Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u bouwgrond kopen? Het kopen van bouwgrond is een zoektocht die begint bij de gemeente. In Nederland wordt de meeste bouwgrond door gemeenten verkocht. Deze kavels hebben nog geen bebouwing en de bouwregels staan in een kavelpaspoort omschreven. Zoekt u geen nieuwe bouwkavel, maar heeft u uw zinnen gezet op een bouwval die op interessante bouwgrond staat? Of heeft u zelf grond gezien waar u in gedachten uw droomhuis op heeft gebouwd? Bouwgrond kopen is divers, maar met het juiste advies is een geslaagde vastgoedtransactie vlot onderhandelt.

Aandachtspunten bij bouwgrond kopen

Het kopen van een kavel of bouwgrond lijkt simpel. Toch zijn er zaken om rekening mee te houden, zoals de locatie en prijs. Andere praktische zaken die de weg naar de ideale kavel of bouwgrond leiden zijn:

Locatie en bestemmingsplan

Hou rekening met de afstanden. Ziet u een stuk grond dat uw aanspreekt? kijk naar de afstanden van voorzieningen en faciliteiten. Is een kavel bouwrijp of moet dat nog gebeuren? Hoe is het bestemmingsplan van de directe omgeving? Welk soort bebouwing is toegestaan? Hoe is een bouwkavel gelegen? Onderzoek heeft aangetoond dat het onderzoek naar de locatie van invloed is op het uiteindelijke woon- of werkcomfort, de verwarmingskosten en kosten van andere nutsvoorzieningen. Let in een bestemmingsplan op de bouwstijlen die zijn toegestaan. Respecteer de regels en overleg met een vastgoed expert die ervaring heeft met bouwgrond transacties.

Erfdienstbaarheid

Met het oog op toekomstige onenigheden met de buren, is het verstandig om vooraf bij de gemeente te informeren naar de erfdienstbaarheid. Onder erfdienstbaarheid valt het recht om gebruik te maken van een stuk perceel waar iemand anders de eigenaar van is. Recht van weg en recht van overpad zijn hiervan goede voorbeelden.

Bodemonderzoek

Vastgoed experts adviseren om altijd een bodemonderzoek te laten doen voordat u bouwgrond koopt. Slechte of verontreinigende bouwgrond kan hoge meerkosten hebben. Het is mogelijk om in de koopovereenkomst een grondonderzoeksclausule op te nemen. Mocht het bodemonderzoek negatieve resultaten hebben, dan kan de koop ongedaan gemaakt worden. Ook kan de beoogde bouwgrond instabiel blijken, waardoor extra fundering nodig is en kan wateroverlast in de toekomst een probleem zijn. Bodemonderzoek wordt gedaan door het nemen van minimaal een mengmonster van het grondwater, de onder- en bovengrond van de bouwkavel.

Succesvol bouwgrond kopen

Bouwkavels zijn ideaal voor mensen die graag zelf hun eigen woning ontwerpen en bouwen. Dit kan zowel een nieuwbouw kavel zijn als een stuk grond waar een vervallen pand op staat. Voor elk type bouwgrond dat u koopt is het bodemonderzoek van belang, maar is ook het bestemmingsplan interessant om in te zien. Hoe heeft de gemeente de toekomst van dat ongerepte park gepland? Is het vrije uitzicht over 5 jaar ook nog vrij of kijkt u dan tegen hoogbouw aan? Is de bouwgrond die u op het oog heeft bouwrijp of is een kavel nog niet bouw klaar? Voor de voortgang van uw plannen is het goed om overzicht te hebben. Bouwgrond kopen doen veel mensen zelfstandig, maar u kunt hiervoor ook een beroep doen op ervaren vastgoed experts.