf een woning bouwt zijn de kosten van de bouwgrond een ding. U moet ook een begroting maken voor de ontwikkelings- en bouwkosten van uw woning. Interessant om te weten is dat er verschillende manieren zijn die zelfbouw Den Haag mogelijk maken.

• PO – Particulier opdrachtgeverschap. U geeft als particulier opdracht aan een architect en een aannemer om uw droomwoning te ontwerpen en bouwen.
• CPO – Collectief particulier opdrachtgeverschap. Deze vorm van zelfbouw betekent dat u samen met andere particulieren aan de slag gaat om een zogenaamd wooncomplex te realiseren. Dit betreft vaak een leegstaand gebouw dat wordt omgebouwd tot een appartementen- en/of wooncomplex met meerdere woningen. Samen bouwen geeft meer slagkracht, waarbij samenwerken een van de voorwaarden is. Het kan in het voordeel van het CPO werken om een externe projectleider in te huren.
• MO – Mede opdrachtgeverschap. Dit is in feite een tussenvorm en een samenwerkingsverband tussen de toekomstige bewoners en de opdrachtgevers. Als koper heeft u vergaande inspraak in hoe een en ander eruit zal gaan zien. Toch is er slechts sprake van een opdrachtgever.

Voordat u een optie neemt op bouwgrond in Den Haag, is het goed om te bepalen wat u precies wilt bouwen. Beschikbare locaties zijn niet allemaal geschikt voor innovatieve vormen van wonen. Denk hierbij aan duurzame, niet alledaagse bouwmaterialen waar uw voorkeur wellicht naar uitgaat. Wilt u een ruime kavel met een stuk tuin op het zuiden? Of is het meer een duurzame woning met de mogelijkheid om eigen groenten te telen die uw voorkeur heeft? Zelfbouw maakt veel mogelijk, maar er zijn ook zaken die eerst de nodige aandacht vragen. U kunt niet zomaar alles bouwen. Gemeentes, zo ook Den Haag, hanteren randvoorwaarden waar u zich op uw bouwgrond aan dient te houden. Verdiep u daarom ook in de voorwaarden die van toepassing zijn voor het verkrijgen van de gewenste bouwvergunning. U vindt hier ook meer informatie over een eventueel beeldkwaliteitsplan. Dit kan de bouwkeuzes die u heeft meer beperken op het gebied van onder meer vormgeving en gebruikte bouwmaterialen.

Meer weten over bouwgrond te koop Den Haag?

Voelt u veel voor zelfbouw Den Haag, maar wilt u eerst meer informatie over de mogelijkheden die bij uw plannen passen? Investment Corporation Holland biedt u professionele begeleiding bij het zoeken, selecteren en kopen van de geschikte bouwgrond in Den Haag. De ervaren adviseurs beschikken over uitgebreide kennis van de plaatselijke ontwikkelings- en woningmarkt. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen met u wordt de hele koopprocedure doorlopen, waarbij u te allen tijde kunt rekenen op deskundig advies. Contact opnemen kan zowel telefonisch als door het onlinecontactformulier in te vullen. Zet vandaag ook de eerste stap naar uw zelfbouwproject in Den Haag.

Bouwgrond te koop Den Haag FAQ

Hier vindt u de meest gestelde vragen over bouwgrond te koop Den Haag. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over een investeerder zoeken? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Kan ik bouwgrond kopen in Den Haag?

Het aanbod van bouwkavel in Den Haag en omgeving is veelzijdig. Dat geldt zowel voor de afmetingen, de ligging en de prijzen van de kavels.

2. Waar kan ik in Den Haag bouwgrond kopen?

De gemeente Den Haag biedt regelmatig bouwkavels aan voor verkoop. Deze kavels worden regelmatig gepubliceerd via makelaar en projectontwikkelaars.

3. Kom ik in aanmerking voor bouwgrond die door de gemeente wordt aangeboden?

Bouwkavels die door de gemeenten worden verkocht zijn vaak aan inschrijving onderhavig, waarbij het principe van wie het eerste komt van toepassing is. Aan welke voorwaarden u dient te voldoen wordt bij de kavelomschrijving vermeld.

4. Wat is een kavelpaspoort?

De gemeente Den Haag stelt voor iedere bouwkavel die wordt aangeboden een kavelpaspoort op. Hierin staat vermeld waar de woning aan moet voldoen die gebouwd wordt. U kunt hierbij denken aan het bouwvlak, de maatvoering en het aantal bouwlagen. U mag zelf een ontwerp (laten) maken, waarna u een bouwvergunning aanvraagt en individueel met een aannemer naar keuze aan het bouwen gaat. De gemeente Den Haag stelt per bouwlocatie in de regel een zogenaamde kopers coach aan, welke u kan helpen en adviseren met gemeente zaken.

5. Hoe kan ik inschrijven op een kavel?

Via de gemeentelijke website kunt u een inschrijfformulier downloaden en invullen. Het ingevulde formulier stuurt u via de website naar de gemeente. U ontvangt een ontvangstbevestiging. Formulieren die na de vastgestelde inleverdatum en tijd binnenkomen worden niet geaccepteerd.

6. Wat gebeurt er bij meerdere geïnteresseerden?

Geldige inschrijvingen worden naar een notaris doorgestuurd. Deze bepaald via een loting de volgorde waarin aangemelde geïnteresseerden een optie mogen nemen. U ontvangt een e-mail met uw volgnummer dat door middel van de loting is bepaald. Of u wordt uitgenodigd voor een optie bijeenkomst hangt af van de hoogte van het volgnummer. Tijdens de optie bijeenkomst wordt op volgnummer de gelegenheid gegeven een optie op een kavel te nemen. Komt u niet aan de beurt of gaat de kavel naar iemand anders dan wordt u op een reservelijst. Bent u niet aanwezig op de optie bijeenkomst dan komt uw lotnummer te vervallen.

7. Kan ik op meerdere bouwkavels tegelijkertijd inschrijven?

Nee, u kunt maar 1 bouwkavel tegelijk reserveren. Bij meerdere inschrijvingen op dezelfde naam krijgt u van het systeem een foutmelding.

8. Is bouwgrond in Den Haag duur?

Bouwkavels zijn over het algemeen niet goedkoop. De prijzen worden bepaald door de locatie en de beschikbare voorzieningen in de omgeving.

9. Kan ik kennismaken met toekomstige buren die ook een bouwkavel gekocht hebben?

Vanwege privacy overwegingen verstrekt de gemeente geen persoonsgegevens. Het gebeurt vaak dat toekomstige buren die in dezelfde straat bouwen elkaar vinden op Social Media of door het regelmatig bezoeken van de bouwlocatie.