Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wilt u een bedrijfspand verkopen en terughuren? Bent u als ondernemer eigenaar van uw eigen bedrijfspand en zoekt u naar mogelijkheden om in uw onderneming te investeren? Sale en leaseback bedrijfspand, of te wel het verkopen en terughuren bedrijfspand, biedt een alternatieve vorm van financiering. U verkoopt uw bedrijfspand en huurt deze terug van de nieuwe eigenaar. Uw onderneming hoeft niet te verhuizen en uw medewerkers blijven op het vertrouwde adres werkzaam. Met het vrijgekomen kapitaal kunnen de gewenste investeringen gedaan worden en uw bedrijf groeit in de gewenste richting.

Bedrijfspand verkopen en terughuren
Bedrijfspand verkopen en terughuren

Sale en leaseback bedrijfspand

Onroerend goed is een waardevol bezit dat vrijwel altijd in waarde stijgt. Als u een aantal jaren geleden een bedrijfspand heeft aangekocht en voor een groot gedeelte de hypotheek en/of lening op het pand heeft afgelost, zit een stukje van uw liquiditeit vast in bakstenen. Deze liquiditeit kan op een bepaald moment gewenst zijn om uw bedrijf uit te breiden of van duurzame materialen en machines te voorzien. Banken zijn niet altijd even welwillend in het verstrekken van een bedrijfskrediet. U kunt er, als ondernemer, ook voor kiezen om de optie voor een lening bij uw bank open te laten. Om toch over het gewenste kapitaal te beschikken kunt u het verkopen en terughuren bedrijfspand overwegen. Sale en leaseback bedrijfspand is een vorm van financiering die regelmatig wordt toegepast. De constructie verdient een gedegen voorbereiding, want het verkopen van uw bedrijfspand kan aanvoelen als het weggeven van het ‘familiezilver’. Verkopen en terughuren bedrijfspand heeft de interesse van diverse binnen- en buitenlandse investeringsmaatschappijen en vastgoedfondsen. Sale en leaseback bedrijfspand is geschikt voor courante bedrijfspanden die op een aantrekkelijke (bedrijfs)locatie zijn gelegen. Zowel kantoorpanden als winkelruimtes, horecagelegenheden, bedrijfsruimtes, garages en showrooms komen hiervoor in aanmerking. Investeerders zoeken voornamelijk bedrijfspanden die in goede staat van onderhoud zijn en die eventueel vlot doorverkocht en/of verder verhuurd kunnen worden.

Snel bedrijfspand verkopen

Snel verkopen en terughuren bedrijfspand stelt u in staat om op korte termijn over het vrijgekomen kapitaal te beschikken. Geadviseerd wordt echter wel om met meerdere investeringsmaatschappijen gesprekken te voeren en de biedingen met elkaar te vergelijken. De ene investeerder is de andere niet en zowel de bedragen als de voorwaarden kunnen verschillen. Verkopen en verhuren bedrijfspand biedt mogelijkheden om mee te onderhandelen over de voorwaarden die in de overeenkomst worden opgenomen. Er zijn weinig tot geen andere financieringsvormen waarbij dit het geval is. Snel een bedrijfspand verkopen is een interessante mogelijkheid en lijkt aantrekkelijk. Bij het onderhandelen over de voorwaarden voor het verkopen en terughuren bedrijfspand zijn er een aantal punten van aandacht:

• Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd? Heeft u het eerste recht om het bedrijfspand voor een klein bedrag terug te kopen?
• Kan de huur eventueel tussentijds opgezegd worden?
• Wat is de hoogte van de huurbedragen en wanneer betaald u deze? Hoe wordt de jaarlijkse huurindexering toegepast en kunt u daarna de huur nog opbrengen?

Verkopen en terughuren bedrijfspand kent een aantal haken en ogen, waar u wellicht niet direct bij stilstaat.

Voor- en nadelen bedrijfspand verkopen en terughuren

Uw bedrijfspand verkopen is ingrijpend. Zowel voor uzelf als voor eventuele medewerkers. U dient er rekening mee te houden dat geruchten zich snel ontwikkelen en dat uw personeel onrustig kan worden van een aanstaande verkoop van het pand waar ze werkzaam zijn. Geadviseerd wordt om uw medewerkers te informeren en te betrekken bij de verkopen en verhuren bedrijfspand procedure. Hiermee behoudt u de rust binnen uw onderneming en weten medewerkers wat ze kunnen verwachten. Verkopen en verhuren bedrijfspand heeft zowel voordelen als nadelen die u ter overweging mee kunt nemen.

Voordelen verkopen en terughuren bedrijfspand:
• Sale en leaseback bedrijfspand geeft uw onderneming een kapitaalinjectie, terwijl u daarvoor niet hoeft te verhuizen naar een andere locatie.
• U beschikt direct over het vrijgekomen kapitaal.
• Verkopen en terughuren bedrijfspand verbetert zowel uw financiële als balanspositie.
• Eventuele fiscale voordelen dienen door een fiscaal adviseur bekeken te worden.
• De kredietmogelijkheid bij uw bank blijft open.

Nadelen verkopen en terughuren bedrijfspand:
• U bent niet langer eigenaar van uw bedrijfspand.
• U heeft niet langer inspraak in de verbouwing en/of aanpassingen aan het pand. U dient hiervoor toestemming te vragen aan de nieuwe eigenaar.
• Door stijgende huurprijzen kan het voorkomen dat u op termijn niet langer aan de huurverplichting kunt voldoen.

Het verkopen en terughuren bedrijfspand betekent niet dat u de controle op uw onderneming verliest. U bent alleen niet langer de eigenaar van het pand dat u lange tijd in bezit heeft gehad. Gesprekken en onderhandelingen met investeerders geven u vooraf de mogelijkheid om mee te praten over de uiteindelijke voorwaarden die in een overeenkomst opgenomen worden. U weet dan precies waar u aan toe bent aan het einde van de looptijd. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen.

Bedrijfspand verkopen belasting

Het bedrijfspand staat op de balans als bezit. Verkopen en terughuren bedrijfspand kan de balanspositie verbeteren en heeft fiscale voordelen. Bespreek uw voornemen sale en leaseback bedrijfspand met uw accountant of een fiscaal adviseur. Indien nodig kunt u informatie vragen aan de belastingdienst. Ondanks de fiscale voordelen is het vooraf handig om te weten waar u op belastingtechnisch gebied aan toe bent. Door u te laten informeren voorkomt u onnodige discussies en problemen met de belastingdienst.

Meer weten verkopen en terughuren bedrijfspand

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van sale en leaseback voor uw bedrijfspand? Laat u informeren en adviseren door de ervaren medewerkers van Investment Corporation Holland. De onderneming werkt nauw samen met verschillende investeerders. Aan de hand van een zoekprofiel en uw wensen worden potentiële investeerders gezocht, waar u mee in gesprek kunt gaan. Het spreekt voor zich dat de adviseurs u bijstaan tijdens de gesprekken en indien gewenst de onderhandelingen samen met u voeren. Bij Investment Corporation Holland maakt u gebruik van jarenlange ervaring met de sale en leasebackconstructie. Beschikt u over een bedrijfspand dat op een aantrekkelijke locatie is gelegen? Maak dan een afspraak met de adviseurs van ICH. Samen met u wordt gekeken of en hoe het verkopen en terughuren bedrijfspand uw onderneming kan helpen met investeren en uitbreiden. ICH werkt op basis van no cure no pay.

Verkopen en terughuren bedrijfspand FAQ – Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde vragen over verkopen en terughuren bedrijfspand. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer informatie ontvangen over verkopen en terughuren bedrijfspand? Stel uw vraag via het contactformulier en u ontvangt zo spoedig een antwoord.

1. Welke mogelijkheden biedt bedrijfspand verkopen en terughuren?

Ondernemers die een bedrijfspand in eigendom hebben, kunnen behoefte hebben aan kapitaal. Noodzakelijke investeringen die het bedrijf laten groeien hebben geld nodig. Als u geen banklening aan wilt vragen en/of als de bank u geen krediet wil verstrekken kan het verkopen en terughuren van uw bedrijfspand een alternatieve vorm van financiering zijn.

2. Welke bedrijfspanden komen in aanmerking voor sale en leaseback?

Investeringsmaatschappijen en vastgoedfondsen hebben interesse in zowel magazijnen, showrooms, kantoorpanden, winkelruimtes, opslagruimtes, distributiecentra, horeca gelegenheden en open terreinen. Uiteenlopende voorwaarden worden gehanteerd. De meeste sale en leasebackconstructies worden overeengekomen voor bedrijfspanden die op een aantrekkelijke locatie zijn gelegen en die in goede staat van onderhoud verkeren.

3. Hoe weet ik of mijn bedrijfspand interessant is voor een investeerder?

Niet iedere investeerder hanteert dezelfde voorwaarden. Ga met meerdere investeerders in gesprek. Dit vergroot uw kans op een succesvolle overeenkomst. Daarnaast heeft het praten met verschillende investeerders een positief effect. U kunt uw voorwaarden stellen zoals u deze graag in de overeenkomst ziet verschijnen en daarnaast kunt u kiezen voor het beste en meest voordelige bod op uw bedrijfspand.

4. Wat zijn de voordelen van verkopen en terughuren bedrijfspand?

Sale en leaseback is voor ondernemers met een eigen bedrijfspand interessant. Met de verkoop van uw bedrijfsruimte beschikt u direct over vrijgekomen kapitaal. De kapitaalinjectie stelt u niet alleen in staat om gewenste investeringen te doen. U verbetert de balanspositie van uw onderneming en het is mogelijk om eventuele aanwezige schulden te herstructureren. Door de verkoop van uw bedrijfspand zijn er mogelijkheden voor fiscale voordelen.

5. Wat zijn de nadelen van verkopen en terughuren bedrijfspand?

Maak een zorgvuldige afweging voordat u met een investeerder in zee gaat. Niet elke investeringsmaatschappij en/of vastgoedfonds is zo voordelig als dat op het eerste zicht lijkt. Vergelijk de verschillende biedingen en mogelijkheden, waarbij u aandacht besteed aan de jaarlijkse huurindexering en het feit of u ook in de toekomst aan de huurverplichting kunt voldoen. Zorgvuldigheid en oplettendheid voorkomen dat het vrijgekomen kapitaal te snel op is. Wat ook als nadeel kan worden ervaren is het feit dat u niet langer eigenaar bent van uw voormalige bedrijfspand en dat u toestemming moet vragen aan de nieuwe eigenaar voor verbouwingen, verbeteringen en aanpassingen.

6. Wat houden de voorwaarden van verkopen en terughuren bedrijfspand precies in?

Het bijzondere van de sale en leasebackconstructie is dat u inspraak heeft in de voorwaarden welke in de overeenkomst worden opgenomen. Dit is bij geen andere vorm van financiering gangbaar. Met name de mogelijkheden die u heeft aan het einde van de looptijd zijn hierbij belangrijk. Bij sale en leaseback is het vaak gebruikelijk dat u het eerste recht heeft om het betreffende bedrijfspand voor een minimale prijs terug te kopen en/of het pand verder te huren.

7. Wat is de looptijd van een sale en leaseback overeenkomst bedrijfspand?

Investeerders die bedrijfspanden kopen en verhuren hanteren hiervoor een langere looptijd. De periode ligt gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar. Eventuele afwijkende periodes worden opgenomen in de overeenkomst.

8. Waarom kies juist nu voor het verkopen en terughuren van mijn bedrijfspand?

Is er ooit een geschikt moment voor iets? Het verkopen van een bedrijfspand is vaak emotioneel beladen. Rationeel weet u dat het een goede kans is om met de kapitaalinjectie in uw onderneming te investeren. De vraag naar geschikt bedrijfsonroerendgoed is hoog en de prijzen die betaald worden interessant. Uiteraard is de keuze van het wel of niet doen aan u.

9. Hoe wordt de waarde van mijn bedrijfspand bepaald?

Net zoals bij de meeste vastgoedtransacties dient uw bedrijfspand getaxeerd te worden. Dit wordt gedaan door een externe taxateur die ervaren is met bedrijfsonroerendgoed. Uiteraard is de staat van het onderhoud belangrijk, maar ook de ligging en de omgeving van het pand spelen hierbij mee. Tegenwoordig wordt een steeds grotere waarde gehecht aan de duurzaamheid van een pand en de mate van isolatie. Het hebben van een energielabel is ook voor het merendeel van de bedrijfspanden verplicht bij verkoop.

10. Moet ik akkoord gaan met het bod van een investeerder?

Nee. Een investeerder zal u niet verplichten akkoord te gaan met een bod. U bent daarin volledig vrij. Om optimaal van de mogelijkheden gebruik te kunnen maken, is het in uw eigen voordeel om met verschillende investeerders te praten. U bent dan in staat om een aantal biedingen met elkaar te vergelijken en voor uw onderneming de beste keuze te maken.

11. Hoe wordt de sale en leaseback overeenkomst opgemaakt?

Verkopen en terughuren bestaat uit twee delen. U verkoopt eerst uw bedrijfspand. Hiervoor wordt een verkoopovereenkomst opgemaakt door een notaris. Het pand verandert van eigenaar. Met het ondertekenen van een huurcontract, waarin verschillende besproken en onderhandelde voorwaarden zijn opgenomen, huurt u het bedrijfspand gelijk terug van de nieuwe eigenaar. De volledige transactie wordt officieel en wettelijk op papier vastgelegd.

12. Waar kan ik advies krijgen over bedrijfspand verkopen en terughuren?

Als u op zoek bent naar een mogelijkheid om de gewenste investeringen in uw onderneming mogelijk te maken en een bedrijfspand bezit, kunt u overwegen dit te verkopen en terug te huren. De ervaren adviseurs en medewerkers van Investment Corporation Holland zijn u hierbij graag van dienst. Binnen de onderneming is uitgebreide kennis van de sale en leasebackconstructie aanwezig. Aan de hand van uw wensen wordt een zoekprofiel samengesteld, waarmee een potentiële investeerder gezocht kan worden. Zowel voor vrijblijvend advies als voor begeleiding tijdens de sale en leaseback procedure kunt u vertrouwen op de medewerkers van ICH. U kunt zelf besprekingen en onderhandelingen voeren met een investeerder. Het is ook mogelijk om dit samen of door de ICH adviseurs namens u te laten doen.